25n
25N
25N

El diòxid de nitrogen cau un 50% a les ciutats valencianes després de les mesures de confinament

El diòxid de nitrogen cau un 50% a les ciutats valencianes després de les mesures de confinament
20/03/2020 -

Les mesures de confinament i aïllament domiciliari adoptades per la crisi sanitària del coronavirus han portat amb si una millora de la qualitat de l’aire, ja que el diòxid de nitrogen en l’entorn urbà de la Comunitat Valenciana ha baixat un 50 per cent.

Així es desprén dels mesuraments realitzats per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica.

En l’última setmana del mes de març, la concentració de diòxid de nitrogen i altres partícules contaminants s’han reduït a la meitat en totes les estacions de les aglomeracions urbanes respecte al mateix període del passat any, ha destacat l’administració valenciana en un comunicat.

Els descensos més acusats, en termes relatius, s’han registrat en l’estació de València-Bulevard Sud, amb valors mitjans el mes de març de 23 g/m quan, l’any passat en aquestes mateixes dates, la concentració en ambient d’aquest contaminant era de 43 g/m.

El mateix passa en l’aglomeració d’Alacant i Castelló En l’estació d’Alacant-El Pla, les dades mitjanes d’aquest mes se situen en 16 g/m, enfront dels 33 g/m de l’any passat, mentre que el mesurament de Castelló-Patronat d’Esports llança concentracions de 10 g/m, lluny dels 26 g/m habituals.

Aquestes caigudes que també s’han registrat en estacions com València-Pista de Silla, passant de 40 g/m el març de 2019 als 21 g/m de valors mitjans en el que portem de mes, donen compte de l’impacte sobre la qualitat de l’aire del descens del trànsit rodat, directament relacionat amb el diòxid de nitrogen; el paràmetre contaminant que ha registrat una major reducció per damunt en alguns casos del 50%.

PARTÍCULES EN SUSPENSIÓ I CREMÀ
Quant a les partícules en suspensió, s’ha notat el descens però en menor mesura que les caigudes de diòxid de nitrogen. Això pot haver-se del fet que la concentració de partícules depén a més del factor del trànsit d’altres factors que influeixen més directament com la meteorologia o les intrusions de partícules saharianes.

En l’estació de València (Pista de Silla), per exemple, els nivells que aquest 19 de març es van registrar de mitjana de diòxid de nitrogen (NO2) van ser de 5 g/m enfront de 25 g/m en 2019 i de partícules en suspensió de 14 g/m enfront de 32 g/m del mateix dia en 2019, quan si es va celebrar la Cremà.

Es preveu estudiar com afecta aquesta disminució de contaminants en l’ozó troposfèric, un contaminant secundari que es forma a partir dels contaminants primaris com a òxids de nitrogen i compostos orgànics volàtils en presència de llum solar, amb un procés de formació molt complexa.

A diferència dels contaminants primaris, en els quals la taxa d’emissió afecta la concentració en l’aire de manera directa, les espècies secundàries i de manera molt especial l’ozó troposfèric, presenta una relació molt complexa entre les emissions de precursors i la seua concentració final existent en l’aire ambient. Les circumstàncies especials que estem vivint serviran per a traure conclusions i poder adoptar actuacions en un futur per a reduir les concentracions d’ozó.

INFORMACIÓ SOBRE EL COMPORTAMENT DELS CONTAMINANTS

Les reduccions en els nivells de precursors d’aquests dies, tant a nivell local com de tota la conca mediterrània, permetran disposar de dades importants sobre el comportament de l’ozó, tant a nivell de fons com en les aglomeracions urbanes, on una reducció de nivells d’òxids de nitrogen, no comporta una reducció d’ozó, sinó fins i tot un augment en entorns urbans perquè l’òxid nítric recentment emés es combina amb l’ozó i redueix la seua concentració.

També està previst estudiar l’efecte transfronterer d’aquest contaminant, la contaminació que es genera en altres països i es registra en zones de la Comunitat Valenciana allunyades del focus que la va originar. La reducció d’emissions a França i Itàlia permetrà estudiar la repercussió del fenomen en el nostre territori.

Referent a això, es podran establir conclusions una vegada estudiats tots els aspectes relacionats i com incideix aquesta situació tan anòmala, en el comportament d’aquest contaminant, a fi d’establir Plans de millora de la qualitat de l’aire i disposar d’estratègies de gestió enfront de l’ozó troposfèric a la Comunitat Valenciana.

Malgrat la situació generada per l’estat d’alarma, les tasques de manteniment de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica es continuen realitzant amb normalitat, dins del tècnicament possible i respectant les indicacions de les autoritats sanitàries.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 4 =

caixaontinyent
paterna