25n
25N
25N

La contaminació es redueix un 64% a València des de l'inici del confinament

Un estudi de la Universitat Politècnica de València conclou que els nivells de diòxid de nitrogen s’han reduït considerablement en les capitals de província de la Comunitat Valenciana

La contaminació es redueix un 64% a València des de l'inici del confinament

La crisi del coronavirus està afectant l’economia espanyola greument; la majoria de les empreses s’han vist obligades a paralitzar la seua activitat i gairebé mig milió de treballadors s’han vist afectats per un ERTE. A més, la població suma avui el seu onzé dia de confinament, en una situació que, previsiblement, s’allargarà com a mínim fins a mitjan abril. No obstant això, si hi ha alguna cosa que s’està beneficiant d’aquesta crisi del covid-19 és el medi ambient, ja que els nivells de contaminació han descendit dràsticament des que es va decretar l’estat d’alarma i el confinament de la població.

Així ho ha constatat un estudi desenvolupat per investigadors del Centre de Tecnologies Físiques de la Universitat Politècnica de València (UPV), on s’han analitzat els nivells de concentració de diòxid de nitrogen en el territori espanyol. Les tres capitals de província de la Comunitat Valenciana han estat algunes de les ciutats analitzades per a l’estudi. Castelló, amb un 76% de reducció, és la que més contaminació ha reduït, mentre que Alacant, amb un 68%, i València, amb un 64%, tampoc es queden enrere.

Font: Centre de Tecnologies Físiques de la UPV

L’equip de la UPV ha analitzat imatges satel·litàries de la missió Sentinel-5P, pertanyent al programa Copernicus de l’Agència Espacial Europea (AQUESTA), comparant les dades registrades en dos períodes: el primer, del 10 al 14 de març, i el segon, del 15 al 20 de març. Aquestes dades confirmen que la principal causa de la reducció de contaminació ha estat el confinament de la població, que es va iniciar el passat 14 de març.

El diòxid de nitrogen és un dels principals responsables de la contaminació de l’aire i la causa principal de la seua aparició en l’aire són les emissions provocades pels automòbils. L’oxigen i el nitrogen es combinen donant lloc a l’òxid nítric (NO) que, posteriorment, s’oxida parcialment originant el diòxid de nitrogen.

Elena Sánchez-García, investigadora del grup Land and Atmosphere Remote Sensing (LARS-UPV) del Centre de Tecnologies Físiques de la UPV, avisa que “altes concentracions d’aquest gas poden afectar el sistema respiratori i agreujar certes patologies”, i adverteix que “aquest gas està relcionado amb la formació de pluja àcida”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − disset =