25n
25N
25N

"Nova etapa" del Cabanyal amb la reunió de polítiques locals i autonòmiques

La reforma de l’empresa pública Pla Cabanyal reunirà tots aquells elements per a rehabilitar i revitalitzar el barri

"Nova etapa" del Cabanyal amb la reunió de polítiques locals i autonòmiques
11/12/2019 -

El Pla Cabanyal va nàixer en 2005 d’un conveni d’Ajuntament de València, governat per Rita Barberá, i la Generalitat Valenciana, amb majoria absoluta de Francisco Camps. Es va mostrar com un mètode, aleshores sota el nom de Cabanyal 2010, per a suposadament protegir, reformar i rehabilitar el barri. Estava en marxa, precisament, el projecte per a destruir part d’aquest i prolongar l’avinguda Blasco Ibáñez; era una empresa municipal que participava del pla i a la qual va acompanyar el conegut eslògan “sense prolongació no hi haurà rehabilitació“, després d’anys d’abandó de l’Ajuntament. Una empresa que, ara, és el centre promotor de la rehabilitació i revitalització del barri Cabanyal-Canyamelar.

“Cabanyal 2010, una empresa privada pensada per a destruir 1.600 habitatges del Cabanyal i sense capacitat jurídica per a regenerar i rehabilitar la resta del barri”. Així resumia l’Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar l’empresa que, suposadament, anava a rehabilitar el barri. Ahir, no obstant això, des de la Generalitat valenciana assenyalaven l’inici d’una ‘nova etapa‘ quant a aquesta entitat i, també, del barri en si.

“Començarem un nou moment en la història del Cabanyal. Plantejarem totes les polítiques que facen que el barri es desenvolupe en tots els aspectes. No sols físicament, també socialment”, indicava ahir el Vicepresident Segon i Conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau. “El Pla Cabanyal tindrà entre les seues tasques informar de tots els plans d’habitatge que desenvolupa l’Ajuntament i la Generalitat i capacitat per a gestionar el nostre patrimoni”, resumia la Vicealcaldessa i Regidora d’Urbanisme, Sandra Gómez.

Aquesta primera reunió amb la ‘reforma’ de l’empresa pública ja en marxa, es produeix després d’una reunió en la qual, amb l’Alcalde de València, Joan Ribó, es van establir les directrius generals. Pla Cabanyal, dedicat a executar, segons els veïns i l’associació ja dissolta Salvem el Cabanyal, el PEPRI que pretenia la destrucció del barri, conjuminarà ara qualsevol aspecte de la seua rehabilitació en una espècie de ‘finestreta única‘.

L’empresa, participada al 50% per totes dues administracions valencianes, serà punt d’informació urbanística; registre d’habitatges i ajudes per al lloguer; entitat col·laboradora dels programes ARRU de regeneració del Ministeri de Foment; gestió dels projectes d’Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI, amb fons europeus); gestió d’elements culturals del barri i de tots els habitatges públics propietat del Consistori i la Generalitat. Conjuminarà, en definitiva, qualsevol element relatiu a la regeneració i revitalització del barri sota un mateix paraigua, per a millorar la productivitat i aconseguir que aquesta legislatura siga la de “la volta a la normalitat“, segons va assenyalar Gómez.

Milions

Segons els pressupostos de l’Ajuntament per a l’exercici de 2020, ja hi ha, amb caràcter finalista, programats 4,7 milions d’euros per l’EDUSI del Cabanyal. A això cal sumar, a més, els diners destinats al Pla Cabanyal, que també repercutirà en el barri; 1,1 milions del Consistori a través de l’empresa per a la rehabilitació.

També passarà, sense xifres detallades, els plans de rehabilitació ARRU i de la Generalitat Valenciana per als habitatges de la seua propietat, a més del destinat al Pla. “Resoldrem aqueixos grans espais i buits urbans que va deixar la política depredadora del PP, que va arruïnar al Cabanyal. Donarem solució a tots aqueixos habitatges buits o desocupades que van ser expropiades o es va forçar a la venda als seus anteriors propietaris”, va asseverar Gómez. Asseguren que volen que els habitatges tornen a “omplir-se de vida, de família” i puguen “viure la normalitat dins del barri Cabanyal-Canyamelar”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 5 =

lleida 2020
activem alfafar