25n
25N
25N

Cabanyal Íntim apel·la a la llibertat enfront de la censura d'artistes amb 11 estrenes absolutes i un nou premi

La directora artística reclama suport institucional a projectes que “sobreviuen en condicions molt precàries”

Cabanyal Íntim apel·la a la llibertat enfront de la censura d'artistes amb 11 estrenes absolutes i un nou premi
03/05/2019 -

El festival d’arts escèniques Cabanyal Íntim ha apel·lat a la llibertat enfront de la censura que pateixen els artistes, ja que consideren que s’està produint “algun tipus de reculada”, amb onze estrenes absolutes creats ex professo per a aquesta edició, a més d’activitats paral·leles i un nou premi en col·laboració amb la SGAE.

La novena edició del certamen, que se celebrarà del 9 al 19 de maig i arrancarà amb una prefesta aquest divendres, ha sigut presentada aquest divendres per la directora artística del festival, Isabel Caballero; el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València (UV), Antonio Ariño; el director general de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos; la regidora de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de València, Sandra Gómez; el cap de servei d’Acció Cultural del consistori, Bernard Gaspar; el director de la SGAE Comunitat Valenciana, Álvaro Oltra; i la representant de les companyies, Anna Albadalejo.

Sota el lema ‘Llibertat’, el festival pretén fer reflexionar, debatre i detectar els seus límits en la societat actual a través de propostes artístiques programades, en una edició que abordarà aquest concepte des de diferents perspectives: poètica, política, filosòfica, social o personal.

“Sentim que es produeix algun tipus de reculada en la llibertat d’expressió, hi ha artistes censurats. S’embene que vivim en una democràcia amb llibertat i no és cert. Volem posar ací el punt de mira, perquè per als artistes la llibertat és fonamental. A més també és un punt disparador per a la creació”, ha detallat Caballero.

La prefesta del festival tindrà lloc en el claustre del Centre Cultural La Nau per a acostar el festival al centre de la ciutat, amb l’espectacle de neoflamenc ‘Fluids Sorolls’, de Projecte Arredomar; mentre que el certamen arrancarà al pati de la Mutant amb les actuacions dels Mocetones, La Diva i Muss Yuls.

Aquesta edició comptarà amb onze estrenes absolutes creats ex professo per al certamen, que tindrà nou peces breus, de 25 i 30 minuts de durada, i tres peces llargues, una d’elles dirigida al públic familiar.

Així mateix, un any més, algunes cases particulars i espais del barri es convertiran en escenaris íntims, efímers i poc convencionals de teatre textual i físic, dansa, performance, cabaret, titelles o música.

DOS PREMIS DE 1.000 EUROS CADASCUN

Els guardons tindran novetats aquesta edició, amb la creació del Premi Íntim, en el qual la peça breu guanyadora, triada per un jurat professional, es podrà desenvolupar per a crear una més llarga, per al que la SGAE donarà suport amb 1.000 euros i amb la presentació de l’obra com a lectura dramatitzada.

A més, enguany el Premi del Públic tindrà el suport de la Sala Off de València, per la qual cosa la proposta millor valorada pels espectadors, entre les nou breus i les tres llargues, es representarà en aquesta sala en format extens, amb un mínim de dues funcions, i rebrà 1.000 euros per a l’adaptació de l’obra o les despeses de producció i el 60 per cent del recaptat en taquilla.

D’altra banda, el festival comptarà amb una sèrie d’activitats paral·leles gratuïtes, pensades per a la participació activa del públic i dels veïns, com a coreografies col·lectives, radioteatre, passejos guiats o taules de debat, així com un ‘Íntim a la nit’ protagonitzat pel cantautor holandés Rick Treffers i la cinquena edició de ‘Territori Performance’, que reunirà les creacions més experimentals i avantguardistes.

Una altra novetat és la mostra de Dansa Contemporània i Tècnica Alexander per a persones amb mobilitats diverses, que tindrà lloc els dos divendres del festival, i la nova secció #ÍntimDocs, on es projectaran els documentals ‘El silenci d’uns altres’ i ‘Yeses’.

“LA PASSIÓ MANTÉ VISCA LA FLAMA”

Per part seua, Abel Guarinos ha destacat que “la passió manté visca la flama de Cabanyal Íntim”, en un festival que s’expressa “des de la resistència cultural i l’activisme”, al mateix temps que ha sostingut que no es tracta d’un certamen que s’ha “encasellat”, sinó que es reivindica i reinventa.

En la mateixa línia, Sandra Gómez ha ressaltat l'”oportunitat” que suposa per al barri aquesta oferta cultural atractiva, que permet que la ciutat de València es posicione per la seua “gran oferta”, i la justícia: “Justícia la que s’ha fet i la que vau fer vosaltres, que vau apostar fa nou anys quan ningú creia en el barri”, ha asseverat.

“NO ÉS FÀCIL CONTINUAR”

D’altra banda, la directora del festival ha demanat un major suport institucional i ha ressaltat la importància d’ajudar projectes que “sobreviuen en condicions molt precàries”, perquè ha recalcat que resisteixen en situacions “molt dures”.

“Ens deixem la pell en un projecte preciós, però no és fàcil continuar”, ha lamentat Caballero, que ha denunciat que porten nou anys “revitalitzant el barri” i actualment no tenen seu perquè l’espai en el qual treballaven, La Col·lectiva, s’ha venut a altres propietaris.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + 20 =