La Cavalcada del Patrimoni se celebrarà aquest diumenge

Guardar

cavalgata-patrimonio
cavalgata-patrimonio

Diumenge de vesprada (18.00 hores), per segon any consecutiu, se celebrarà al centre de la ciutat de València la Cavalcada del Patrimoni, una celebració que l'any passat va servir per a reivindicar la candidatura de les Falles a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i que enguany permetrà celebrar la inclusió de la festa gran de la ciutat en eixa llista privilegiada de celebracions que ja pertanyen a tot el món.

"La Cavalcada del Patrimoni es consolida com una celebració més amb la vocació de recordar i potenciar la declaració aconseguida per les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Precisament eixa universalitat aconseguida la reforçarem enguany amb la presència de mostres singulars i destacades d'unes altres celebracions que també ostenten la mateixa consideració que les Falles", ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.

La Cavalcada del Patrimoni arrancarà a les 18 hores des de la Llotja, recorrerà la Plaça del Mercat i els carrers de Maria Cristina i Sant Vicent i finalitzarà a la Plaça de l'Ajuntament. Començarà amb els Gegants, que representen el rei Jaume I i Na Violant, seguits de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Junta Central Fallera. Darrere anirà el grup de Cabuts de la Ciutat, estrenat enguany en la passada Cavalcada de Reis, que representen parelles de personatges cèlebres valencians (Ausiàs March i Sor Isabel de Villena, el botànic Cavanilles i la impressora Maria d'Orga, Vicente Blasco Ibáñez i Concha Piquer i Vicent Andrés Estellés i Matilde Salvador).

La cavalcada continuarà amb el ball valencià dels Porrots de Silla a càrrec de l'Escola Municipal de la Dansa dels Porrots d'eixa localitat de l'Horta. El ball està actualment incoat com a BIC immaterial valencià, es balla cada 6 d'agost durant tot el dia de la festa del Crist i es presenta com una antiquíssima dansa ritual guerrera, de caràcter pantomímic, que consisteix en l'encarament simbòlic de dos bàndols, amb desafiaments i intents d'agressió rituals. El bàndol vencedor es carrega a l'esquena els adversaris, amb una coreografia basada en onze figures que segueix una antiga melodia interpretada per la dolçaina i el tabalet i en la qual predomina la força i l'habilitat.

A continuació hi haurà una representació del ball tradicional xinés del Drac, a càrrec de l'Associació Cultural Popular Xinesa, amb una recreació de diverses danses al voltant de la figura mitològica del drac, essencial en la cultura xinesa, que se celebren en diverses festivitats tradicionals d'eixe país asiàtic, algunes de les quals han sigut reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Per últim, tancarà la desfilada una nodrida representació de les danses del Carnestoltes d'Oruro (Bolívia), declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2001 i màxim representant dels carnestoltes bolivians. Diversos grups de danses realitzen una peregrinació cap al santuari del Socavón, cada dissabte de carnestoltes, en la tradicional "Entrada". La celebració té lloc a la ciutat d'Oruro, considerada la capital folklòrica de Bolívia. Es mostra en aquesta celebració un sincretisme de creences i manifestacions culturals de diversa procedència. En la mostra que eixirà a la Cavalcada del Patrimoni intervindran la Diablada de Bolívia en València, la Morenada Verdaderos Fanáticos, Salay Cochabamba, Tobas Amazonas i Tinkus Wapuris, amb la col·laboració de l'Associació Jarit i Russafa Cultura Viva.

"Amb aquesta Cavalcada del Patrimoni volem reforçar el vincle de les Falles amb unes altres manifestacions festives i rituals ja declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat, així com la relació amb unes altres festivitats valencianes amb un innegable valor patrimonial, alhora que potenciem una cultura festiva inclusiva de la diversitat cultural de la nostra ciutat", ha afegit Fuset.

Arxivat a:

Destacats