25n
25N
25N

Danses tradicionals i personatges històrics en la Cavalcada del Convit de València

La Cavalcada del Convit és un dels actes més destacats del Corpus de València 2019

El Capellà de les Roques / Foto: Un valencià

Danses tradicionals i personatges històrics en la Cavalcada del Convit de València
20/06/2019 -

S’acosten els dies grans de la festa del Corpus de València 2019. Del 21 al 23 de juny, la ciutat es prepara per a viure dies intensos en els quals, tal com mana la tradició valenciana, no poden faltar el pas de les Roques, la representació dels miracles o la processó del Corpus. No obstant això, si hi ha un acte que destaca, sens dubte, és la Cavalcada del Convit. Una multitudinària desfilada en el qual els personatges històrics del Corpus són els autèntics protagonistes.

La Cavalcada del Convit de València tindrà lloc aquest diumenge, 23 de juny, a les 12.00 hores des de la Plaça Manises. El recorregut continuarà pel carrer Cavallers, Plaça de la Verge, Micalet, Plaça de la Reina, Cavallers, Avellanes, Almoina i, finalment, el Palau Arquebisbal. Així i tot, el més divertit del recorregut es concentrarà al carrer Cavallers i Avellanes, on es procedirà a la tradicional ‘Poalà’, en la qual veïns i veïnes llançaran poals d’aigua, des del balcó, a la comitiva.

800px-Moma_corpus_valenciaEn els seus inicis, la Cavalcada del Convit representava la invitació que feien els jurats de València, per mitjà del Capellà dels Roques, a la població perquè assistiren a la Processó del Corpus. A diferència de la processó, la celebració de la Cavalcada del Convit, que ja hi ha notícies de la seua existència en 1516, ha sigut intermitent al llarg dels anys. No obstant això, en l’actualitat, és un dels esdeveniments més esperats per valencians i visitants.

D’aquesta manera, durant el recorregut, els assistents tindran l’oportunitat de descobrir, una mica més, la cultura popular valenciana, ja que gaudiran tant de les diferents danses tradicionals, com dels personatges històrics, que tenen el seu precedent en les representacions i balls dels segles XV i XVI.

La Cavalcada del Convit 2019 de València arrancarà amb el Capellà dels Roques i la dansa dels nanos i gegants per a animar, a la ciutadania, a participar del Corpus. El més destacat d’aquesta part és que els gegants estan compostos per espanyols, turcs, gitanos i negres, que representen els continents d’Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica, mentre que, en el cas dels nanos, el compondran sis personatges que, tocant unes grans castanyoles i acompanyats del tabal i la dolçaina, animaran als assistents.

Molt seguit d’aquesta primera comitiva, apareixerà la Moma, un dels personatges més característics d’aquesta desfilada, i que representa la Virtut. La Moma sempre l’encarna un home que es vist de dama blanca, coronada de flors, que lluita amb els Momos, que representen els set pecats capitals i que, amb l’ajuda dels seus bastons, intentaran doblegar-la.

A continuació, els espectadors podran gaudir d’altres representacions com ‘La Dansa dels Cavallets o Morets’, formada per huit xiquets vestits amb indumentària que recorda als turcs per a representar el seguici dels Reis d’Orient; ‘Els Arquets’, formada per huit xiquetes vestides de pastoretes; ‘La Magrana’, composta per ballarins que representen als jueus que, en acabar la dansa, rendeixen acatament a l’Eucaristia; o ‘Els Pastorets’, unida a la representació del Misteri del Rei Herodes amb la Degolla, que reclamen aigua als veïns per a refrescar l’ambient.

Corpus

‘Els Arquets’ / Foto: Un valencià

Sens dubte un dia intens, que culminarà amb la Processó del Corpus de València 2019, que començarà a les 19.00 hores pel recorregut habitual – Porta de la Catedral, Plaça de la Verge, Cavallers, Tossal, Bolseria, Mercat, Maria Cristina, Sant Vicent, Plaça de la Reina, Mar, Avellanes, Palau, Almoina i entrada en la Catedral – i que posarà el fermall d’or a la festivitat del Corpus.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 1 =