25n
25N
25N

CCOO demana que només s'exigisca el C1 de valencià als docents com a Catalunya

Mentre Catalunya solament exigeix la competència lingüística del nivell C1, Balears i la Comunitat Valenciana mantenen titulacions de capacitació lingüística afegides

CCOO demana que només s'exigisca el C1 de valencià als docents com a Catalunya
20/06/2018 -

Les federacions de CCOO de Catalunya, Balears i Comunitat Valenciana han acordat ‘instar a les Administracions educatives a eliminar el requisit de la capacitació didàctica en la llengua pròpia per a accedir a qualsevol lloc de docent’. Així, i a través d’un comunicat, CCOO ha deixat clar que no pararan fins que els requisits lingüístics de les tres administracions s’equiparen. I és que mentre Catalunya solament exigeix la competència lingüística del nivell C1 de valencià, tant Balears, com la Comunitat Valenciana, segueixen mantenint les titulacions de capacitació afegides, i diferents en cada administració educativa.

Aquesta mesura, que ja porta anys implantada en la comunitat educativa, podria estar arribant a la seua fi. En aquest sentit, les tres federacions demanen al Conseller d’Educació, Vicent Marzà, no solament que s’eximisca als docents de la Comunitat de traure’s la capacitació lingüística, sinó que, a més, readmeta en les aules a tots aquells professors que acrediten el C1 de valencià, ja que consideren que amb eixe nivell ‘ja estan capacitats per a fer classe’.

En el comunicat, el sindicat afirma que la capacitació ‘és un curs didàctic que ja no és necessari hui dia amb els mitjans de comunicació i els recursos didàctics dels quals disposen els docents’. Així mateix, han assegurat que acreditar el nivell C1 significa que ‘la persona és capaç de comprendre una àmplia varietat de textos i amb cert nivell d’exigència; sap expressar-se de manera fluida i espontània sense mostres molt evidents d’esforç; pot fer un ús flexible i efectiu de l’idioma; produir textos clars, estructurats i detallats sobre temes de certa complexitat; i, en definitiva, pot desenvolupar-se en la seua tasca docent en qualsevol de les dues llengües cooficials del seu territori’.

Una altra de les raons que donen aquestes tres federacions educatives és que ‘s’ha aconseguit l’homologació de la titulació en competència lingüística, que és un nivell C1 en el marc comú europeu de referència’. Per això, no entenen com és possible que se seguisca mantenint eixa ‘asimetria dels requisits de capacitació’ en cada comunitat autònoma, que en res s’acosta a la realitat sociolingüística actual.

No obstant això, i per a no perjudicar els docents que ja han invertit el seu temps i esforç a traure’s aquestes titulacions, CCOO demanen a les administracions autonòmiques que sí que es reconeguen com a mèrits en els concursos administratius – trasllats, oposicions, complements per a formació o promoció interna – les capacitacions que fins ara s’han impartit, a més de les acreditacions en el marc comú europeu de referència i la formació en l’AICLE.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − catorze =

CCCC
torrent