Ontinyent

"La salut no té vacances": Ontinyent clama contra les retallades sanitàries en el municipi

El tancament de la planta de medicina interna a l'hospital durant l'estiu trau al carrer a milers de persones en defensa de la sanitat pública

1 minut

Manifestació contra les retallades sanitàries a Ontinyent

Ontinyent es planta contra les retallades en sanitat. Al voltant de 4.000 persones van omplir ahir els carrers de la capital de la Vall d'Albaida per fer front al tancament de la planta de medicina interna de l'Hospital General de la ciutat durant tot l'estiu, a partir de divendres 1 de juliol.

Segons l'Ajuntament, es tracta de la major concentració ciutadana viscuda a Ontinyent des dels atemptats de l'11 de març de 2004. Un moviment que estava encapçalat per l'alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, que al costat de representants del Consell Veïnal i el Consell d'Inclusió Social, alcaldes de municipis de la comarca, partits polítics, sindicats, associacions i ciutadania en general s'uniren sota el lema "No a les retallades en sanitat a Ontinyent i comarca".

"La salut no té vacances", "No som menys que els pobles de platja" o "L'interior també existeix", van ser algunes de les frases que es podien llegir en una mobilització que s'iniciava a les 20 hores a una Plaça de la Concepció plena de gom a gom, per a posteriorment recórrer els carrers Gomis i Maians fins a arribar a la Plaça Major, enfront de l'edifici consistorial.

Durant el recorregut, els i les manifestants llançaven diversos crits en defensa de la sanitat pública i contra el trasllat a la costa dels professionals sanitaris de les comarques de l'interior, després que el tancament de la planta de medicina interna haja coincidit en el temps amb l'anunci per part de la mateixa Conselleria de la contractació durant l'estiu de més de 7.000 professionals i el reforç a 56 centres sanitaris de la costa.

"Atacs sense precedents" al sistema sanitari públic

Manifestació contra les retallades sanitàries a Ontinyent

En arribar a la Plaça Major, es procedia a la lectura del Manifest en Defensa de la Sanitat Pública acordat en l'última reunió del Consell Veïnal i el Consell d'Inclusió Social, al qual es denuncien "atacs sense precedents" al sistema sanitari públic, com el tancament vespertí dels centres de salut i, al cas de la Vall d'Albaida, a la supressió del servei de la diàlisi, l'eliminació del servei de dermatologia, el desmantellament de l'atenció primària, i ara el tancament de la planta de medicina interna de l'Hospital d'Ontinyent.

En aquest sentit, les persones i entitats participants de la manifestació demanen que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública prioritze i gestione correctament aquesta àrea; que es reconsidere el tancament de la planta de medicina interna de l'Hospital d'Ontinyent, i que no es tanquen els centres de salut d'atenció primària; que la Conselleria seguisca exemples exitosos d'altres comunitats autònomes on s'han allargat els contractes Covid fins a finals d'any; i que els ajuntaments i mancomunitats del departament de salut Xàtiva-Ontinyent facen seues aquestes reivindicacions i les traslladen a la Conselleria de Sanitat "per tal de detenir a regressió en l'assistència sanitària que estan patint les comarques de l'interior de la Comunitat Valenciana".

Reunió entre Rodríguez i Llaudes

Margarita Llaudes i Jorge Rodríguez

L'alcalde es reunia la passada setmana amb Margarita Llaudes, directora del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, per a traslladar-li el malestar ciutadà.

Llaudes explicava al primer edil que els canvis al servei de medicina interna es produiran de l'1 de juliol al 30 de setembre, període al qual a més s'habilitarà una UCE (Unitat de Cures Especials) a la tercera planta de l'Hospital, per atendre patologies amb previsió d'alta hospitalària al marge de 72 hores, passant els pacients que requerisquen una assistència més llarga a l'Hospital de Xàtiva.

Rodríguez qualificava les explicacions de Llaudes com a "insatisfactòries", exposant que la posada en marxa d'aquesta unitat UCE "no canvia res, ja que la ciutat no ha de perdre cap mena de servei ni tan sols momentàniament".

Des de la Conselleria de Sanitat recorden que en el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent s'invertiran aquest 2022 més de 31,5 milions d'euros, un increment del 5.499% respecte a 2014, quan s'invertia poc més de mig milió d'euros.