C-LM exigeix en el seu esborrany de document en defensa de l'aigua no destinar "una sola gota" a regadiu en Llevant

Guardar

JCCM
JCCM

El conseller d'Agricultura, Medi ambient i Desenvolupament Rural de Castella-la Manxa, Francisco Martínez Arroyo, ha presentat aquest dilluns l'esborrany del document de posició en defensa de l'aigua en la regió, en el qual, ha assenyalat, la postura és la que no es destine "ni una sola gota d'aigua per a regadiu en el Llevant", ja que "l'aigua per a regadiu es pot utilitzar a Castella-la Manxa".

Martínez Arroyo ha comentat, durant la roda de premsa en la qual ha presentat l'esborrany, que el document, que ha sigut acordat amb organitzacions sindicals, agràries, econòmiques i mediambientals de la regió i que s'enviarà "en els pròxims dies" a les forces polítiques castellà-manxegues, planteja que únicament s'afavorirà el transvasament d'aigua "quan hi haja necessitats imperioses de consum humà" en la conca receptora i "sempre posant per damunt els interessos de la conca cedent". "És de sentit comú", ha afirmat.

"El que plantegem en el document és la necessitat d'apostar per altres fórmules de proveïment d'aigua en el Llevant, prioritzant la dessalació enfront de qualsevol altra fórmula per a proveir d'aigua a regants i limitant el transvasament a les necessitats imperioses i reals de proveïment humà, qüestió que no ha ocorregut durant tota la legislatura mentre s'aprovava transvasament rere transvasament en una situació de sequera extrema i amb les dessaladores no funcionant al cent per cent", ha explicat el conseller, que ha insistit que "ningú pot donar lliçons a Castella-la Manxa en matèria d'aigua i solidaritat, perquè ocupa el primer lloc del rànquing des de fa molts anys".

Francisco Martínez Arroyo ha detallat que l'esborrany d'aquest document de posició ha sigut tractat amb les organitzacions sindicals CCOO i UGT, la Confederació Regional d'Empresaris de Castella-la Manxa (Cecam), les organitzacions agràries Asaja, COAG, UPA i Cooperatives Agroalimentàries de Castella-la Manxa; la Federació de Municipis i Províncies, totes les comunitats d'usuaris d'aigües subterrànies de l'Alt Guadiana, la Junta Central de Regants TMancha Oriental del Júcar,la Plataforma de Regantes de la Conca del Segura, comunitats de regants de la Conca del riu Tajo, les organitzacions mediambientals Ecologistes en Acció, SEU/Birdlife i WWF, a més del sector vitivinícola de la regió i l'Associació de Municipis Riberencs dels embassaments d' Entrepeñas i Buendía.

DOCUMENT DIVIDIT EN TRES APARTATS

El conseller ha destacat que el document, els punts del qual seran d'obligada defensa per a totes les organitzacions que se sumeixen al mateix, s'organitza a partir del seu punt primer, en el qual s'indica que l'aigua és "un ben públic i amb el qual no es pot mercadejar". "No es pot comprar i vendre allò que és innegociablement públic", ha afegit, apuntant que, després d'aquest primer punt, l'esborrany s'estructura en tres apartats.

En el primer d'aquests punts, que aborda la governança de l'aigua, l'esborrany planteja la necessitat de comptar amb les comunitats autònomes en tots els processos de presa de decisions, entre els quals destaca les conques hidrogràfiques, i apunta a prendre les decisions fent una gestió "basada en la demanda, que tinga en primer lloc els aspectes mediambientals però que considere les necessitats de cada part de la conca". "Per a açò cal conéixer l'aigua de la qual disposem, tant subterrània com a superficial".

Aquest primer punt també arreplega que qualsevol ús de la conca cedent ha de tenir "absoluta i total prioritat" sobre qualsevol altre ús fora d'aqueixa conca, així com que els balanços hidrològics "han de tenir en compte la capacitat de les dessaladores, si és que les hi haguera" i que aquestes han d'estar "completes i a ple rendiment" al més prompte possible.

El segon d'aquests blocs, en el qual es plantegen les necessitats de l'aigua per a l'agricultura, es marca l'"aposta" de la regió pels regadius socials, dels quals el conseller ha dit que "redistribueixen la riquesa que l'aigua genera entre tots els usuaris". "Castella-la Manxa té una agricultura molt potent si té aigua", ha assegurat.

De la mateixa manera, el document parla també sobre la creació d'una "borsa de drets d'aigua" per a distribuir-la entre els regants "prioritzant als joves, els agricultors professionals i els regadius socials".

Finalment, el tercer apartat de l'esborrany, que parla sobre els aspectes relacionats amb el proveïment, el medi ambient i la depuració, demana que es duga a terme un "proveïment sostenible, amb una gestió òptima i prioritzant el bon estat ecològic que exigeix la Directiva Marque de l'Aigua, posant també a la depuració com a "element essencial", així com el foment de l'ús eficient de l'aigua i el seu estalvi.

Per això, el titular regional d'Agricultura, Medi ambient i Desenvolupament Rural ha comentat que serà necessari "invertir en R+D+i", avançant que el Govern regional posarà com a objectiu aqueix ús eficient de l'aigua en totes les iniciatives que s'engeguen a Castella-la Manxa relacionades amb la recerca.

Martínez Arroyo ha explicat que després de la conclusió d'aquest primer esborrany, el document serà publicat en la web de la Junta per a estar a la disposició d'altres organitzacions que volgueren sumar-se, així com de "qualsevol ciutadà que vulga fer observacions", fins al 15 de setembre.

UN DOCUMENT "MOLT SIGNABLE" PER A LES FORCES POLÍTIQUES

Preguntat pels mitjans sobre la posició que creu que mantindran la resta de forces polítiques de la regió pel que fa a aquest esborrany, Francisco Martínez Arroyo ha considerat que aquest és un document "molt signable", per la qual cosa ha considerat que la decisió d'integrar-se en el mateix és "relativament senzilla". "No pot haver-hi molt debat sobre un document elaborat pensant que totes el puguen recolzar", ha continuat el conseller.

Concretant sobre el PP, Martínez Arroyo ha comentat que espera que els 'populars' "aclarisquen com més prompte millor" el seu procés intern, ja que açò "facilitarà la interlocució", esperant que tant el PP com altres forces, entre les quals ha citat a Podemos, Ciutadans i IU, "estiguen darrere d'aquest document".

NO S'HA ENVIAT ENCARA Al MINISTERI

Qüestionat també sobre si aquest esborrany ha sigut enviat al Ministeri per a la Transició Ecològica, el conseller ha respost que aquest "és un document encara de Castella-la Manxa" i que serà traslladat quan l'esborrany es convertisca en definitiu. No obstant això, sí que s'ha informat al Ministeri que aquest document de posició està sent elaborat.

El responsable d'Agricultura, Medi ambient i Desenvolupament Rural en la Comunitat Autònoma ha insistit que ja ha mantingut una reunió amb la ministra del ram, Teresa Ribera, i ja s'ha avançat en "alguns aspectes", comentant que previsiblement també mantindrà una trobada amb el secretari d'Estat de Medi ambient, Hugo Morán, trobada que espera mantenir "abans d'agost". A més, ha incidit que la interlocució amb la ministra és "permanent, pràcticament diària".

De la mateixa manera, ha admés que en el treball amb el Ministeri "està tot damunt de la taula", inclosa la possibilitat d'incrementar els límits a partir dels quals no es poden realitzar transvasaments.

D'altra banda, el conseller ha insistit en la necessitat que el Govern central complisca els compromisos que va adquirir l'anterior Executiu, presidit per Mariano Rajoy, en matèria d'infraestructures hidràuliques, entre els quals ha citat els regadius del Camp de Montiel, les projectades en Mora i el Canal Baix de l'Alberche, la substitució de bombaments en el riu Segura o els regadius d' Illana i Leganiel.

Destacats