Les denúncies dels ciutadans destapen el 70% dels casos de corrupció

L’Agència Antifrau engega una bústia de denúncia ciutadana

Guardar

Agencia_AntiFraude
Agencia_AntiFraude

La confiança en la política i el desenganxe per les institucions ha generat que des de les diferents Administracions es treballe no solament a recuperar eixa confiança perduda, sinó a tornar a implicar a la ciutadania en aquest àmbit de la societat. En aquest sentit, s'estan engegant diverses iniciatives dirigides a impulsar un bon Govern i, en aquest aspecte, la ciutadania deu un jugar un paper més actiu que mai.

D'aquesta manera, des de la Direcció de l'Agència Antifrau s'ha presentat una bústia de denúncies perquè els valencians puguen assenyalar possibles causes de corrupció. Durant la presentació d'aquesta nova tecnologia, dissenyada per a prevenir i erradicar el frau, es va deixar clar que 'probablement, queden molts casos de corrupció per aflorar', i la participació ciutadana i, especialment, la dels empleats públics pot ser clau.

El Parlament Europeu ja els avala com una garantia de vigilància per a controlar als poders públics

Les bústies de denúncia anònimes es consideren com una de les millors alternatives per a alertar de les males praxis en les Administracions, i des del Parlament Europeu ja els avalen com una garantia de vigilància per a controlar als poders públics. Encara que, per descomptat, tota aquesta tecnologia funciona sempre que es mantinga l'anonimat del denunciant.

La bústia antifrau compta amb els mètodes de prevenció de la corrupció més avançats, equiparant-se a altres tecnologies que porten anys lluitant contra el frau. En aquesta bústia de denúncies, els ciutadans podran comunicar, garantint la confidencialitat, aquelles conductes que no siguen legals. Per això, tan sols hauran d'enviar la seua denúncia, de forma nominal o de forma anònima mitjançant el navegador TOR, que podrà descarregar-se des de la web de l'Agència Antifrau, i seran els funcionaris especialitzats els encarregats de respondre-les i investigar-les, sempre que siguen versemblants.

Tindran la potestat d'adoptar mesures sancionadores o comunicar la denúncia a Fiscalia

Una vegada presentada la denúncia, els usuaris disposaran d'un codi d'accés a un canal de comunicació per a poder seguir col·laborant amb els investigadors que, una vegada acabada la recerca, tindran la potestat de tramitar expedients administratius, adoptar mesures sancionadores o disciplinàries, així com la comunicació a Fiscalia.

El 70% dels casos de corrupció a Espanya s'han destapat gràcies a les denúncies dels ciutadans. I aquestes bústies són una eina essencial perquè el ciutadà se senta protegit a l'hora d'informar sobre un possible frau, ja que aquesta bústia també eliminarà la seua empremta digital perquè no es puga conéixer d'on ve cada denúncia.

Destacats