25n
25N
25N

La 'bambolla de les renovables', un altre repte per a avançar en la Transició Ecològica de la Comunitat

En tot l’Estat ja s’han sol·licitat llicències per 150.000 Mw, malgrat que Pla Nacional contempla 55.000 per a 2030

La 'bambolla de les renovables', un altre repte per a avançar en la Transició Ecològica de la Comunitat
03/07/2019 -

La “Transició Ecològica” ja estava present en l’anterior Botànic, però en el segon té encara més protagonisme. És el primer punt del primer eix que van signar el PSPV, Compromís i UP-EUPV: “Impulsarem la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica en el marc del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima”. És un dels punts més reivindicats per la formació de Rubén Martínez Dalmau i, com amb els lloguers, ací també sembla estar formant-se una ‘bambolla’. Una que pot tindre darrere l’especulació amb les llicències per a produir energia neta.

Es va parlar d’això des de fa un parell de mesos, encara que no és nou. Es mencionaren com a “bambolla” i “boom fotovoltaic” entre 2007 i 2008, quan les polítiques del govern socialista de José Luís Rodríguez Zapatero van permetre passar de 100 Megawatts (Mw) a principis de 2007 per acabar amb 500 i, en 2008, 2.800 Mw. Ara, no obstant això, hi ha espai per a l’alarmisme a l’hora de concedir llicències per a aquest tipus d’energia.

La notícia es feia més sonora el passat 26 de juny. L’homòloga de Mireia Mollà en el Govern central, la ministra per a la Transició Ecològica Teresa Ribera, va assenyalar en una entrevista al mitjà EFE que es plantegen “prendre mesures” per a evitar “una possible bambolla”. Segons va detallar, les sol·licituds de llicències per a la generació d’energia renovable “van molt per davant de les previsions” del que, asseguren, entenen com “factible en termes d’inversió, construcció i posada en funcionament”.

Amb això la Ministra vol dir que les demandes de llicències per a la producció d’energia fotovoltaica, solar, eòlica i altres renovables s’acosten als 150.000 Mw. El Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima en el qual el Consell vol emmarcar la nova llei contempla, per a 2030, 55.000 Mw.

Més ràpid amb més exigències

La suma, que sembla positiva quant a superar als combustibles fòssils, pot tindre darrere pràctiques especulatives. Des de Fundació Renovables, una entitat dedicada a promoure l’avanç en la Transició Ecològica, també es va apuntar, malgrat la seua aposta ‘verda’, a un possible ‘inflor’. El perill resideix que, amb la legislació actual, la llicència adjudicada pot després traspassar-se a una altra empresa. Així, una empresa que adquirisca moltes d’aquestes llicències, pot no portar avant després la producció d’energia, sinó vendre-les per a lucrar-se. Una comparació senzilla serien les llicències de taxi.

Des del Consell s’ha demanat al govern Central que es prenguen “mesures” per a atallar el problema. Un context amb dos ‘vessants’: en la Comunitat s’acumulen les llicències per la burocràcia, fan reformes per a avançar més de pressa però, al seu torn, demanen més exigències per a la concessió.

Proposen, per exemple, que alhora concedir una llicència l’empresa dispose ja de l’espai per a la instal·lació i la previsió de compra d’equips, així com el punt d’accés a la xarxa. Així les possibilitats d’especular i que no acabe en una producció energètica real són menors.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =

art en blanc
art en blanc
ruta del grial massamagrell