25n
Orgull
Orgull

Bravo presenta el servei de lectura fàcil de sentències per a persones amb diversitat funcional

Bravo presenta el servei de lectura fàcil de sentències per a persones amb diversitat funcional
15/07/2021 -

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dijous a Castelló el servei de lectura fàcil de sentències per a persones amb diversitat funcional. Aquesta iniciativa s’ha posat en marxa en col·laboració amb l’associació “Plena Inclusió Comunitat Valenciana” i permetrà adaptar la sentència d’incapacitat a un llenguatge comprensible per a les persones que així ho requerisquen. Aquest servei és gratuït i s’estudia estendre’l en el futur a altres textos judicials i a altres col·lectius com els menors.

La consellera ha explicat que, si per a la ciutadania en general “el llenguatge jurídic resulta complex i incomprensible, la dificultat és encara major quan afecta les persones que tenen reduïda la seua mobilitat, la seua capacitat sensorial i, especialment, la seua habilitat cognoscitiva”.

Amb aquesta iniciativa -l’experiència de la qual pilot ha sigut duta a terme per la magistrada Dolores Bellés- “avancem en el que prescriu la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat” que estableix que les persones amb diversitat funcional “no poden ser considerades com a mers receptors d’actuacions assistencials, sinó subjectes de ple dret als quals l’entorn els dificulta el seu desenvolupament”. En aqueix sentit, han de ser els poders públics els que han de corregir els obstacles que impedeixen a les persones amb discapacitat el ple gaudi dels seus drets”, ha dit la consellera.

En la mateixa direcció avança el projecte desenvolupat en col·laboració amb el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI). Es tracta del personal facilitador de les seus judicials, que assistiran als qui siguen intervinents en un procediment judicial amb diversitat funcional que necessiten acompanyament i suport per a comprendre la informació que reben en accedir a una seu judicial i saber on, com i a qui dirigir-se i que serà presentat a la volta de l’estiu.

Amb la seua posada en marxa, segons la consellera “ens anticiparem a la normativa estatal que recull el Projecte de Llei aprovat el mes de maig passat pel qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat”. De fet, la nova llei establirà l’obligatorietat de la figura del facilitador com un suport a les persones que el necessiten per a poder exercir la seua voluntat jurídica, en lloc d’incapacitar-la i prendre decisions per ella com, fins al moment, es feia.

En la Comunitat Valenciana viuen més de 313.000 persones amb diversitat funcional, de les quals, el 22 per cent té una discapacitat sensorial o intel·lectual. “Pensant en ells i elles -ha dit la consellera- vam posar en marxa, a la fi de 2015, el Fòrum Justícia i Discapacitat per a construir un model valencià de justícia accessible i inclusiva”.

Des de llavors, en el Fòrum s’han gestat iniciatives com el reconeixement al dret a la Justícia Gratuïta a les persones amb diversitat funcional que el sol·liciten quan actuen en procediments que guarden relació amb les seues circumstàncies de salut o discapacitat. També el reconeixement al dret a la Mediació Gratuïta per a aquelles persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent o als qui s’ocupen d’elles en processos relacionats amb les seues circumstàncies sanitàries o de discapacitat.

D’igual manera, s’ha dut a terme la creació de protocols específics per a persones amb diversitat funcional en les Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte que han sigut avaluats pel CERMI i, finalment, les actuacions per a diagnosticar l’accessibilitat dels edificis judicials valencians, les recomanacions dels quals s’han incorporat al Pla d’Infraestructures Judicials.

“Ha arribat el moment de desprendre’s d’un model paternalista caduc per a les persones amb discapacitat. Hem d’ajudar al fet que ells i elles puguen prendre decisions per si mateixes i exercir la seua capacitat jurídica amb tota l’assistència que requerisquen, però sense pretendre substituir o usurpar la seua voluntat i, per a això, encara hem d’eliminar moltes barreres amb nous serveis com aquests”, ha conclòs Gabriela Bravo.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + 10 =