25n
25N
25N

Bravo presenta el pla per a reduir de 140 a 80 dies la mitjana per a la tramitació administrativa en la Generalitat

Bravo presenta el pla per a reduir de 140 a 80 dies la mitjana per a la tramitació administrativa en la Generalitat
03/06/2021 -

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dimecres l’Informe per a la Modernització de l’Administració elaborat per un grup de persones expertes liderades pel professor José Luis Martínez Morales. Entre altres objectius, les mesures que es proposen en l’informe pretenen que el temps de tramitació dels contractes públics de la Generalitat, la mitjana dels quals està ara mateix en cent quaranta dies es reduïsca a 80.

Gabriela Bravo ha explicat que la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia “no es pot afrontar amb les mateixes receptes que es van usar en 2008”. Per a la consellera “tant la Unió Europea, com el Govern d’Espanya i la mateixa Generalitat opten per polítiques expansives d’inversió per a estimular l’economia, i no per mesures restrictives de la despesa pública”.

La Unió Europea destinarà a Espanya 140.000 milions d’euros, dels quals, la Comunitat Valenciana pretén rebre al voltant de 21.000. Gestionar aquests fons “és un vertader repte, no sols per les característiques dels projectes que són susceptibles de ser finançats, sinó també per la celeritat amb la qual cal sol·licitar-los i tramitar-los”.

En aquest sentit, cal recordar que el 60% dels compromisos de despesa s’han de contraure abans del 31 de desembre de 2022 i, la resta, just un any després com a més tard. “Amb aquestes condicions -ha dit la consellera- per a qualsevol que conega una mica com són els procediments, li resultarà evident que l’Administració necessita reformar-se per a assumir un desafiament d’aquesta magnitud”.

Aquests fons “no seran els primers que la Generalitat injectarà en l’economia valenciana perquè en els últims mesos hem aprovat paquets d’ajudes per a pal·liar els estralls d’aquesta crisi com el Pla Resistir, dotat amb 400 milions per a empreses; o el Pla Resistir Plus amb 647 milions per a ajudar a 188 sectors productius”.

En tot cas, l’informe conté un diagnòstic integral dels problemes l’Administració i proposa solucions concretes per a cadascun dels àmbits on es pot millorar en eficiència. Es tracta de cinc eixos, amb 18 línies de mesures i 63 propostes d’accions.

Un altre dels objectius que es pretén aconseguir és la celeritat més gran en la tramitació dels contractes públics. Cada mes, la Generalitat formalitza al voltant de 250 contractes de tota mena “però el nostre objectiu és arribar als 400 i, en el cas dels convenis i subvencions, pretenem reduir la seua tramitació mitjana dels 75 als 45 dies” perquè “som conscients que la supervivència de milers d’empreses i llocs de treball depenen de la celeritat amb què es tramite una ajuda, una subvenció o un contracte públic”, ha dit Gabriela Bravo.

Per això, “no pot haver-hi excuses ni dilacions per a fer que la nostra administració siga un agent facilitador de la inversió, el progrés i la justícia social. Mai, un obstacle”, ha puntualitzat.

L’informe i les mesures que proposa “no és l’inici d’un capítol, sinó un punt i seguit en la política del Consell del Botànic” per a la modernització i millora dels processos administratius “de la mateixa manera que ho fem amb la gestió dels recursos humans”.

En aquest punt, la consellera ha recordat el potencial de la nova Llei de Funció Pública quan comence a desenvolupar-se “producte del consens amb els sindicats que han jugat un paper molt important i que ha de continuar fent-ho per a dissenyar la Funció Pública que necessitem en aquest nou temps”.

A més, la consellera ha proclamat que “també comptem amb els empresaris i els emprenedors” per als quals, es posarà en marxa l’Oficina de Simplificació Administrativa que s’uneix a altres iniciatives com el Pla Agilita Urbanisme que ha aconseguit reduir en un 30% el temps mitjà de tramitació en aquesta matèria.

“L’informe és hereu directe de l’esperit que va propiciar la gran aliança que va suposar el Alcem-nos”. Per això “no sols proposa un catàleg de mesures per a la gestió eficaç del finançament destinat a la recuperació, sinó que va més enllà amb la proposta de mesures que ajuden a la transformació de l’Administració Pública i, amb ella, fer els passos necessaris per al trànsit cap a un nou model productiu”, ha conclòs Gabriela Bravo.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 6 =