Bravo aposta per "canviar el model" i reitera la idea de comptar amb jutjats especialitzats en violència de gènere

Guardar

bravo_violencia_genero
bravo_violencia_genero

La consellera de Justícia, Gabriel Bravo, ha apostat aquest divendres "per canviar el model" per a poder comptar amb més jutjats especialitzats en violència de gènere en lloc de tenir jutjats mixts que atenguen aquests i altres assumptes. "Si ara ens dediquem a augmentar el nombre de jutjats sense més i els jutjats mixts segueixen coneixent violència de gènere, tenim un problema", ha dit en aquest sentit, a més d'apuntar que el que necessitem és el canvi de model".

Bravo s'ha pronunciat d'aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació després d'assistir a l'obertura de l'Any Judicial 2018-2019, preguntada per la idea d'augmentar els jutjats especialitzats encara que fa un any "es va negar a sol·licitar més jutjats de violència de gènere" en el Pla Contra la Violència de Gènere.

"Jo fa un any no em vaig negar. El que vaig demanar. Així consta en l'informe que remetem a la coordinació del pacte", ha respost, al mateix temps que ha afirmat que exposat que considera "necessaris" que s'incrementen els jutjats de violència. Ha reiterat que així ho pensava abans també i ha afirmat, com "posa clarament" l'informe, que "es necessita prèviament una reordenació en les competències".

"Per a saber quants jutjats necessitem que coneguen de forma exclusiva tota la violència de gènere de la Comunitat Valenciana, necessitem prèviament l'estudi del Consell General del Poder Judicial", ha agregat en aqueixa línia la responsable autonòmica, que ha dit que "a partir d'ací" i "a la vista del que ens diguen" ja se sol·licitarà.

D'aquesta manera, ha descartat mantenir una "justícia de doble velocitat que seguia" amb "violència en els mixts", d'una banda, i amb "jutjats exclusius", per una altra. Ha agregat que el que va plantejar va ser. "Avancem per ací perquè el que necessitem és el canvi de model". "Ho vaig dir llavors, ho vaig dir fa un any i ho dic ara. Llavors, no és incompatible el que vaig dir fa un any amb el qual estic dient ara", ha insistit.

La titular de Justícia ha asseverat que "la violència de gènere ha de configurar-se com una jurisdicció especialitzada" i ha declarat que així "ho diuen els experts, professionals que estan treballant" en aqueixa matèria. Referent a açò, ha afegit que "genera molta distorsió que hi haja doble justícia, que estiga tan dispers" perquè "al final, coordinar també els mitjans que posem a la disposició dels jutjats resulta complicat".

Gabriela Bravo ha indicat, a continuació, que s'ha d'anar cap a "seccions especialitzades de fiscals". "Si hi ha una secció especialitzada a València, ha d'haver-hi també una secció especialitzada per a la resta de la província. Insistisc, no podem posar pegats. Demanar l'any passat un jutjat més o dos jutjats més i mantenir el model era posar un pegat. Jo no em vaig oposar, insistisc, hi ha una explicació molt clara en l'informe que estableix amb caràcter previ que es reordenen les competències", ha comentat.

D'aquesta manera, ha al·ludit de nou a la "labor prèvia" que tenen en aquest camí el Consell del Poder Judicial i el Ministeri de Justícia i ha reiterat que a partir d'ella es dirà.

Després d'açò, la consellera ha esmentat el cas de Nules ha explicat que en aquest partit judicial la violència de gènere "s'està coneixent per un jutjat mixt que està saturat" mentre "a nou quilòmetres tenim un jutjat exclusiu a Vila-real que podria conéixer, perquè no té una gran càrrega de treball, aqueixa competència". "Estic segura que les dones preferirien recórrer aqueixos nou quilòmetres i poder disposar dels mitjans i d'una jurisdicció especialitzada", ha indicat sobre aquest tema.

"COORDINACIÓ DELS RECURSOS"

D'altra banda, preguntada pel discurs de la presidenta del TSJCV, Pilar de l'Oliva, en l'obertura de l'Any Judicial i per si creu que en parlar de "falta de coordinació institucional" s'ha referit al Consell en matèria de violència de gènere, Gabriela Bravo ha afirmat que "no s'ha referit a la descoordinació en el si del govern" sinó que "ha parlat de la necessitat de coordinació dels recursos".

En aquest punt, ha defensat la necessitat de coordinar "mitjans materials i tècnics" i d'escoltar i treballar amb els jutges, amb els fiscals i amb les oficines d'atenció a les víctimes. Igualment, ha apostat per "coordinar bé també les unitats d'avaluació".

"TO POSITIU"

Bravo ha agraït a De l'Oliva i al fiscal superior de la Comunitat, Antonio Montabes, que també ha intervingut en l'obertura de l'Any Judicial, "el to positiu, el to institucional i, sobretot, el reconeixement que cadascun ha fet al treball que està desenvolupant la Conselleria de Justícia i al sentit institucional que presideix el treball" d'aquest departament autonòmic."En tot moment treballem amb ells, escoltant als jutges, als fiscals, als secretaris judicials als sindicats. El que volem és aqueix procés de canvi i de millora de la justícia a la Comunitat Valenciana", ha destacat. Al seu torn, ha dit que discursos com el de l'Oliva i Montabes li animen "a seguir treballant" i "a treballar cada dia més".

Arxivat a:

Destacats