Bravo defensa que el procediment de contractació dels hospitals de campanya és "legal i transparent"

El PP diu que "alguna cosa fa olor de podrit" i la consellera replica que aquest Consell no anuncia "hospitals ficticis a Haití"

Guardar

bravo
bravo

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha defensat aquest dijous que el procediment per a la contractació de l'execució dels tres hospitals de campanya instal·lats en les capitals davant la pandèmia de la Covid-19 és "tant legal com transparent" i ha lamentat que l'oposició estiga "obrint ombres de sospita, potser alguns guiats per la mala consciència", pensant que tothom és "de la mateixa condició".

Així s'ha pronunciat Bravo en la diputació permanent de les Corts davant les crítiques dels grups de l'oposició (PP, Ciutadans i Vox) a la manera en la qual s'ha gestionat la contractació de l'aixecament d'aquestes infraestructures, de les quals també han qüestionat la seua operativitat en plena pandèmia perquè no s'han finalitzat fins al 18 d'abril.

El 'popular' José Císcar ha assegurat que aquests hospitals que el Botànic volia "convertir en icona de la seua resposta a la Covid" estan sent "el seu gran fiasco" i ha assenyalat que mentre l'hospital d'Ifema a Madrid va estar llest en tres dies, ací en el contracte es va assumir un termini "de quatre mesos".

A més, ha prosseguit, no queda clara quina serà la seua funció i ha advertit a la consellera que haurà de donar "moltes explicacions" sobre el contracte, ja que es pot entendre que "per l'estrés del moment es prenguen decisions desencertades" però el PP no entén la manera en què s'han fet les coses, adjudicant el contracte a "una empresa de recent creació i sense experiència" i que les seues dues primeres adjudicacions són precisament de la Generalitat.

Císcar ha subratllat que tenia un capital social de 3.000 euros i ha preguntat si "no hi havia empreses solvents en la Comunitat per a subministrar aquest tipus d'instal·lacions", a més de qüestionar que se li haguera d'avançar el comunicat del pressupost a l'inici. "Alguna cosa fa olor de podrit a Dinamarca", ha dit recorrent a una cita de 'Hamlet', encara que ací "aqueixa olor sembla vindre de molt més a prop".

REVISARAN A fons L'EXPEDIENT

Des de Cs, Vicente Fernández ha destacat que primer "es va dir que estarien en 15 dies, després en un mes i hui la premsa ens diu que van contractar per a quatre mesos" però hui dia "no hi ha pacients" en ells. "I s'han atrevit a contractar a una empresa creada al febrer i amb 3.000 euros de capital social, hem demanat tots els contractes i els expedients li'ls revisarem a fons", ha alertat.

El portaveu adjunt de Vox, José María Llanos, ha lamentat que aquests hospitals "estan servint de ben poc" i ha qüestionat la seua operativitat perquè era necessari que es posaren en marxa amb celeritat en ple pic de la pandèmia i hi havia, en el seu lloc, instal·lacions com a Fira València per a poder haver optat per elles.

Precisament la consellera Bravo s'ha referit a aquests hospitals instal·lats al costat de la Fe de València, l'Hospital General de Castelló i l'Hospital General Universitari d'Alacant, amb una capacitat de 1.100 llits, "que estan comprades i preparades" encara que fins ara s'han instal·lat 798 per a prevaldre la comoditat dels usuaris.

CLAU PER A la DESESCALADA

"No són, encara que així els hem definits, hospitals de campanya dissenyats per a prestar primers auxilis i assistència bàsica", ha dit, ja que han permés "l'augment de la capacitat hospitalària de manera sòlida i duradora" i seran claus per a complir els paràmetres exigits per a passar de fase en la desescalada.

Segons ha apuntat, "la seua construcció mai va ser una qüestió de celeritat, sinó d'operativitat i de previsió perquè el sistema sanitari no col·lapsara" i romandran muntats "tot el temps que siga necessari i especialment davant la possibilitat de nous rebrots de l'epidèmia en el futur immediat".

La consellera ha justificat davant l'oposició l'elecció d'aquesta estratègia quan l'índex de contagis "s'estava elevant de forma tant exponencial com desconeguda" i s'advertia, a mitjan març, que si seguien així els indicadors el sistema sanitari "podia col·lapsar-se".

"No necessitàvem alçar, afortunadament, un hospital en tres dies perquè teníem 2.970 llits lliures, però era important avançar-se al que poguera ocórrer", ha incidit, sempre amb l'objectiu de protegir a les persones i no posar en risc les seues vides "com estava ocorrent en altres comunitats, on les persones morien en els corredors".

Ha posat l'accent, davant les acusacions de falta de transparència, que els partits "tindran tota la documentació i l'expedient, que ja està penjat en la plataforma publica de contractació" i ha ressaltat: "No hem vingut a enganyar a ningú, a ocultar informació ni a aprofitar-nos del sofriment de les persones i embutxacar-nos uns quants euros, com feien uns altres".

Bravo ha defensat que la tramitació de l'expedient està degudament fiscalitzada i en aqueix contracte d'urgència "es compleixen tots els paràmetres" i no s'ha fomentat, com s'apunta, a la creació d'empreses ad hoc "com feien ells" per a la contractació de determinats subministraments, en al·lusió al PP.

EMPRESES FUSIONADES AL NOVEMBRE, NO AL FEBRER

Així, ha explicat que l'adjudicatària està formada per dues empreses que es van fusionar el novembre de 2019 i que tenen "més de 17 anys d'experiència, que han treballat per a organismes internacionals i per a ministeris de Defensa de diferents països, entre ells l'espanyol", en diferents etapes. "Si hagueren concorregut a un procés lliure (de contractació) complien tots els requisits per a poder presentar oferta", ha incidit.

Ha assenyalat també que la possibilitat del pagament anticipat està contemplada en la llei i no constitueix irregularitat sempre quan estiga fiscalitzada, com és el cas, per l'interventor.

L'expedient, ha resumit, compta amb "totes les certificacions, factures, certificats d'obra". "Parlem de rigor, experiència, transparència i, sobretot, de protegir la vida dels valencians i disposar d'un sistema de salut pública que no es col·lapsara perquè no es morira la gent en els corredors".

Ha preguntat a l'oposició si creuen que la vida "té algun preu" i si els sembla malament que s'hagen invertit 9 milions d'euros en aquestes instal·lacions: "Per a aquest Consell la vida no té preu i ens hauríem gastat això i el que fóra necessari".

Bravo també ha incidit en què la "utilitat, funcionalitat i fortalesa" del projecte està "més que acreditada" i permetrà avançar en la desescalada i també contribuirà a recuperar l'activitat normal als hospitals de referència.

"ON FA MALA OLOR, I MOLT, ÉS A HAITÍ"

Així mateix, ha volgut respondre a Císcar afirmat que "on fa mala olor, i molt, és a Haití", referint-se al Cas Cooperació i ha agregat: "Nosaltres no hem treballat per a anunciar hospitals ficticis i que uns quants s'embutxacaren els diners com va passar en el seu partit, aquests hospitals són una realitat posada en marxa amb rigor i transparència. Treballem per a salvar vides, no per a embutxacar-nos els diners del sofriment de molta gent".

Vox li ha enlletgit en la seua última rèplica la "demagògia" emprada, Cs ha criticat la "prepotència, zero autocrítica i demagògia", al mateix temps que ha preguntat si "té alguna cosa a veure amb els hospitals de campanya algun expresident espanyol" i el PP ha assenyalat que si la vida de les persones haguera depés d'aquests hospitals "de quins haurien servit si no estaven acabats".

Bravo ha assegurat que és "una gran notícia no utilitzar-los per a res" perquè "això significaria que estem lliures de la pandèmia" i ha qüestionat que a l'oposició li "dolga tant que tinguem infraestructures preparades per a salvar vides" davant un eventual rebrot.

Destacats