Bravo defensa la reforma de la Funció Pública per a ajudar al rescat de les persones i restablir el bon nom de les institucions valencianes

Guardar

JUST_Nota_Inauguracion_Jornadas_Empleo_Publico_FOTO
JUST_Nota_Inauguracion_Jornadas_Empleo_Publico_FOTO

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha defensat la necessitat de reformar la Llei de la Funció Pública Valenciana perquè la Generalitat tinga un instrument eficaç al servei de les seues dues prioritats: "el rescat de les persones i el restabliment del bon nom de les nostres institucions i, per a açò, necessitem dotar-nos d'una administració que siga capaç de donar una resposta satisfactòria als nous reptes del segle XXI".

Gabriela Bravo ha inaugurat les Jornades sobre Ocupació Pública en el segle XXI, on es presenten les conclusions dels informes que la Conselleria de Justícia va encarregar a dues comissions d'especialistes per a abordar la reforma de la Llei de la Funció Pública Valenciana. Aquesta modificació cerca millorar l'organització interna de la Generalitat cercant l'eficàcia, l'excel·lència en els serveis públics i la igualtat real entre homes i dones que presten els seus serveis en el sector públic. Les jornades seran clausurades hui, 8 de novembre, pel president de la Generalitat, Ximo Puig.

En el seu discurs inaugural, la consellera Bravo ha assegurat que la cohesió cívica, la transparència, la rendició de comptes i la lluita efectiva contra la desigualtat són alguns dels elements de "la nova gramàtica democràtica que els valencians ens reclamen". Per aquest motiu "el primer instrument que hem de repensar és una administració pública eficaç". Segons ha explicat Gabriela Bravo, "hem de forjar una nova legitimitat que no pot estar basada solament en la representació electoral, sinó també en la imparcialitat de les institucions públiques".

La consellera ha agraït el treball de les dues comissions que han elaborat els informes que es presenten en aquestes jornades i que serviran de base per a escometre la reforma.

La primera comissió, presidida pel catedràtic Miguel Sánchez Morón, ha aportat línies mestres per a la reforma de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana. Una segona comissió, presidida per la professora Julia Sevilla, ha revisat aquesta llei des de la perspectiva de gènere, la de la igualtat efectiva de dones i homes.

Tots dos estudis han revelat els problemes que es pretenen solucionar amb la reforma de la llei. Entre ells destaca que un terç dels prop de 16.000 empleats públics valencians són interins; que el 60% dels efectius té més de 50 anys i que, en els pròxims deu anys, es jubilaran al voltant de 10.000 treballadors, així com l'elevada fragmentació corporativa, amb més de 200 cossos i escales que dificulten la gestió de les plantilles.

Gabriela Bravo ha enumerat davant els assistents a les jornades els objectius que s'ha marcat amb la reforma. "Volem regularitzar anomalies, volem encarar, dins del marc constitucional i des del respecte a la igualtat d'oportunitats, l'estabilització de les plantilles. Posarem l'èmfasi en el sistema d'oposició lliure, basat en la vigència efectiva dels principis de mèrit i capacitat, com a manera d'accés ordinari a la funció pública. Volem un sistema de carrera horitzontal recolzat en l'avaluació de l'acompliment professional de l'empleat públic i no en la mera antiguitat. Volem reduir l'ús de la lliure designació per a limitar la discrecionalitat política. Volem protegir als funcionaris que facen front a corrupteles i irregularitats. I per això volem recórrer una senda realista de recuperació dels drets socials del personal empleat públic i d'incorporació de la perspectiva de la igualtat efectiva de dones i homes".

La consellera de Justícia ha assegurat que cap d'aquests objectius s'aconseguirà sense diàleg com el que va fer possible l'Acord de Legislatura amb quatre de les cinc centrals sindicals. Per a Gabriela Bravo, "este diàleg obert tornarà a ser necessari en 2017, que serà l'any central en la construcció d'una nova funció pública valenciana i en el qual coincidiran reformes legals i nous projectes de gestió".

La primera conferència ha sigut a càrrec de Julia Sevilla, que ha explicat els detalls de l'informe de la comissió que ella va presidir i que portava per títol "La Llei valenciana de la Funció Pública des de la perspectiva de gènere". A continuació, el cap d'Informatius de la Cadena Cope Comunitat Valenciana, Vicente Ordaz, ha moderat el primer panell, on s'han debatut els reptes a afrontar en la reforma de la llei i en el qual han participat Ignacio Sevilla Merino i José Luis Martínez Morales (vocals de la comissió), Mikel Gorriti (responsable de Recursos Humans del Govern Basc) i Susana Rodríguez (catedràtica de Dret del Treball).

El segon panell ha versat sobre la garantia del mèrit i el reforç ètic en el sector públic i ha sigut moderat per Bernardo Guzmán, cap d'Informatius de la Cadena SER Comunitat Valenciana, amb les aportacions dels membres de la comissió Juan José Díez i David Blanquer, així com Eva Coscollá, directora general de Funció Pública, i Gemma Fabregat, membre de la comissió d'Igualtat.

Per a hui està prevista una conferència del catedràtic Miguel Sánchez Morón sobre les conclusions de l'informe realitzat per la comissió que ell va presidir sobre la reforma de la Llei 10/2010 de la Funció Pública. Seguidament se celebrarà una taula redona moderada per la periodista Amparo Tórtola sobre la igualtat efectiva de dones i homes en l'ocupació pública, en la qual intervindran Santiago García Campá, Beatriz Belando i Julia Sevilla, membres de la comissió que va redactar l'informe sobre igualtat.

L'últim panell de les jornades serà moderat per la periodista de Levante-EMV Julia Ruiz i versarà sobre els nous instruments per a la gestió del talent públic, i en ell participaran Carmen Román (gerent de l'Ajuntament de Madrid), Luis Herrera (conseller tècnic de l'Institut Nacional d'Administració Pública) i Rafael Jiménez Asensio (Catedràtic de Dret Constitucional). Tancarà la trobada el President de la Generalitat, Ximo Puig.

Destacats