Bravo adverteix d'un embós "importantíssim" en jutjats: "Des de fa un mes que demane al Govern un pla de transició"

Guardar

ciudad_justicia
ciudad_justicia

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha advertit d'un embós "importantíssim" en els jutjats valencians que arrosseguen més de 20.000 vistes suspeses des que es decretara l'estat d'alarma a conseqüència de la Covid-19: "Des de fa un mes que demane al Govern un pla de transició" per a fer front a aquesta situació, ha lamentat.

Bravo s'ha pronunciat en aquests termes en una roda de premsa per videoconferència sobre el pla contra incendis, en ser preguntada per les mesures previstes des del seu departament per a fer front al col·lapse judicial valencià a conseqüència del coronavirus.

"He sigut molt crítica amb la decisió del Govern i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de mantenir paralitzats els terminis processals i suspesos la major part de judicis durant més de dos mesos", ha asseverat la consellera, qui ha recordat que també ha sigut "molt crítica" amb els serveis essencials que s'han mantingut en aquest temps: "No podia entendre que el 15 de maig la gent ja poguera passejar, mentre que la tutela judicial efectiva seguia tan limitada per als ciutadans", ha manifestat.

Sobre aquest tema, ha comentat que des de fa un mes, en diferents reunions amb el ministre i amb comunitats autònomes, ve sol·licitant un pla de transició i que es poguera alçar la suspensió en algunes jurisdiccions en una fase transitòria prèvia a la desescalada.

S'ha referit, per exemple, a la jurisdicció Social. "Però no ha sigut així", ha criticat. "S'han mantingut aqueixos serveis mínims acordats el 14 de març fins al 4 de juny, previsiblement, i això ha donat lloc a un embós que serà importantíssim, ací amb més de 20.000 judicis suspesos", ha puntualitzat.

A això se suma una "càrrega de treball" a conseqüència de l'emergència sanitària. Per a fer front, Bravo ha insistit que han plantejat al Ministeri mesures organitzatives amb noves fórmules, dirigides a potenciar la mediació com a alternativa a la resolució de conflictes o agilitar els terminis. "I ara estem pendents de la tramitació del decret llei en el Congrés per a la posada en marxa d'aquestes mesures", ha asseverat.

Quant al personal, la consellera ha explicat que està previst que en la Fase 2 s'incorporen entre el 60-70% de funcionaris als jutjats. "Ara no podem pensar a incorporar a més personal a les seus judicials perquè l'espai és el que és i, de fet, ens veiem obligats a posar en marxa torns de matí i vesprada", ha apuntat.

"No podem en una setmana doblegar el nombre de seus judicials perquè es requereixen mesures organitzatives i estem treballant amb el Tribunal Superior de Justícia per a la volta a la normalitat", ha agregat.

MÉS DE 4 MILIONS

Bravo ha volgut ressaltar que en aquests dos mesos i mig de confinament, el personal d'infraestructures i de direcció de modernització de justícia ha treballat "intensament" de dilluns a diumenge per a acomodar, enfront de la Covid, els espais de les 64 seus judicials repartides per la Comunitat.

En total, s'emporten invertits més de quatre milions d'euros en l'adquisició de mitjans de protecció --màscares, hidrogel, etc.--; s'ha treballat en la posada en marxa de pantalles i es continua en aquest àmbit. A més, s'estan coordinant obres per a la substitució d'aires condicionats amb problemes per a l'eixida de l'aire.

"La direcció general de Justícia s'està deixant la pell en la posada en marxa de tots els recursos necessaris per a poder afrontar la volta a la normalitat amb totes les mesures de protecció exigibles perquè els jutjats siguen un lloc segur", ha manifestat Bravo.

S'ha intervingut en més de 50 seus judicials i ara s'està treballant amb plans de contingència de cada seu judicial que han d'incorporar totes les normes de seguretat i salut que exigeix el Ministeri i també integrar les recomanacions del CGPJ.

Preguntada per si el pressupost destinat a afrontar la Covid-19 en la Comunitat afectarà retallades en obres de Justícia, Bravo ha manifestat que no es pot deixar a l'economia de costat: "Hem d'intentar fer compatible la inversió en emergència i, al mateix temps, incentivar mitjançant tota mena d'accions positives el sector econòmic perquè, en cas contrari, la Comunitat no podria tirar avant", ha afirmat.

"Per això precisament el president de la Generalitat, Ximo Puig, va demanar que s'alçara la suspensió de terminis administratius que afectava les licitacions públiques, per a ser motor de l'activitat econòmica en aquest sector que s'ha vist molt afectat, al costat del sector turisme", ha dit, per a puntualitzar que no tenen "cap" previsió de suspendre cap licitació. "Al contrari, les hem reactivades totes", ha subratllat.

Destacats