25n
25N
25N

Una boia que filtra microplàstics creada per alumnes de la UPV, premiada en un concurs d'enginyeria de disseny

Una boia que filtra microplàstics creada per alumnes de la UPV, premiada en un concurs d'enginyeria de disseny
26/09/2019 -

‘YUNA’, una boia de fondeig que filtra l’aigua del mar amb l’objectiu d’eliminar microplàstics, ha guanyat a Espanya el premi nacional The James Dyson Award, un concurs de disseny internacional que “anima, impulsa i inspira a les noves generacions d’enginyeria”, i està dotat amb 2.200 euros de premi.

La boia ha sigut dissenyada per Yu Design, un equip format per 20 estudiants del Grau en Enginyeria del Disseny i Desenvolupament de Productes, que s’imparteix a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria del Disseny de la Universitat Politènica de València (UPV). El grup està integrat en el programa Generació Espontània de promoció de les competències transversals, informa la institució acadèmica.

‘YUNA’ posseeix una estructura aerodinàmica inspirada en l’antropometria del peix lluna, per la fàcil adaptació de la seua forma als fluxos de la marea. Segons explica Alice Ville, estudiant de la UPV i membre de l’equip, “requereix de poca energia per a complir la seua funció. Els microplàstics que viatgen pels corrents arriben a l’interior de la boia que gira amb els corrents, com un penell”.

El sistema de filtratge es basa en una sèrie de tamisos de major a menor gramatge que van colant els microplàstics segons la seua grandària. Es planteja la filtració per carbó actiu per a les partícules microscòpiques. Una vegada separats els microplàstics, es passa a la seua reutilització perquè no tornen al mar.

START-UP A la VISTA

Ja existeix una maqueta a escala 1:5 del prototip del sistema de filtratge de YUNA i, en un futur, l’equip preveu que es puga utilitzar el polietilé per a evitar que la seua degradació contamine. Així mateix, els estudiants pretenen abaratir els costos de producció realitzant les dues peces de la seua estructura exterior amb un sol motle. L’objectiu final és crear una start-up per a comercialitzar la idea. “Ja tenim desenvolupat el pla de negoci a tres anys vista”, expliquen els alumnes.

En aqueix sentit, Yu Design compta amb experiència en competicions d’emprenedoria universitària. Van guanyar la VI edició del Challenge d’IDEES UPV, en la categoria d’Ecologia i Medi ambient, així com la Start UPV Idees 2k19, en la categoria de Projecte Empresarial. I han exposat el seu prototip en cites com l’exposició Cultura Politècnica; el Repensat i Fet o el Saló Nàutic Internacional de Sevilla.

El premi de la Fundació James Dyson suposa un “tremend impuls” per a l’equip Yu Design. El pròxim 17 d’octubre, la Fundació donarà a conéixer, dels 27 dissenys nacionals premiats, quins finalistes competiran pel premi internacional. El guanyador absolut s’embutxacarà 33.500 euros i la seua universitat rebrà 5.500 lliures esterlines, detallen des de la UPV.

La Fundació James Dyson és una organització benèfica impulsada per James Dyson la missió de la qual és aconseguir que la joventut s’interesse per l’enginyeria de disseny. A Espanya, The James Dyson Award va per la seua 15a edició. Proporciona els diners, materials i el suport que els inventors puguen necessitar per a posar en marxa els seus dissenys. James Dyson és un inventor britànic multimilionari que va revolucionar el mercat de les aspiradores.

L’equip Yu Design, creat l’octubre de 2017, forma part de Generació Espontània, la plataforma llançada des de la institució que dirigeix el rector Francisco Mora per a ajudar els seus estudiants més competitius i internacionals. Sota aquest paraigua, la UPV desplega un programa d’un suport institucional a les associacions més actives perquè duguen a terme les seues activitats extracurriculars (participació en esdeveniments, competicions, concursos internacionals, programes de voluntariat…) i servisquen d’exemple a la resta de la comunitat universitària.

En l’actualitat, pertanyen a Generació Espontània més de 40 associacions de la UPV, entre elles, Hyperloop UPV que, al juliol, va aconseguir el Premi a la Innovació en la Hyperloop Pod Competition de Los Angeles; Formula Student UPV, l’escuderia universitària que sorprén el món, o iGEM UPV que, l’octubre de 2018, es va proclamar vencedor absolut de la competició de biologia sintètica més important del planeta, celebrada a Boston.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 4 =

activem alfafar