25n
25N
25N

El Botànic en bloc tomba la iniciativa de Cs per a demanar un dèficit per a la Comunitat com el del País Basc

Un error de tres diputats socialistes fa que no tire avant la proposta del Botànic per a continuar blindant la sanitat pública

El Botànic en bloc tomba la iniciativa de Cs per a demanar un dèficit per a la Comunitat com el del País Basc
25/09/2020 -

Les Corts han rebutjat aquest divendres, en l’última jornada del Debat de Política General, la proposta de Ciutadans (Cs) per a exigir al Govern que autoritze per a la Comunitat Valenciana un dèficit com el concedit al País Basc i/o un fons transitori de finançament autonòmic amb el vot en contra del Botànic, inclòs Compromís, que ha apostat per mantindre la unitat amb els seus socis però mantindrà la iniciativa que ja va plantejar amb aqueix mateix objectiu.

En concret, la iniciativa (secundada per Cs i PP i rebutjada pel Botànic i Vox) plantejava que el Consell exigira al Govern que “mentre no entre en vigor el nou sistema de finançament, es tinga en compte l’especial situació financera de la Comunitat, ja siga mitjançant l’autorització d’un dèficit adequat assimilable al concedit al País Basc i/o un fons transitori de finançament autonòmic” perquè “d’aquesta manera s’evitarà haver d’efectuar retallades en sanitat, educació i serveis socials”.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha explicat que el seu vot busca “no caure en el parany” de vincular realitzar retallades si no s’aconsegueix un dèficit per a la Comunitat com s’ha pactat per al País Basc. Ha destacat que es manté “la unitat del Botànic” però que “es mantindrà viu el debat” en les Corts perquè no renuncien a la seua proposició no de llei en la qual demanen un dèficit asimètric “com a mínim equivalent” al d’Euskadi.

Ferri ha subratllat en aquests cincs anys de pressupostos botànics no hi ha hagut retallades a pesar que no es va aconseguir un dèficit asimètric i ara no anaven a caure en aquest parany de Cs”. Ha destacat també que Compromís ha intentat un acord entre PSPV i Cs, que “porten dues setmanes parlant de consens”, però el partit taronja “s’ha tancat en banda” i els socialistes “tampoc han volgut acostar posicions”.

Per això, davant aquesta “diatriba” i valorant “els beneficis i pèrdues” han optat per votar en contra de la proposta de Cs i mantindre la unitat del Botànic perquè, ha insistit, “no podem donar per bons les retallades si un Govern no accepta que la Comunitat tanga un dèficit asimètric”.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha assenyalat que la postura de Compromís no l’ha sorprés, fins i tot li ha alegrat, perquè el Botànic ho componen “organitzacions diferents però amb un mateix projecte” igual que Google maps “t’ofereix diferents rutes però s’arriba al mateix camí”.

Mata ha explicat que el PSPV s’oposa a aquest dèficit asimètric perquè suposaria un augment del dèficit en si i ha justificat que la situació de la Comunitat “no té res a veure” amb la del País Basc, entre altres qüestions perquè el seu deute només representa el 15% del PIB. No obstant això, ha garantit que com la prioritat és “salvar a les persones” si és necessari l’endeutament es farà.

La síndica Unines Podem, Naiara Davó, ha defensat el vot en contra de la proposta de Cs perquè en la situació actual augmentar el dèficit significa més deute de la que ja es té. Per contra, ha advocat per “avançar cap a nous ingressos dins d’una justícia fiscal progressiva”.

Per contra, la líder del PP, Isabel Bonig, ha assenyalat que d’aquesta manera es veu “la vertadera intenció” del Consell de “posar als seus endollats per damunt dels interessos dels valencians” i ha assenyalat que la votació del Botànic en contra de la proposta de Cs és “una decisió molt dolenta” per als valencians.

Bonig ha recalcat que el seu partit ja va defensar en 2013 quan governava el dèficit asimètric, malgrat les “burles” de la llavors oposició, i ara continua defensant-lo, igual que un canvi del model de finançament per a “evitar que hi haja ciutadans de primera i de segona”.

El PP “no ha canviat de postura” mentre que Puig i Oltra han votat “el poder pel poder”, ha indicat. Així i tot, ha insistit a oferir a Puig el suport del PP per a pactar uns pressupostos per a 2021 “reals, efectius i que cobrisquen les necessitats dels valencians”, no del seu partit.

Per part seua, el portaveu de Cs Toni Woodward ha apuntat que confiaven que la seua proposta fora almenys confirmada per Compromís, però ha lamentat que es torna a apujar al “carro de la tebiesa” i “s’oblida de demanar un finançament just per als valencians”.

Woodward ha explicat que els 3.000 milions que compensarien els mil milions que de maig a juny ja s’han deixat d’ingressar i els 1.325 milions “ficticis” que cada any el Botànic inclou en els pressupostos.

Finalment, el portaveu de Vox, José María Llanos, ha assenyalat que “benvingut siga” el canvi de posició de Compromís i ha recordat que la seua formació sempre ha defensat que no s’augmente el dèficit de la Comunitat Valenciana i “la igualtat de tots els espanyols” enfront dels “privilegis” dels quals gaudeixen algunes autonomies.

Llanos ha comentat que no li estranya la posició de Compromís perquè el Botànic ja “ha incomplit” el Pacte de reconstrucció i “a la primera oportunitat ha enganyat a PP i Cs amb la seua intenció d’apujar impostos”. Per això, ha recriminat al partit d’Isabel Bonig i Toni Cantó que “no té sentit voler eixir tots a la foto” i es demostra que “la vertadera oposició a aquest govern negligent és Vox”.

IMPOSTOS I FINANÇAMENT

Sí s’han aprovat les iniciatives del Botànic per a reclamar un finançament just per a la Comunitat, que es reconega el deute històric i s’establisca un mecanisme de compensació d’aqueixos dèficits i inversió concorde al pes poblacional, així com la que apostava per un pla de “justícia social” que “focalitze l’aportació tributària en els segments de més poder adquisitiu” i per considerar la creació de nous impostos dins de la ‘fiscalitat verda’.

I també la de Ciutadans en la qual demana que els Pressupostos de la Generalitat de 2021 siguen “un reflex fidel” dels acords reflectits en el pacte per a la reconstrucció signat en seu parlamentària.

PROPOSTES EN SANITAT

Tampoc ha tirat avant, amb el rebuig dels tres partits del Botànic, la iniciativa de Cs per a prorrogar la concessió del Departament de Salut de Torrevieja quan vença l’octubre de 2021 donada la situació actual de pandèmia.

I, per sorpresa, ha sigut rebutjada la proposta del Botànic en l’àrea de sanitat, en la qual apostava per un pla estratègic d’atenció primària, potenciar la telemedicina i continuar “blindant i defensant la sanitat pública, treballant per la recuperació dels serveis públics privatitzats una vegada finalitze la concessió”, entre altres mesures.

S’ha degut a un error en la votació per part de tres diputats socialistes, amb el que la iniciativa ha sigut rebutjada per la mínima (49 vots a favor i 50 en contra). Preguntat a l’eixida del ple sobre aquesta qüestió, el portaveu del PSPV ha sigut clar afirmant que s’han “embolicat” en votar, però ha restat importància a l’assumpte, ja que aqueixes qüestions es poden tornar a plantejar a través de proposicions no de llei.

ALTRES INICIATIVES APROVADES

Sí que ha tirat avant una proposta consensuada entre el PP i el Botànic en matèria de justícia, que han recolzat tots els grups menys Vox. En concret, Les Corts insten el Consell a aprofundir en la digitalització de la justícia, noves infraestructures judicials i millora de les existents, demanar al Govern nous jutjats i crear més jutjats específics de violència de gènere en la Comunitat.

També ho ha fet, i per unanimitat, la de Ciutadans per a exigir al Govern inversió en Rodalia, la finalització completa i posada en marxa del Tren de la Costa i el compliment de terminis en la finalització del Corredor Mediterrani.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu + quatre =

bombers
CCCC