El Botànic bufa els seus cinc primers ciris

Fran Ferri i Manolo Mata ens parlen dels cinc anys del Botànic, dels governs del canvi i progressistes

Guardar

botanic2
botanic2

24 de maig de 2015. Aquest dia va suposar un abans i un després per als valencians i valencianes, perquè es va posar punt final a un govern de dretes que portava atrinxerat en la cadira de poder gairebé vint anys, o en alguns casos gairebé 25 com el de l'Ajuntament de València, on Rita Barberà portava des de 1991 com a alcaldessa de la capital Valenciana.

Sembla que a la dreta els costa parlar bé del Botànic i sobretot dels grups que formen aquesta coalició, perquè segons ells "no saben gestionar", encara que si tirem una mica la vista cap enrere, podem veure clarament el pas progressista que va donar el poble valencià en 2015 deixant enrere la corrupció, els grans espectacles com la Formula 1, la visita del papa i com en molts mítings es refereix la vicepresidenta Mónica Oltra, deixant enrere "anys de tenir expedients de dependència en calaixos sense obrir agafant pols".

No obstant això, per si encara hi ha dubte, li preguntem als dos síndics que encara continuen exercint com a tal des de la formació del Botànic en 2015, què ha suposat el Botànic per als valencians i valencianes?

A aquesta pregunta, el síndic de Compromís, Fran Ferri, respon "un gran canvi", és per això que ens explica que "amb totes les dificultats i tot el que encara queda per fer, ja ha millorat les vides de milions de persones." De la mateixa manera, Ferri afirma que "hem passat de ser coneguts arreu de l'Estat per la corrupció el PP a ser-ho per un govern que posa al centre de la política a les persones". "Durant aquesta crisi ho hem vist molt clar", insisteix Ferri a posar un exemple "tot i que podem trobar molts, afirma. "Mentre a Madrid es tenia a milers de xiquets amb pizzes i hamburguesos durant setmanes, ací s'han repartit vals per al fet que les famílies puguen adquirir aliments saludables, eixa és la diferència entre tractar a la gent amb respecte i dignitat, o no", assegura Ferri.

Hem passat de ser coneguts arreu de l'Estat per la corrupció el PP a ser-ho per un govern que posa al centre de la política a les persones. Fran Ferri
D'altra banda, Manolo Mata, síndic socialista i vicesecretari general del PSPV-PSOE afirma que "el Botànic ha suposat per als valencians i valencianes deixar de ser l'estrela dels programes d'humor a Espanya, els que inauguren biblioteques sense llibres, aeroports sense avions, el lloc on es balafiava els diners amb la Fórmula 1 per ser una càrrega de dignitat", i llaura ja no obrim els telediaris "perquè hi havia constants tensions i imputacions contra dirigents del PP per robar". Si s'ha de destacar una cosa, el síndic socialista afirma que ha suposat "la creació una arquitectura social de protegir a les persones amb la qual hem aprovat uneixes 80 lleis que fan que la gent puga tindre una vida digna, reforçar el sistema públic escolar, reforçar la sanitat, els serveis socials, la renda valenciana d'inclusió, i un llarg etcètera".
La gent que tardava anys a cobrar els ajudes a la dependència o directament veia com es ficaven aquestes ajudes en un calaix els estan cobrant. Jo crec que les persones han sigut la prioritat del Botànic. Manolo Mata
De la mateixa manera, aquests cinc primers anys, el Botànic s'ha encarregat de portar les polítiques valencianes així com de "preocupar-se per les persones", i per això té uns pilars ben ancorats que si parlem amb una prospecció de futur, tots dos síndics reconeixen l'immens treball que s'ha fet perquè siga molt difícil tirar-lo al terra. Segons Ferri, "hi ha mesures que són irreversibles, per tant, és molt difícil que en un futur un altre govern intente fer arrere avanços com la fi del copagament, la sanitat universal, els llibres escolars gratuïts o la reducció de ràtios, la nova concepció dels serveis socials o la renda valenciana d'inclusió". "Ho intentaran, està clar, però la ciutadania es posarà enfront per a defensar tots els avanços que estem aconseguint", assegura Fran Ferri.
Hi ha mesures que són irreversibles, per tant, és molt difícil que en un futur un altre govern intente fer arrere avanços com la fi del copagament, la sanitat universal, els llibres escolars gratuïts, etc. Fran Ferri
Dues eleccions han estat les que ha guanyat per golejada el Botànic i prova d'això és la reedició d'aquest pacte amb l'actual govern del Botànic 2.0, pacte al qual s'ha sumat la formació morada Podem amb els seus dos representants Dalmau i Rosa Pérez Garijo com a consellers.

Per a Manolo Mata, fins que el Botànic va reeditar la seua victòria electoral i el seu Govern i amb la inclusió de Podem, "hi havia un imaginari col·lectiu segons el qual l'esquerra era incapaç de posar-se d'acord amb ella mateixa i que deia que els Governs de dos o tres partits d'esquerres tindrien una vida efímera i que seria caòtic". No obstant això, Mata afirma haver demostrat "que som sòlids, hem reeditat la victòria electoral i hem reforçat el Consell".

Ara estem en una etapa de normalització en la qual la pluralitat és un fet assumit per la societat i en la qual les forces que participen del mateix ideari són capaços de caminar junts en un projecte col·lectiu apassionant. Manolo Mata
A més, si una cosa va suposar el canvi de govern per a tots els valencians, aquesta va ser una major preocupació per les persones vulnerables, però al mateix temps, partits com Compromís van veure en 2015 com els seus representants es multiplicaven per tres, per quatre, i fins i tot per cinc en certs territoris. D'aquesta manera, què ha suposat per a Compromís i per a Fran Ferri aquests cinc anys del Botànic?

"Per a Compromís ha sigut tot un repte, en el qual hem passat de ser un grup de sis diputats a les Corts a convertir-nos en una força de govern imprescindible", assegura Ferri. Per altra part, el síndic de Compromís a les Corts, afirma haver demostrat "que allò que déiem a l'oposició ho hem convertit en realitat: que un altre tipus de polítiques eren necessàries per a la dignitat de les persones d'aquest país".

A títol personal, Fran Ferri destaca que es queda amb el moment de com s'aprovaven lleis tan importants per a l'activisme LGTBI, com la llei de drets LGTBI o la llei Trans; "o tindre l'oportunitat de defensar dia a dia dins de les Corts polítiques que estan millorant la vida de la gent, especialment dels més vulnerables".

Som conscients que encara queda molt per fer, i que tenim moltes dificultats per a superar com la falta de finançament, però per això mateix no deixarem de deixar-nos la pell ni un dia per les valencianes i els valencians. Fran Ferri
De la mateixa manera, Manolo Mata afirma que per al PSPV-PSOE "ha sigut recuperar la credibilitat que el socialisme és la força política que més expectatives genera" i que, amb tots els seus defectes, "la socialdemocràcia és el millor sistema que hem conegut". "Personalment ha sigut una etapa apassionant i dins del grup parlamentari he treballat per intentar arribar al màxim d'acords perquè el Botànic mai fóra derrotat a les Corts, i jo crec que ho hem aconseguit", assegura Manolo Mata.
Destacats