25n
25N
25N

El Botànic rebutja crear una comissió d'investigació sobre ajudes públiques a empreses vinculades al germà de Puig

El PSPV defensa que Puig “té com a patrimoni l’honestedat, el més honest de tots els presidents que ha tingut la Comunitat”

INMA CABALLER/CORTS VALENCIANES

El Botànic rebutja crear una comissió d'investigació sobre ajudes públiques a empreses vinculades al germà de Puig
20/02/2020 -

El ple de les Corts ha rebutjat, amb els vots dels tres partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) la proposta del PP, secundada per Vox i Ciutadans (Cs) de crear una comissió d’investigació sobre “l’existència d’una possible trama per a aconseguir fons públics per part de Comunicacions dels Ports i Mas Mut Produccions”, participades per Francis Puig, germà del ‘president’ de la Generalitat.

En concret, els ‘populars’ plantejaven aquesta investigació en haver sigut aquestes entitats mercantils “beneficiàries de subvencions de la Generalitat de manera fraudulenta recorrent per a això a despeses creuades, lloguers i nòmines de manera irregular”. A més, continuava la iniciativa, havia d’investigar “el possible frau en subvencions convocades per la conselleria competent en matèria d’ocupació per a la contractació indefinida de persones joves qualificades”.

La portaveu adjunta del PP, Eva Ortiz, ha explicat que Les Corts són “l’única institució que no investiga les ajudes rebudes per empreses de la família Puig”, que estan sota la mirada, ha dit, de Fiscalia Anticorrupció, el Jutjat d’Instrucció número 9, l’Agència Antifrau, la mesa de contractació d’À Punt, la Comissió de la Competència i la Conselleria d’Educació.

“DE LA FALLIDA A RENDIBILITAT”

“Si algú pretén argumentar que no existeixen motius suficients perquè aquesta cambra investigue, que no perda el temps i diga una frase molt senzilla: no em deixen investigar al cap”, ha dit a l’inici de la seua intervenció, en la qual ha explicat que aquestes empreses acumulaven tres anys de pèrdues i estaven “en causa de dissolució” fins a 2015, però “la seua sort va canviar” al maig d’aqueix any amb la victòria de Puig, passant “de la fallida a una rendibilitat major que la del bitcoin en 2018”.

A més, ha assegurat que “hi ha declaracions falses en les sol·licituds per a rebre subvencions, van afirmar no rebre d’altres administracions per a la mateixa finalitat quan ho feien a Catalunya i Aragó”, així com “factures creuades” entre empreses, “audiències falses” al·legades superiors a la població de la comarca dels Ports o “nòmines per a justificar subvencions imputades al 100% en diverses administracions”.

“Aquesta història va d’una avarícia sense límits”, ha dit, i hi ha un testimoniatge d’una extreballadora “a la qual van oferir diners per a callar-la” i més empleats que, segons ha dit, estarien disposats a parlar. “Les Corts no poden mirar a un altre costat, qui estiga disposat a impedir-ho serà còmplice de qui ha defraudat”, ha dit.

“MENTIDA, MALA FE I IGNOMÍNIA”

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha retret la “mentida, mala fe i ignomínia” en aqueixes afirmacions, ha subratllat que “no hi ha empreses dels germans Puig, tenen el 5% de dues empreses, una que es va crear fa 30 anys i una altra fa 15”.

“Puig té com a patrimoni l’honestedat, el més honest de tots els presidents que ha tingut la Comunitat Valenciana, és digníssim”, ha remarcat, al mateix temps que ha assenyalat que el Consell ha entregat al PP 4.000 documents sobre aquest tema. “No ha guanyat un plet en la vida, es passeja pels jutjats com una querolana i, a més, quasi de manera obsessiva”, ha dit a Ortiz.

Mata ha qüestionat que el PP sàpia el que és una trama i ha explicat: “Ho és que el director general de la Policia pose en un maletí 650.000 polits i es vaja a Suïssa amb un passaport diplomàtic. El germà de Puig cobra 1.500 euros de sou”, ha afirmat en al·lusió al sumari del cas Erial.

La diputada del PP li ha replicat que no ha de creure en la justícia ni en la Fiscalia encara que “tenen una consellera fiscal que “dona moltes voltes entorn d’on està la causa, moltes, massa”. “No dic cap barbaritat, dic el que puc dir.

Mentida? Temps al temps”, ha apuntat.

Així mateix, ha agregat: “Diu que el president i els seus germans són honrats, però els germans tenen més d’1,2 milions d’euros entre Catalunya, Aragó i la Comunitat amb factures falses, el pare cobra un lloguer en un lloc on no està la seu i faltava el fill del president, al qual paguen una subvenció per a treballar en aquesta empresa a càrrec del govern que presideix el seu pare”.

“Francis Puig és administrador únic, Jorge Puig treballa en l’empresa, el pare cobra el lloguer i el fill està contractat amb subvenció de la Generalitat”, ha precisat, per a agregar que té un document de la Generalitat que diu que el fill va treballar sobre la base d’aqueixa subvenció i “quatre mesos després demana la renúncia”. “Li van donar una subvenció en l’empresa del seu oncle amb el lloguer del seu avi i quatre mesos després es va deixar anar de manera irregular perquè havia d’estar un any”, ha agregat.

“DEIXE D’EMBRUTAR EL SEU NOM”

Mata ha replicat que Puig té dos fills als quals “ningú els dona treball per ser fills del president” i un d’ells està de guia turístic a Noruega, però “faltaria més que en una comarca deprimida i amb atur et crides Puig i no tingues dret a les ajudes”. “Està destrossant a una família”, ha dit, per a demanar que “deixe d’embrutar el seu nom” i “anotació cap a un altre costat que igual encerta”.

La diputada de Compromís Mònica Álvaro ha defensat que l’administració “ha fet els deures” en aquest cas i si ja està en mans d’Antifrau, els tribunals i la Guàrdia Civil i “de moment no han tret res”. A més, ha assenyalat que l’última vegada que van accedir a una comissió d’investigació demanada pel PP sobre el suposat finançament irregular de Bloc i PSPV, el jutjat el va acabar arxivant, per la qual cosa està “escarmentada”. “Es van salvar per la prescripció”, li ha etzibat Ortiz.

La diputada de Unides Podem Estefanía Blanes ha explicat la seua negativa en què en la seua petició el PP ja realitza una acusació formal i no és paper del parlament jutjar a ningú. “Si tan segurs estan, deixem actuar a la justícia, la comissió l’única cosa que pretén és enfangar el debat polític”, ha agregat, i ha recordat que ara ja “no es donen ajudes per la patilla a amiguets de l’ànima”.

Les comissions “són un mecanisme necessari” i abans “eren l’únic mecanisme de l’oposició per a tindre la informació que ocultaven, però ara això no passa”. “Vaja paperot”, ha replicat Eva Ortiz.

Des de Cs, Mamen Peris ha acusat el Botànic de “jugar a la gallineta cega” i tapar-se els ulls cada partit segons el cas que estiga en qüestió i ha subratllat que la comissió havia d’aprovar-se per a “saber si de debò hi ha irregularitats o és una estratègia d’assetjament i cacera al president, si és només atacar l’honorabilitat d’una família o en realitat ha existit un presumpte frau”.

Així mateix, ha assenyalat que Mata és “el lampista parlamentari de Puig” i ha al·ludit al difícil paper dels socis, que “hauran de votar segur amb el nas tapat”.

David García (Vox) ha donat suport a la creació de la comissió per a “esclarir tot el que envolta a la família de Puig”. “No tinguen por, busquen la veritat, no siguen còmplices, la transparència d’aquest Consell ni està ni li l’espera”, ha afirmat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 8 =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud
informacion coronavirus