El Botànic reprèn la reforma de la llei electoral, Cs no garanteix el seu suport i el PP demana reduir el nombre de diputats

Guardar

corts europa press
corts europa press

Els partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han aprovat aquest dimarts que Les Corts debaten la setmana vinent el seu projecte de llei electoral valenciana per a la seua presa en consideració. Aquesta proposta necessita el 'sí' de Cs i de moment no està garantit, mentre el PP rebutja la "falta de sensibilitat" de parlar d'eleccions en plena tercera ona i planteja una reducció del nombre de diputats.

Així ho han anunciat els portaveus després de la junta de síndics, en relació a l'ordre del dia del pròxim ple. El projecte es va presentar a la fi d'octubre i inclou una rebaixa de la barrera electoral del 5 al 3% perquè més partits puguen entrar en el parlament, al costat de novetats com el vot preferencial o les llistes desbloquejades i paritàries 'cremallera' per a garantir que hi haja un mínim d'un 50% de dones.

Aquesta reforma requereix una majoria de 66 dels 99 diputats, dos terços de la cambra, alguna cosa que va ser impossible la passada legislatura pel rebuig de Ciutadans. Ara, el seu portaveu, Toni Cantó, ha advertit que "si és la mateixa proposta el vot serà negatiu, com és lògic".

Va cantar, en la roda de premsa, ha enlletgit als del Botànic que estiguen "més preocupats per les seues butaques" que per la pandèmia i que hagen inclòs la reforma electoral en l'ordre del dia i no altres proposicions no de llei (PNL) de l'oposició "amb la qual està caient", amb el que considera que "intenten ficar continguts per a no controlar la seua mala gestió".

Ha remarcat així que la seua negativa a donar suport a la reforma no es deu només a la seua intenció de canviar la representativitat de la província de Castelló per a redistribuir els escons de més a València i Alacant, sinó al fet que "no és el moment". "Una llei tan important ha de ser preparada en conjunt per totes les forces o per la majoria, no a correcuita", ha recalcat, per a lliscar que els tres partits "estan fent les seues càbales i pensant en eleccions".

Per tant, el síndic 'taronja' ha criticat que PSPV, Compromís i UP no hagen esperat a acordar la reforma amb Cs per a "arribar al tràmit parlamentari amb garanties" i ha augurat que obtindran el mateix resultat que la passada legislatura. Ha comentat que van iniciar unes negociacions amb ells fa uns mesos però "les van tallar de colp i van registrar la seua proposta sense comptar amb la resta".

"No treballarem així", ha avisat, ja que no veu "voluntat" per la seua part d'arribar a un acord amb Ciutadans i creu que no és intel·ligent quan necessiten la majoria. En tot cas, ha insistit que estaven disposats a millorar la llei i que ara toca centrar-se en la pandèmia, per la qual cosa demanaran la reactivació de la comissió de la reconstrucció per a avaluar l'estat i el compliment de l'acord signat fa uns mesos.

La 'popular' Isabel Bonig ha coincidit que "el Botànic demostra molt poca sensibilitat" en plantejar aquest debat ara, després de dos mesos sense plens i quan "la gent està perdent la vida i el patrimoni". El PPCV està en contra, però si volen que juguem jugarem i potser cal obrir el debat de reduir el nombre de diputats", ha reptat perquè "almenys pot ser interessant".

Després de tornar a criticar que el Consell no faça "res per reduir el greix polític de l'administració", ha defensat que "potser sobren diputats igual que sobren alts càrrecs". No ha volgut entrar en si el PP presentarà esmenes a la llei perquè ara no és la seua prioritat i li sembla "de molt poca responsabilitat i sensibilitat que estan pensant exclusivament a baixar el llistó electoral per a mantindre's en les butaques".

Potser, ha insistit Bonig, "la Comunitat no està per a mantindre 99 diputats". "Ja que obrirem aqueix meló, obrim-lo bé", ha asseverat, i ha lamentat que l'ordre del dia no incloga algunes de les seues peticions de compareixences per les dades "dramàtiques" de l'atur a la fi de gener. També ha criticat la convalidació de part del pla 'Resisteix' "després de 20 dies anunciant-lo Ximo Puig i quan la propaganda ja està feta".

PSPV I COMPROMÍS REBUTGEN L'ACTITUD DE CS

Per contra, el síndic socialista, Manolo Mata, ha rebatut al PP que "com més es redueixen els diputats, menys sectors de la societat valenciana formen part de les Corts" i s'ha mostrat sorprés amb l'actitud de Cs quan fa mesos "va estar molt col·laborador" i tenia un "interés excepcional" a donar suport a la reforma. També ha rebatut a l'oposició que els projectes de llei tenen prioritat en el tràmit parlamentari".

"Si no té el suport de Ciutadans, no s'aprovarà", ha constatat, i ha destacat que la proposta té "moltíssimes millores" més enllà de la rebaixa de la barrera electoral, canvis que podrien ser d'utilitat en la situació actual perquè "no sabem si arribarem a 2023 en pandèmia". Ha recordat que els de Cantó "al juny ja van dir que renunciaven al que poguera afectar l'Estatut d'Autonomia, com la circumscripció única".

Fran Ferri (Compromís) ha criticat la postura de Cs en mentir " descaradament" sobre el procés i ha assegurat que els van oferir la possibilitat de presentar conjuntament la llei. "Cantó diu que no és necessària quan porta diverses entrevistes dient que feia falta", ha rebatut.

Segons ell, el grup 'taronja' els va dir que estudiarien si presentar-la conjuntament per a canviar "el tema que els preocupa", la representativitat de Castelló, i unes setmanes després van decidir no sumar-se i presentar esmenes posteriorment. "Ací estan les mentides: dient que l'hem presentada sense el seu permís i que la llei ja no val", ha emfatitzat.

El portaveu de la coalició ha instat així Ciutadans a "treballar" per a millorar la llei i ha garantit que estudiaran la seua proposta: "Si l'esmena està ben feta, segur que l'aprovarem".

I de Unides Podem, la seua nova portaveu, Pilar Lima, ha destacat que és una llei "referent a nivell estatal i que situarà a la Comunitat a l'avantguarda de la democràcia i el feminisme", així com inclusiva perquè "acollirà tots els posicionaments polítics" i permetrà triar a un màxim de tres candidats en la papereta.

"S'aprovarà sens dubte", ha confiat, i ha defensat la necessitat de debatre això ara perquè "la vida continua, no es pot paralitzar tota la resta i la crisi no pot ser una excusa", a més de recordar que necessitarà temps per a tirar avant i porta anys pendent: "És un repte fantàstic i hem de seguir avant, sembla que al bloc de la dreta el moleste que tinguem treball".

ORDRE DEL DIA

El pròxim ple, el primer d'aquest període de sessions, també inclourà la convalidació d'un dels decrets llei d'ajudes del pla 'Resisteix' de la Generalitat per a sectors afectats per les restriccions, el d'ajudes 'parèntesis' a tramitar pels ajuntaments.

L'ordre del dia del 10 i 11 de febrer inclou la presa en consideració de la proposició de llei de transparència i bon govern i una interpel·lació a la vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, sobre la política general en residències d'ancians, presentada per Cs, al costat d'altres punts.

Tant el PP com Vox han rebutjat que el pròxim ple no vaja a comptar amb l'assistència de la consellera d'Universitats, Carolina Pascual, davant les "aglomeracions" d'universitaris en aules i corredors durant els exàmens.

Arxivat a:

Destacats