25n
25N
25N

El Botànic i el PP demanen reclamar lliuraments a compte, reforma del finançament i mecanismes de compensació

El Botànic i el PP demanen reclamar lliuraments a compte, reforma del finançament i mecanismes de compensació
26/09/2019 -

El ple de les Corts ha aprovat, amb el suport de PSPV, Compromís, Unides Podem i PP, una iniciativa per a reclamar al Govern la transferència a les comunitats dels lliuraments a compte, l’IVA de desembre de 2017 i avançar en la reforma del sistema de finançament i el reconeixement del deute històric amb mecanismes de compensació fins que es produïsca. A més, reclama modificar la normativa del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a reduir el pes de l’Executiu central en les decisions.

La proposta inicial, que partia de Compromís, instava a la convocatòria d’urgència del CPFF per a buscar solucions que garantiren la suficiència financera de la Generalitat, la transferència dels recursos “retinguts pel Ministeri d’Hisenda” i la reforma del finançament i el reconeixement del deute històric causat per la infrafinançament.

No obstant això, s’ha aprovat el text esmenat conjuntament pels tres partits del Botànic, en el qual no figura la convocatòria urgent del CPFF, sinó que s’aposta per modificar-lo per a “convertir-lo en un òrgan multilateral de decisió efectiva sobre aspectes financers i fiscals, equilibrant la seua composició per a reduir el pes del Govern central i garantint la celebració, com a mínim, de dues reunions anuals ordinàries”.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha criticat que el bipartidisme “juga al ping pong” amb el finançament quan aquest tema “no pot ser un joc partidista” i ha remarcat que es pot parlar “del FLA, FLO o FLU, però el problema es diu discriminació, es diu infrafinançament”.

Des de Ciutadans –que s’ha abstingut–, Ruth Merino ha recordat que el seu partit advoca per un tracte igual a tots els espanyols i pensaven donar suport a la iniciativa original però “sobtadament canvien d’estratègia” amb una esmena que ha emmarcat en un clima de precampanya electoral. Al seu judici, en ella s’han mesclat “una ració d’electoralisme del PSOE, una dosi de nacionalisme de Compromís i un polsim de populisme de Podemos en una esmena que no és més que una carta als Reis Mags”.

Ferri li ha replicat que el text final és “més ambiciós” i ha rebutjat l’esmena de Ciutadans que pretenia “café per a tots rebaixant les reivindicacions d’aquest parlament”. “El que anomena café per a tots es diu igualtat entre tots els espanyols”, li ha respost la diputada de Cs, al que el síndic de Compromís ha contestat que “si no tractes diferent a situacions diferents mai trobaràs la igualtat”.

El ‘popular’ Rubén Ibáñez ha criticat que els qui ahir van votar en contra de la seua proposta sobre el finançament, en al·lusió al Botànic, i hui votaran a favor mostren la seua “incongruència política” i ha destacat la “feblesa” de Compromís en donar suport a una esmena que elimina la petició de convocatòria urgent del CPFF.

Per part seua, Ana María Cerdán (Vox) ha admés la infrafinançament de la Comunitat Valenciana i ha destacat que queda clar que les autonomies “generen balafiament, divisió i enfrontaments”. Per això, s’ha mostrat en contra de reduir el pes del Govern central en el CPFF. El seu grup ha votat en contra de la proposta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 2 =

CCCC
torrent