El Botànic 'madrileny' arranca

Amb la mateixa proporcionalitat a vots aplicada en la Comunitat Valenciana, al PSOE li correspondrien 12 ministeris i a UP 6

Guardar

Abrazo Sánchez Iglesias EP
Abrazo Sánchez Iglesias EP

El candidat de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, va assenyalar fa quatre dies la necessitat d'"exportar la manera de fer les coses que tenim ací". Es refereix al govern de coalició de la Generalitat Valenciana que, des de 2015, conformen PSPV i Compromís, amb Unides Podem des de les passades autonòmiques. Un model que també va demanar exportar Rubén Martínez Dalmau, de la formació habitada; Mònica Oltra, vicepresidenta... I fins i tot el President de la Generalitat, Ximo Puig, del mateix partit que Pedro Sánchez, les bondats d'"exportar" les mesures del Botànic a la resta d'Espanya. Una repetició electoral després, sembla que aquest comença a configurar-se.

Sánchez i Pablo Iglesias han anunciat, aquest matí, que després de 24 hores de negociació ja havien arribat a un preacord "rotundament progressista", segons assenyalava el candidat socialista. Poc després que la premsa es fera eco, tots dos líders han eixit en directe per a oficialitzar-ho amb una signatura. "El que a l'abril s'havia convertit en una oportunitat històrica és una necessitat històrica", ha indicat Iglesias, per a assenyalar que ara es comença a suplir aquesta necessitat.

Des de 2015, en la Comunitat Valenciana s'han succeït dos governs de coalició que, fins al moment, han gaudit d'estabilitat; tindre diverses 'ànimes' dins de l'executiu no ha afecta, per exemple, presentar tots els Pressupostos Generals en termini. Per això, des de la convocatòria d'eleccions -després de la moció de censura a Mariano Rajoy i el PP per la seua vinculació amb la corrupció-, diferents veus assenyalaven la possibilitat d'"exportar el govern valencià".

El mateix Pablo Iglesias ho va assenyalar llavors, i ho va tornar a assenyalar al tancament de l'anterior campanya: Va assenyalar en positiu la disposició de Puig, que "va saber" que havia de pactar amb la seua formació i Compromís. En un acord, a més, "proporcional als vots que representa cadascun", com exigeix la formació habitada per a Govern Central.

Repartiment de carteres

En el govern de coalició valencià actual la relació entre percentatge dels vots, diputats i consellers és molt estreta. Els socialistes tenen el 51,9% dels diputats, amb el 49,2% dels vots i 12 consellers, és a dir, el 50%. Compromís té el 32,7% dels diputats, el 34,2% dels vots i quatre consellers, el 33,3%. Unides Podem, l'última formació, té el 15,4% dels diputats, un 16,6% dels vots i dos consellers, és a dir, el 16,7%.

Així, amb aqueixa mateixa lògica, en cas que les carteres ministerials -inclòs el President i possibles vicepresidències, que poden estar unides o no a ministeris- es repartiren proporcionalment, al PSOE li correspondrien 12 i a Unides Podem la meitat, sis.

Amb l'acord ja signat i distribuït, disponible al final de la notícia, queda per veure els suports que recapten; és complicat aconseguir la majoria absoluta a la primera, però no la majoria simple a la segona, En aquest cas, Nadal podria començar amb un Govern ja no en funcions.

https://valenciaextra.com/wp-content/uploads/2019/11/preacuerdopsoeup.pdf

Destacats