25n
25N
25N

El Botànic II encalla: se suspén la huitena reunió després de frecs amb UP-EUPV a un dia de la investidura

Després d’una intensa demà de negociacions que ha acabat amb la retirada de la formació morada, s’ha suspés la represa prevista per a la vesprada

El Botànic II encalla: se suspén la huitena reunió després de frecs amb UP-EUPV a un dia de la investidura
11/06/2019 -

Les tres comissions negociadores dels tres socis del Botànic, PSPV, Compromís i UP-EUPV, no han arribat a un acord de govern progressista per a la Comunitat Valenciana. Així, demà la investidura de Ximo Puig depén de la votació ja finalitzada dels inscrits de la formació morada, independent d’aquestes reunions, però segueix sense tancar-se un acord de govern.

Després d’una intensa demà de converses i que UP-EUPV deixara la ‘pilota’ en la teulada de les altres dues formacions, abandó de la reunió inclòs, s’ha suspés la represa prevista a les 17h.

Les negociacions no han passat hui pel seu millor moment. Estañ, el síndic de Podem, ha assenyalat el migdia que un acord ja aconseguit prèviament havia sigut “retirat” per les altres dues formacions. Al principi, UP-EUPV anaven a tindre dues conselleries, Transparència i Habitatge -sense Obres i Vertebració del Territori, com està estructurada ara-. No obstant això els encreuaments van sorgir per la demanda de la formació morada a recollir competències sobre canvi climàtic que, al seu judici, són una eina transformadora i que “respecta la proporcionalitat”.

Estañ, en eixir de la reunió, havia assegurat que havien de consultar les ofertes de Compromís i PSPV amb els seus òrgans, perquè ja no podien avançar més amb els termes plantejats. El socialista Manolo Mata va assenyalar la seua esperança que a la volta a la reunió a les 17h la formació moradaa estiguera present, però no ha sigut així.

“Millorar l’oferta”

Mata ha sigut el primer a arribar a la vesprada, encara que passaven 15 minuts de les cinc de la vesprada. El síndic ha assenyalat que les negociacions no estaven tancades: “A veure com reprenem les ofertes i, si podem, millorar l’oferta”, ha assenyalat. Per al polític “les posicions” ja es coneixen “clarament”; saben que UP-EUPV estan disposats a entrar en el govern, però “no amb aquestes condicions” que ha assenyalat Estañ al matí, però que “en tot cas donarien suport a la investidura”. Alguna cosa que depén dels inscrits, però es preveu siga positiu.

El síndic, abans d’accedir a la seu del PSPV, ha assenyalat que parlen amb la formació morada per telèfon, que “esgotaran” fins a última hora però és una cosa difícil”. Amb el pas de les hores, i davant la proximitat del Comité Nacional dels socialistes en la seu d’UGT a les 19h, s’augurava la inassistència de les altres dues formacions.

Segons fonts de Compromís s’esperava fins a l’últim moment l’assistència d’UP-EUPV per a reprendre les negociacions de forma presencial. Després de comprovar que no assistirien, Compromís tampoc ha acudit i, segons han assenyalat des de PSPV, de moment queden cancel·lades les reunions “presencials” per a passar a ser una cosa “telefònica“.

Demà a les 10 del matí s’inicia el ple de les corts destinat a la investidura de Ximo Puig. Això sense que, fins ara, s’haja tancat un acord sobre el govern valencià. El Botànic II podria tornar a comptar amb dos socis interns i un extern, com l’anterior legislatura.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − 2 =

Informacion coronavirus