El Botànic demana dignificar la funció docent, cobrir al 100% la demanda de 0-3 anys i un 'pla Marshall' del valencià

El Botànic demana dignificar la funció docent, cobrir al 100% la demanda de 0-3 anys i un 'pla Marshall' del valencià
13/09/2018 -

PSPV, Compromís i Podem –partits que integren l”Acord del Botànic’ sobre el qual es recolza el Consell– han pactat una proposta, que serà votada aquesta vesprada a Les Corts, per a establir un pla de dignificació de la funció docent, així com ampliar la cobertura de les escoles infantils de 0-3 anys amb l’objectiu de cobrir el 100% de la demanda i un ‘pla Marshall’ del valencià que suposaria la universalització de l’oferta de cursos gratuïts per a millorar les capacitats en aquesta llengua.

Així consta en la proposta de presentada per Podem i que ha sigut recolzada per Compromís i PSPV en el Debat de Política General que se celebra aquest dijous en la cambra autonòmica Valenciana. En la seua intervenció, el diputat de la formació ‘morada’ ha defès la necessitat d’establir un pla per a dignificar la tasca dels professors que compte amb un “calendari concret” per a atendre les reivindicacions d’aquest col·lectiu i que passa per reduir les seues hores lectives en tots els nivells, disminuir les ràtios, recuperar la figura del tutor generalista en primària i estabilitat per a interins.

Així mateix, inclou l’ampliació de plantilles en els centres educatius, la creació de la plaça d’administratiu escolar en tots els CEIP per a “descarregar al docent de funcions pròpies de la gestió burocràtica dels centres”, recuperar el poder adquisitiu del personal docent i eliminar les reduccions salarials en els casos de baixa mèdica.

D’igual manera, la resolució consensuada inclou l’aplicació de mesures correctives en l’engegada de la iniciativa per a dotar als alumnes de primària de classes extraescolars gratuïtes; l’ampliació de la cobertura de les escoles infantils de 0-3 anys amb l’objectiu de cobrir el 100% de la demanda; l’aprovació d’un protocol educatiu per a xiquets tutelats per la Generalitat i la universalització de l’oferta de cursos gratuïts per a “afrontar les futures necessitats de millora de capacitat en aquesta llengua per a l’accés a la funció pública i el plurilingüisme”, mesura que Jiménez ha qualificat de “Pla Marshall del valencià”.

En el torn de rèplica, el parlamentari de Compromís, Josep Nadal, ha expressat el seu suport a aquesta iniciativa, ja que ha admés que una de les prioritats d’aquest Consell ha sigut “revertir les retallades del PP” i, encara que ha admés que “pràcticament” ho han aconseguit, ha admés que referent a mesures sobre el col·lectiu dels docents “anem un poc lents”.

LLIBERTAT EDUCATIVA

Durant el debat de les propostes dels diferents grups en aquest bloc de l’àmbit educatiu, la diputada de Cs Mercedes Ventura ha acusat l’executiu autonòmic de “donar l’esquena” als educadors, als sindicats i les famílies per una fi partidista” que, al seu juí, ha contribuït a “minvar la qualitat educativa pels deliris de voler paréixer-se a Catalunya” en pretendre “imposar un model educatiu en el qual no tenia cabuda la concertada i emmascarava un model d’immersió lingüística” .

Per això, ha defés la “llibertat de centres, eliminar barracons, respecte a l’ensenyament concertat i derogar la llei de plurilingüisme” per a anar cap a un model en el qual “es respecten les dues llengües i les dues s’aprenguen per igual”.

Des del PSPV, la diputada Ana Besalduch li ha recriminat l’ús de l’educació com un “element de confrontació per oportunisme polític i pugna electoral” quan hauria de ser “una qüestió d’Estat”. A més, ha subratllat que la seua formació “no està en contra de la concertada”, ja que ha recordat que va ser un Govern socialista el que va implantar els concerts educatius, però ha puntualitzat que la seua prioritat és l’ensenyament “públic, gratuït i universal” que garantisca la igualtat d’oportunitats.

“En la seua proposta ens diuen que els concerts es facen amb demanda de la societat”, li ha assenyalat la socialista a la diputada de Cs. “En l’hipotètic cas que tothom demane concerts què fem amb les infraestructures públiques que tenim i amb els professors?. Ho concertem tot? tanquem la pública?”, li ha interpel·lat.

PP: S’HAN DEIXAT D’EXECUTAR 334 MILIONS

Per la seua banda, Beatriz Gascó, del PP, ha recriminat al Consell la seua “falta de projecte educatiu” i ha criticat que tornen a atribuir tots els seus mals a la gestió de l’expresident del Govern, Mariano Rajoy, quan “han deixat d’executar 334 milions” en educació amb els quals es podria haver construït 20 instituts i 38 col·legis i “hi ha 10.000 xiquets en barracons”, al que la socialista li ha respost que els barracons són “culpa de 20 anys de govern del PP” i que era “mentida” la xifra del PP.

Així mateix, Gascó, ha acusat el Consell d’estar “més preocupat” en la ideologia que d'”inculcar coneixement”. A més, ha defés la proposta de la seua formació: districte únic, batxillerat d’excel·lència, llibertat per a triar el col·legi i llengua, millorar les condicions de l’alumne amb més seguretat o que s’incremente la seguretat en el transport escolar.

Josep Nadal ha emfatitzat que l’executiu valencià està construint centres educatius “cinc vegades més ràpid” que el PP i sense permetre que “cap empresa fique sobrecostos sense justificar perquè aquest govern no admet xantatges”. “Rebutgem les seues propostes perquè defenen un model d’educació disgregador entre centres elitistes i pobres i els anem a parar els peus perquè la gran majoria de la societat ens ho exigeix”, ha incidit.

No obstant això, Gascó li ha etzibat que les seues propostes són “del carrer”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + catorze =

sagunt a escena 2019
turismo salou