25n
25N
25N

El Botànic destaca la gestió del Consell i l'oposició demana a Puig més material i test ràpids

El Botànic destaca la gestió del Consell i l'oposició demana a Puig més material i test ràpids
24/03/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, han mantingut una nova trobada per videoconferència amb els portaveus dels grups amb presència en Les Corts per a explicar la situació de la Comunitat Valenciana davant el coronavirus després del qual els partits del Botànic han posat en valor la gestió del Consell mentre l’oposició li ha demanat un major esforç per a aconseguir material de protecció i que comencen a realitzar-se els tests ràpids per a evitar l’expansió.

Puig ha manifestat una vegada acabada la reunió que ha sigut “positiva” i cada grup ha pogut plantejar els seus dubtes, fonamentalment relacionades amb els subministraments, les residències de majors i les mesures econòmiques a implementar per a intentar pal·liar les conseqüències en aqueix pla de la crisi sanitària.

“Totes són aportacions positives, les preocupacions són legítimes i compartides”, ha dit el ‘president’ en roda de premsa, agraint també la voluntat de cooperació dels portaveus.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que la Generalitat “s’està avançant en moltes de les mesures que es van prenent, no sols en la resta d’Espanya sinó a Europa i en altres països”.

Al seu judici, les dades de contagis en la Comunitat, “sent bons no són per a tirar coets” perquè no se sap com pot evolucionar en un moment donat la situació, però ha destacat els esforços duts a terme des del Consell, com la construcció d’hospitals de campanya.

“Ací hem apostat claríssimament per tindre uns hospitals de campanya, no un campament del coronavirus, la situació de Madrid és totalment diferent”, ha dit, i ja s’està rebent material de protecció.

Sobre les residències de majors, ha indicat que “la immensa majoria d’elles estan seguint els protocols d’una manera excepcional” i ha cridat a “confiar que es continuen complint i detectar aquelles possibles situacions en les quals no s’estiga fent”.

“Podem estar tranquils, s’està comandant i pilotant aquesta nau de la millor manera possible”, ha afirmat Mata, que ha conclòs que “des del Consell de Ximo Puig s’estan anticipant als fets i estan fent tot el possible perquè aquesta nova pesta s’acabe al més prompte possible”.

“L’AUTOGOVERN FUNCIONA”

Per part seua, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha explicat que en la reunió s’ha abordat la situació actual i s’han compartit idees i propostes per a combatre-la. Ha valorat positivament la gestió de la crisi que està realitzant el Consell i també “la unitat d’acció de tots els grups polítics”.

“Es posa de manifest que l’autogovern valencià funciona, ara el que toca és que el Govern central ens faça arribar el finançament necessari per a atendre la situació des de les comunitats autònomes”, ha apuntat.

La portaveu de Unides Podem, Naiara Davó, ha destacat que en la Comunitat Valenciana s’està construint “l’escut botànic per a sumar-lo a l’escut social de l’Estat” i ha destacat que s’estan desenvolupant protocols perquè els familiars dels pacients afectats puguen acomiadar-se.

“Hui han arribat les màscares i material de protecció per als agents de la policia i sanitaris, i el dijous arribaran més respiradors”, ha posat en valor la síndica, que també ha recordat les ajudes als autònoms i la col·laboració amb els instituts tecnològics i la indústria tèxtil i joguetera per a la fabricació de més material sanitari.

“Des de Unides Podem considerem important continuar pressionant al Govern central per a suspendre els pagaments de lloguers de bancs i grans forquetes, com ha fet el Botànic amb els habitatges públics i és necessari continuar intensificant la intervenció de les residències per a protegir als nostres majors”, ha apuntat. “Continuem treballant en aquesta línia conjunta que està funcionant, d’aquesta crisi eixirem unides com a poble”, ha resolt.

EL PP DEMANA “UN ESFORÇ MÉS”

Des de l’oposició, la portaveu del PP, Isabel Bonig, ha agraït la informació facilitada per Puig i Barceló però ha avisat que la lleialtat institucional que ofereixen els ‘populars’ no significa que no reclamen el que la gent els està “demanant”.

En concret, ha reclamat equips de protecció per al personal sanitari i també que es realitzen els tests ràpids per a detectar i aïllar a contagiats i previndre l’expansió. Segons ha indicat Bonig, “diuen que no hi ha ni un sol departament de salut que estiga desabastit de material” però a ella li estan arribant queixes i “l’angoixa” de molts sanitaris sobre aquest tema.

“Els demane un esforç més, sense polemitzar”, ha dit la dirigent del PPCV, que ha indicat que la pandèmia “ha anat per davant dels governs de Sánchez i Puig però no és moment de discutir, sinó d’actuar”.

A més, ha preguntat per les màquines que serien als hospitals Arnau de Vilanova de València i en el General d’Alacant i que permetrien fer test de forma molt ràpida. “No ens ho han desmentit”, ha dit, per a agregar que aquest material d’última generació és ací, però “no s’estan fent eixos tests perquè no hi ha reactius que valen sis euros”.

“No discutiré si s’ha arribat tard, només demane que s’actue ja, el que hem de fer és salvar al màxim nombre de persones”, ha indicat, al mateix temps que ha reiterat l’agraïment al personal sanitari i ha llançat un missatge d’ànim: “Molta fora, eixirem, segur”.

CS DEMANA MATERIAL I ACCIONS PER AL CAMP

El síndic de Cs, Toni Cantó, ha manifestat de nou la seua “disposició a treballar al costat de les administracions en tot el que siga necessari” i ha preguntat sobre la situació del personal sanitari als hospitals, per als qui ha reclamat “més material de protecció i un pla de contingència en cas que gran quantitat de professionals hagen d’abandonar les seues per contagi”.

“Ens preocupa moltíssim la rapidesa i quantitat de sanitaris que estan donant positiu, per això reclamem més tests ràpids, i que el Consell aclarisca quan arribaran i quants s’estan realitzant al dia”, ha afirmat.

Així mateix, ha traslladat a Puig el decàleg de propostes plantejades per la seua formació per a protegir el sector primari en tot el país i flexibilitzar els pagaments de quotes i tributs dels agricultors i ramaders. Ha demanat que trasllade el Govern central les principals necessitats dels agricultors valencians i mesures com l’actualització de protocols sanitaris i provisió de màscares i guants per a la seguretat de tots els treballadors del camp.

Respecte als autònoms, Cantó ha declarat d'”insuficients” les ajudes i ha advocat per donar-li més liquiditat a aquest col·lectiu i a les pimes. Respecte als impostos, també ha proposat “ajornar el pagament perquè hi ha moltes persones que no estan ingressant gens a causa d’aquesta crisi”.

VOX VEU “INSUFICIENTS” LES RESPOSTES

La portaveu de Vox, Ana Vega, que va donar positiu en coronavirus, ha assenyalat que no han eixit satisfets de la reunió perquè les respostes que han rebut són “insuficients”.

En primer lloc, ha plantejat la seua preocupació davant la situació de les residències de majors que tenen focus de Covid-19 i ha demanat que en la pròxima trobada estiga també la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, perquè done “les respostes pertinents”.

A més, ha posat el focus en la situació del personal de les ambulàncies, ja que “alguns passen 12 hores amb un equip de protecció, això qui té la sort de tindre-ho”, i ha remarcat la necessitat de cuidar i protegir al personal sanitari. Al seu judici, cal fer test als treballadors de les residències, aqueix personal d’ambulàncies i als professionals sanitaris.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − 5 =