El Botànic defensa el repartiment de vacunes, però l'oposició el considera escàs, injust i "ridícul"

Guardar

manifestacion patentes vacunas covid Jorge Gil EP
manifestacion patentes vacunas covid Jorge Gil EP

Els grups del Botànic (PSPV-Compromís-Unides Podem) han rebutjat aquest dilluns una iniciativa de Cs per a reclamar al Govern un repartiment més equitatiu de les vacunes que arriben a la Comunitat Valenciana, en considerar que la distribució actual s'acosta a la que correspon per població i que és una cosa que depén d'Europa i de les farmacèutiques.

En la comissió de Sanitat de les Corts, tant Ciutadans com la resta de l'oposició (PP i Vox) han criticat el repartiment del Ministeri de Sanitat i l'han qualificat d'injust, escàs i "ridícul", a més d'acusar el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, de no exigir les dosis necessàries.

"Els valencians estem a la cua, només per damunt de Canàries i Balears, tres punts per davall de la mitjana espanyola i fins a 14 menys que algunes autonomies", ha denunciat el diputat 'taronja' Fernando Llopis. La seua proposició no de llei (PNL) també exigia al Govern publicar urgentment els criteris objectius de distribució de vacunes.

Segons els càlculs de Cs, a la Comunitat li farien falta al voltant de 200.000 dosis per a rebre les que els corresponen per població, mentre regions com Castella-la Manxa o Navarra estan tres o quatre per damunt quan tenen "una piràmide similar de població".

Per tant, al seu judici és vergonyós que els tres grups del govern valencià hagen renunciat a "barallar" un repartiment més just i "opten per acatxar el cap davant els seus caps" a Madrid: "Si el repartiment no és just, que reivindiquen totes les dosis que corresponen als valencians; ni una més, ni una menys".

Però per a la socialista Carmen Martínez no hi ha "opacitat" en el repartiment i la Comunitat rep les vacunes que li corresponen: entorn del 10,5% d'AstraZeneca i al 9% de Pfizer i Moderna, percentatges que s'acosten a la població de la Comunitat que suposa el 10% d'Espanya.

És més, ha recordat que aquest repartiment no és una decisió unilateral del Govern, sinó del Consell Interterritorial de Salut, i que compta amb el suport de comunitats on governen PP i Cs. "Estem satisfets amb el repartiment, ningú ens està robant vacunes", ha recalcat "sorpresa que Ciutadans s'haja tornat nacionalista" amb aquesta proposta.

De Compromís, Carles Esteve ha destacat que la Comunitat administra el 92,5% de les vacunes que arriben, quasi tres punts per damunt de la mitjana, i ha demanat no entrar en una carrera per veure qui té més dosi. També la síndica d'UP, Pilar Lima, ha rebutjat crear una "batalla entre territoris" i ha urgit a "pressionar on toca", a la Unió Europea, per a alliberar les patents de les vacunes.

Entre l'oposició, el 'popular' José Juan Zaplana ha criticat els anuncis de Puig per "vendre la pell de l'ós abans de caçar-lo" i s'ha preguntat si la Comunitat perdrà vacunes per la intenció del Govern de vacunar a les forces i cossos de seguretat de Catalunya.

I David García (Vox) ha lamentat el "ridícul constant" de la vacunació, amb un "infrafinançament" de dosi, i ha carregat contra l'exministre i la consellera: "Illa va marxar a la meitat de la guerra mentre Barceló va dir que no abandonaria el vaixell".

'NO' A UN ESTUDI DE SEROPREVALENÇA

D'altra banda, els grups del Botànic també han descartat amb la seua majoria una altra iniciativa del PP per a demanar al Govern que faça anàlisi per a saber el comportament de les noves soques del virus en la Comunitat, així com un estudi de seroprevalença de les persones ja vacunades.

Mentre el PP veu necessàries aquestes mesures perquè "els experts creuen que el rastreig és insuficient", els del Botànic defensen que la Generalitat segueix el protocol nacional de vigilància i porta "mesos treballant" per a tindre més dades sobre les variants (PSPV), que excedeix les competències autonòmiques (Compromís) i que és "massa primerenc" per a estudiar la seroprevalença (UP).

Arxivat a:

Destacats