El Botànic tanca 12 conselleries i continua negociant la vicepresidència

El Botànic tanca 12 conselleries i continua negociant la vicepresidència
10/06/2019 -

Els negociadors del nou Botànic han représ aquest dilluns les converses per a tancar l’acord de Govern, que al principi tindrà 12 conselleries –sobre la base de sis departaments per a PSPV, quatre per a Compromís i dos per a Unides Podem-EU– mancant tancar la o les vicepresidències.

Sobre aquest tema, el portaveu socialista Manolo Mata ha confirmat que l’acord de base és un Govern amb 12 conselleries encara que les vicepresidències “estan encara una mica en l’aire” i ha comentat que “l’encaix de l’estructura de govern és difícil”.

Sobre aquest tema, ha aclarit que es va parlar de 15 departaments però “mai va ser una proposta possibilista” i que ja “des del divendres” en la taula es van plantejar 12 conselleries.

Mata ha confiat a poder tancar aquest dilluns l’acord, jornada en la qual el president de les Corts, Enric Morera, continua la ronda de contactes prèvia al debat d’investidura de Ximo Puig prevista per al dimecres. No obstant això, ha afegit: “Com diuen els taurins, fins a la cua tot és bou”.

En aqueix sentit, ha comentat que la negociació és “complicada” perquè cal “encaixar” a un tercer soci de Govern en una estructura administrativa “molt complexa que gestiona més de 20.000 milions d’euros”.

EIXOS PROGRAMÀTIC, Al 99%

No obstant això, ha destacat que els eixos programàtics “ja estan tancats al 99% i ara mancada per concretar quina estructura de govern pot ser més rendible, més agradable tranquil·la i pacífica per als valencians”.

Per part seua, la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha apuntat que l’acord està “a mig encaixar” ja que “s’està acabat el què i s’està aprofundint en l’estructura institucional, en el com” ja que la proposta final és de 12 conselleries i ara està “sobre la taula les vicepresidències”.

Així, la proposta final és de 12 conselleries i sobre aquest tema ha recalcat que Compromís està sent “molt generós” perquè és “més important un govern que siga plural i que estiga cohesionat en el que tots ens sentim còmodes”. “Nosaltres hem posat sobre la taula tot el que està de la nostra part per a aconseguir-ho i anem pel bon camí per a tindre un acord al més prompte possible”, ha afirmat.

En qualsevol cas, ha assenyalat que no es tracta que Compromís perda o guanye una conselleria a canvi de mantindre una única vicepresidència sinó de “donar cabuda totes les sensibilitats en el Consell”.

“Des de Compromís hem mostrat molta generositat i de saber que tothom ha de sentir-se còmode i saber que passar de dos a tres elements dins del Consell implica haver de posar competències damunt de la taula”, ha apuntat.

Per això, ha insistit que “el més important” és que “hi ha 52 diputats que donen suport a aquest govern, que siga de cohesió i plural en el qual tots estiguem còmodes”. “No és guanyar o perdre, amb aquest acord tots guanyarem, sobretot, els valencians que tindran un govern progressista que transformarà la societat amb les polítiques que es van començar en 2015 amb el Botànic”, ha apuntat.

Finalment, el secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha destacat així mateix que s’ha avançat molt però queda “polir un govern proporcional que respecte els resultats electorals” i per a això “ha d’haver-hi cessions per part de dónes les forces polítiques”.

Així, ha apuntat que “no hi ha res clar” respecte a la vicepresidència. “Hem d’avançar en el programàtic i després construir un govern proporcional en el qual tots ens asseiem part atés el resultat electoral”, ha exigit.

Estañ ha confiat que siga l’última reunió perquè després totes les formacions tenen processos de consulta. “Pensem que sí que hi ha interés a eixir amb un acord perquè no queda una altra, continuem
sent optimistes i nosaltres estem fent totes les propostes que estan a la nostra mà”.

No obstant això, ha incidit que la resta d’actors polítics “ha d’entendre que hi ha un resultat electoral i que cal ajustar-se a ell”. Estañ ha apuntat que s’ha avançat “molt”, però ha recalcat que l’acord “no es tracta d’una qüestió numèrica sinó de capacitat” i de “desenvolupar els programes i acords que considerem important per a la societat valenciana”.

“S’ha avançat molt però encara cal polir perquè veritablement tots estiguen satisfets del que poden donar de si d’aquest acord”, ha insistit. Així, Estañ ha apuntat que hauria d’haver-hi aquest dilluns un acord. “Ho intentarem per part nostra no quedarà”, ha assenyalat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + 6 =

movilidad ayto de valencia
cultura als barris 2019
anna i la maquina del tiempo
alcasser
anna i la maquina del tiempo
cultura als barris 2019
punt cat