25n
25N
25N

Un bosc de corals encén les Falles al Centre del Carme

Un bosc de corals encén les Falles al Centre del Carme
06/03/2020 -

El Centre del Carme Cultura Contemporània planta les primeres Falles d’aquest 2020, obra dels artistes contemporanis Raquel Rodrigo, ‘Efluenow’, i Juanjo Oller i Trini Olcina (Milimbo), ‘Les jouets voyeurs’.

Raquel Rodrigo, coneguda pel seu projecte ‘Arquicostura’ d’intervencions urbanes amb brodat, converteix el claustre gòtic del Centre del Carme en un bosc de corals amb llum pròpia. Per la seua banda, Milimbo proposa un joc de construcció amb figures monumentals que invitaran el públic a experimentar amb aquestes, i faran seu el claustre renaixentista.

Les instal·lacions s’activaran aquest dissabte, 7 de març, durant la inauguració del Casal Cinco Estrellas que amenitzarà les vesprades de Falles al Centre del Carme.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat els monuments fallers acompanyat pels artistes.
Pérez Pont ha assenyalat que “les Falles són una manifestació de la nostra cultura tradicional però també contemporània. Per aquest motiu, des de fa tres anys, el Centre del Carme com a espai dedicat a les arts vives obri les portes a aquestes altres falles experimentals i alternatives i ofereix una manera diferent d’acostar-se a aquesta celebració”.

Pérez Pont ha recordat que “el Centre del Carme és un espai de vida quotidiana. Amb aquestes accions busquem generar noves vies de comunicació entre l’art i els públics a través de les Falles”.

Amb l’emergència climàtica com a ‘leitmotiv’, ‘Efluenow’ és la proposta del Centre del Carme com a instal·lació-falla experimental dins del seu programa ‘Les altres falles’.

En aquesta instal·lació, Raquel Rodrigo proposa una reflexió sobre la necessitat de mirar cap als recursos naturals per a crear un nou futur sostenible. L’artista ha dissenyat una instal·lació en forma d’espiral que va de 2 a 4 metres d’altura. Brodada en punt de creu sobre tela metàl·lica es poden veure corals i algues marines que brillen en la foscor.

Segons l’artista, “els fils de cotó han sigut tintats amb colors fluorescents que en reflectir-se sobre aquests una llum ultraviolada generen aquesta aparença de corals. ‘Efluenow’ és una crida a la recerca d’energies alternatives com els éssers que produeixen la seua pròpia llum per a sobreviure a través de la fluorescència”.

Raquel Rodrigo ha destacat, així mateix, la combinació entre brodat, llum i també so i ha explicat que “per primera vegada he creat una instal·lació que invita el visitant a entrar-hi dins i que l’envolta no solament amb la llum sinó també amb la música” i ha invitat el públic a gaudir de la peça en tota la seua esplendor a la nit.

Pensada per al públic familiar, la proposta de falla infantil del Centre del Carme ‘Les jouets voyeurs’, és una instal·lació monumental i interactiva, inspirada en els jocs de construcció de Carlos Pérez, que invita al joc i a l’experimentació.
De la mà de Milimbo, al claustre renaixentista del Centre del Carme es descobreix un conjunt de formes que dansen harmònicament, una vertadera ‘Boîte à joujoux’ que s’obri i mostra tota mena d’objectes, ornaments i figures geomètriques.

Segons l’artista, “la instal·lació és un homenatge a les avantguardes artístiques del segle XX que van donar la mà a la infància i el joc amb referències a André Hellé i ‘La Boîte à joujoux’ de Debussy, Alma Siedhoff-Buscher, Oskar Schelemmer, Alexander Calder, Alvig Lustig, Torres García i, per descomptat, a Carlos Pérez que va reunir aquest esperit lúdic”.

Es tracta d’una reflexió entorn del ‘voyeurisme’ que qüestiona qui està davant i darrere de l’escenari, si són les persones les que manegen els objectes o són aquests els que ens observen i juguen amb nosaltres.
Les dues instal·lacions es podran visitar fins al 5 d’abril.

‘Les altres falles’

El Centre del Carme proposa unes falles alternatives amb diverses accions culturals que es podran gaudir del 7 al 18 de març.

Amb el lema ‘Les altres falles’ el centre de cultura contemporània ha preparat un programa faller amb aquestes dues instal·lacions interactives que ocuparan els dos claustres, a més de dues exposicions: la mostra de l’autor de la falla municipal, ‘Escif. Qué pasa con los insectos después de la guerra’ una proposta que connecta amb la seua proposta per a la plaça de l’Ajuntament, i l’exposició ‘Falles experimentals. Història d’una dissidència’, comissariada per Pepe Romero i que s’inaugura el pròxim 10 de març.

A més, enguany el Centre del Carme es convertirà en un casal faller de la mà del Casal Cinco Estrellas de Mahou, amb intervencions urbanes, concerts i la instal·lació Mahoucletá dissenyada per Vitamin, que simula una mascletà.
El Casal Cinco Estrellas es podrà gaudir del 14 al 18 de març, i comptarà amb una festa d’inauguració dissabte 7 de març, que coincideix amb l’activació de les falles del CCCC.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × cinc =