25n
25N
25N

Bonig atribueix l'abstenció de Ciutadans en la reforma de l'Estatut al "dictat de Madrid"

Bonig atribueix l'abstenció de Ciutadans en la reforma de l'Estatut al "dictat de Madrid"
14/12/2018 -

La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, ha lamentat l’abstenció de Ciutadans (Cs) en la votació de la proposta de reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat i ha assegurat que en la seua postura “ha prevalgut més el dictat de Madrid que els interessos dels valencians”.

La proposta va ser aprovada aquest passat dijous en la Comissió Constitucional del Congrés per tots els grups, amb l’abstenció de la formació taronja. Inclou una disposició addicional que arreplega el compromís que les inversions de l’Estat a la Comunitat siguen equivalents al seu pes demogràfic, per al que es crearà una comissió negociadora integrada per l’Estat i l’administració autonòmica.

Bonig, a preguntes dels periodistes aquest divendres a Alacant, abans del menjar nadalenc del PPCV, ha afirmat que en Cs “han perdut una oportunitat magnífica que els valencians, com a bons espanyols, tinguen els mateixos drets”. “Ells sabran el que han fet”, ha subratllat, per a reiterar que la Comunitat mereix “els mateixos drets” que la resta d’Espanya”.

Sobre la posició de Ciutadans, ha titllat de “sorprenent” que primer presentara una esmena per a la reforma de l’Estatut i “després s’haja vingut arrere”. I ha asseverat en aquest punt: “Sens dubte, ací han prevalgut més els interessos, el dictat de Madrid, que els interessos dels valencians”.

“Entre tots hem aconseguit una reforma important, que ha sigut gràcies a la pressió del PP en aqueixa comissió de seguiment perquè es reconeguen les inversions en una comunitat que té una doble ànima: ser espanyols i valencians”, ha manifestat, i ha assegurat que “hi ha pocs pobles tan lleials amb el projecte nacional com ho ha sigut el poble valencià”.

REFORMA DE LA LLEI EDUCATIVA

D’altra banda, preguntada per l’avantprojecte del Govern de reforma a la llei educativa que derogarà la LOMCE aprovada pel PP –que ha tingut aquest divendres una primera lectura en el Consell de Ministres i l’esborrany dels quals contempla la possibilitat que les comunitats decidisquen l’ús del castellà i altres llengües cooficials com a “llengua vehicular”–, Bonig ha garantit que “el PSOE trobarà al PP sempre per als grans pactes”.

Açò sí, ha reiterat que la condició és que els pares tinguen llibertat per a triar el centre i la llengua en la qual seran educats els seus fills, “tenint en compte que en les comunitats bilingües ha de donar-se llibertat absoluta i que tenim aqueixa riquesa”.

Ha defensat així que “advocar per la llibertat no és anar en contra del valencià, català, basc i gallec”. “El que no anem a permetre és la imposició lingüística que és el que pretenen PSPV i Compromís i és el model que el PSOE va a portar a nivell nacional, com el de retirar la demanda social en els concerts” educatius, ha recalcat.

Per contra, ha insistit que “cal donar llibertat i que siguen els pares els que trien l’educació dels seus fills”, ja que “forma part del nucli essencial del dret fonamental a l’educació de l’article 27; açò el PSOE hauria de saber-ho”.

En definitiva, ha assegurat que “si rectifica, el PSOE trobarà suport del PP” i que, en cas contrari, “per descomptat trobarà l’oposició del PP, com l’ha tingut a la Comunitat Valenciana i en aquesta província”. “El PP ha sigut l’únic partit, primer amb el diàleg i quan no ha sigut possible en els tribunals, que ha defensat la llibertat dels pares”, ha afirmat.

I ha promés: “Quan tornem a governar a la Comunitat, aplicarem el que ha dit ací l’alcalde –d’Alacant, Luis Barcala–: el districte únic, llibertat educativa, llibertat de llengua, pla de dinamització i foment del valencià en zones castellanoparlants”. “Les llengües no s’imposen, es volen i es respecten”, ha emfatitzat.

Una altra mesura del PPCV que ha apuntat és que “un de cada cinc col·legis públics tindrà el 80% de les classes en anglés”. Bonig ha indicat que “és com si estigueren pagant un col·legi bilingüe”, si bé ha matisat que “desgraciadament tots els valencians no poden permetre’s un centre privat”.

“PORS” EN EL PSPV I COMPROMÍS DESPRÉS DE LES ANDALUSES

En clau nacional, preguntada per si les eleccions andaluses serviran de revulsiu, la cap del PP valencià ha reivindicat que “el millor que podria fer (Pedro) Sánchez pel bé dels espanyols i del seu partit, que amb quasi 140 anys d’història mereix respecte i consideració, és dissoldre el Congrés, convocar eleccions generals i que siguen els espanyols els que decidisquen; és el que va dir quan va presentar la moció a (Mariano) Rajoy”.

En qualsevol cas, ha sostingut que “les andaluses han demostrat claríssimament que la gent, quan se li ha donat l’oportunitat, volia un canvi, s’ha produït i es va a produir”. “Com note tantes pors en Compromís, PSPV, (Ximo) Puig i (Mónica) Oltra, crec que l’ha afectat molt més a ells que a nosaltres”, ha resolt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 2 =

CCCC