Bombas Gens Centre d’Art celebra el seu 1er aniversari amb els seus objectius inicials complits

Guardar

Enguita-Lloret-Martínez 2
Enguita-Lloret-Martínez 2

Objectius inicials complits i molt camí encara per recórrer. És el resum del balanç que ha realitzat Bombas Gens Centre d'Art, en la roda de premsa d’aquest dimecres amb motiu del seu primer aniversari. Així ho ha explicat la directora general de la Fundació Per Amor a l'Art i impulsora del projecte, Susana Lloret: "Fa un any li vam donar una nova vida a aquest edifici amb un projecte molt especial. Anava a albergar una fundació que té com a missió compartir i sensibilitzar en diferents àrees: art, acció social i malalties rares. Concretament al Centre d'Art, la nostra iniciativa més visible, compartim una important col·lecció d'art. I amb ella, a través de totes les activitats gratuïtes que oferim, busquem complir la missió de sensibilitzar i acostar l'art contemporani a tants públics com ens siga possible, més encara jugant amb l'avantatge de comptar amb un edifici de gran valor patrimonial que ens fa encara més atractius. El nostre objectiu ara és incrementar el nostre nombre de visitants i aconseguir que qui ja haja vingut vullga repetir la visita ".

En aquests primers 365 dies de recorregut han estat vora 70.200 les persones que han visitat el centre valencià, i més de 5.200 les que han participat en alguna de les seues múltiples activitats. Una bona dada quantitativa que ha vingut acompanyada per altres de caràcter més qualitatiu, com ha destacat la directora de Bombas Gens Centre d'Art, Núria Enguita: "Pense que ens hem fet un lloc en el panorama cultural valencià i que hem sigut ben rebuts a tots els nivells: començant pel barri i acabant pel panorama internacional. I no només això, sinó que també hem contribuït a situar València com un lloc on interessa la cultura. Crec que Bombas Gens ha aconseguit definir molt clarament la seua identitat, basada en una important col·lecció de pintura abstracta i de fotografia, una titularitat privada amb vocació pública, un equip de mediadors ja consolidat, i un edifici singular de gran valor patrimonial. Ara hem de seguir treballant i anar adaptant-nos als temps i als públics ".

PERSPECTIVES

La primera parada del calendari expositiu de Bombas Gens del proper curs es produirà aquesta tardor amb Anna-Eva Bergman; un importantíssim exponent de l'abstracció del segle XX. Serà la primera gran exposició que es farà de l'obra d'aquesta artista noruega després de les mostres dels anys 80 i 90.

Ja a la primavera es presentarà una exposició monogràfica de Nicolás Ortigosa composta per un conjunt de peces creades per l'artista logronyès a partir de la Divina Comèdia. Aquesta proposta respon a l'objectiu de FPAA de donar suport a joves talents i acostar-los a l'escena consagrada l'art contemporani.

Però sens dubte el plat fort de la temporada serà la nova presentació de la Col·lecció Per Amor a l'Art a principis d'any, que en aquesta ocasió girarà al voltant de la renovació del llenguatge fotogràfic en el Japó dels 50, 60 i 70. Es mostrarà el treball dels artistes que van liderar aquest canvi, així com la seua influència en artistes posteriors.

PROGRAMACIÓ D'ACTIVITATS ESPECIAL ANIVERSARI

El primer any de camí de Bombas Gens se celebrarà amb un programa especial d'activitats que s'iniciarà aquest dimecres 4 de juliol i conclourà el diumenge 8. "Ha estat dissenyat per donar visibilitat a la Col·lecció Per Amor a l'Art, així com a les propostes expositives del Centre d'Art i les línies de treball que s'han dut a terme al llarg de l'any. Hem estat programant activitats per a tot tipus de públics i per provocar trobades pròximes entre ells, i en el nostre aniversari ho seguirem fent. Hem volgut celebrar-ho amb accions continuades, les mateixes que ocorren cada setmana a Bombas Gens. Amb les activitats més visibles i representatives i també amb altres que s'han mantingut ocultes però vives, i que considerem que és un moment excel·lent perquè isquen a la llum", ha explicat Sonia Martínez, coordinadora d'activitats de Bombas Gens.

La primera de les activitats, un cinefòrum amb l'antropòleg Manuel Delgado el 4 de juliol, suposa una de les principals apostes del cicle "Imatges sobre imatges" que en els últims mesos ha estat realitzant lectures de les exposicions del centre des d'un punt de vista cinematogràfic.

El programa avançarà el dijous 5 de juliol amb diverses visites inclusives en llengua de signes per a oients i no oients, que es repetiran el 7 de juliol, amb l'objectiu de fer accessibles les mateixes a persones amb problemes auditius.

El 6 de juliol arriba el "Divendres golfo" més especial de l'any, ja que a més de poder gaudir les exposicions en horari nocturn, fins a les 23h, s'obrirà el jardí per a ser visitat lliurement de 21 a 23h. I a això se li sumen tres dels plats forts del programa: una conversa amb la directora de la Fundació Per Amor a l'Art i l'equip de Bombas Gens per conèixer millor el Centre d'Art, la inauguració de l'exposició "(En ) procés amb Teresa Lanceta" que mostra els treballs realitzats al taller impartit per l'artista teixidora, i el recorregut cantat a l'exposició de Hamish Fulton que oferirà l'Almodí Cor de Cambra.

Per al cap de setmana s'ha preparat una visita conjunta a les alqueries medievals del barri de Marxalenes el 7 de juliol en col·laboració amb l'Ajuntament de València. També s'exploraran els estrats d'història que conviuen en Bombas Gens amb el taller dissenyat per l'equip de mediadors del centre "Espais, gestos, memòria". Ja per la vesprada, el grup de lectura de Bombas Gens realitzarà una visita lectora a les exposicions, transformant els espais en una sala de lectura expandida.

El programa conclourà el 8 de juliol amb un passeig pel jardí amb el paisatgista que el va dissenyar, Gustavo Marina, i un taller patrimonial on els més xicotets de la casa coneixeran millor la història de l'edifici i fins i tot aprendran a elaborar una bomba hidràulica com les que es fabricaven a l'antiga factoria Bombas Gens.

PRIMER ANY EN XIFRES

* Total de visitants: 70.115

* Procedència dels visitants: 57% Local (València ciutat), 32% estatal, 11% Internacional.

* Nº exposicions: 7

* Nombre total d'activitats organitzades: 80

* Nº d'assistents a activitats: 5.220

* Participants en visites guiades: 17.536 (Del que es dedueix que aproximadament el 25% dels visitants ha rebut un tracte personalitzat dels nostres mediadors)

* Visites escolars: 2.903 alumnes de 34 escoles (coberta el 100% de l'oferta)

* Peces de la Col·lecció Per Amor a l'Art hui: 1.900 obres d'art de 175 artistes.

* Nº d'obres de la col·lecció que han estat exposades: 426 obres, sumant més de 857 peces (al voltant del 45% del total de la col·lecció)

*Convenis: Museo Universidad de Navarra, Centro Galego de Arte Contemporánea, UPV–Màster fotografía, UPV–Màster producció cultural (2018/19 en perspectiva), UV–Grau història de l’art, UV–Màster en Patrimoni cultural, UC Madrid–Màster en Estudis Avançats en Museus i Patrimoni Històric-Artístic, Ajuntament de València.

*Col·laboracions: Biblioteca Pública de Marxalenes, Institut Comenius, Festival ENSEMS, Red Connecta cultura–Las Naves/fotografia, Instituto Nuestra Señora del Carmen i San Vicente de Paúl (2018/19 en perspectiva).

Destacats