Boira proposa una "agenda 2030" per a coordinar quatre projectes "bàsics" en la Comunitat pel Corredor Mediterrani

El comissionat per al Corredor Mediterrani creu que la solució per a la Rodalia "només podrà vindre amb el túnel passant"

Guardar

boira-comisionado
boira-comisionado

El comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira ha proposat una "agenda 2030" per a coordinar els projectes del túnel passant de València, la nova plataforma ferroviària entre la ciutat i Castelló, el desenvolupament de l'estació intermodal de Font de Sant Lluís i un accés ferroviari al port de València que "solucione la demanda de tindre un accés nord".

Així ho ha manifestat en atenció als mitjans prèvia a una conferència que ha oferit aquest dimarts en la seu del Col·legi Territorial d'Arquitectes de València (CTAV). Boira ha insistit que "aquests quatre projectes no poden abordar-se de manera aïllada sinó que han de tractar-se conjuntament".

El comissionat ha proposat una "agenda 2030" per a "beneficiar-se de la sinergia que cada projecte introdueix de cara als ciutadans de València sobre els seus accessos i rodalia i també a les administracions públiques per l'estalvi de cost que podria suposar".

Segons ha explicat Boira "la novetat radica en el fet que fins ara aquests projectes no s'han contemplat de manera conjunta". "Quan aparega l'estudi informatiu del túnel passant i de la doble plataforma, es quedarà buida la via ferrocarril que comunica València amb Sagunt i Castelló, així que per què no utilitzar aquesta via per a construir l'accés ferroviari al port", ha afegit.

Quant als serveis que podrien donar-se, Boira ha assegurat que de moment s'han calculat 65 serveis a l'anada i 65 a la tornada cada dia, que "el port de València podria utilitzar per a un accés ferroviari nord". "Amb això ens estalviaríem els diners que costa el túnel submarí que el port ha proposat", ha indicat.

"Si un té una visió integrada i a mitjà termini és possible que no s'incórrega en contradiccions, es produïsca una racionalització dels diners que les administracions inverteixen i el benefici es maximitze per a tots", ha manifestat el comissionat.

"LA SOLUCIÓ A LA RODALIA PODRÀ VINDRE AMB EL TÚNEL PASSANT"

Boira ha remarcat "el problema de la rodalia" i ha manifestat que "la solució a la rodalia, que hui és un tema candent, només podrà vindre amb el túnel passant que és el que donarà oxigen a la rodalia de València". "Fins que no tinguem això la resta seran pegats que no solucionaran íntegrament el problema", ha afegit.

El comissionat ha explicat que en 2030 tots aquests projectes podrien estar en marxa, encara que "en 2020 ha d'aparéixer l'estudi informatiu de la doble plataforma i del túnel passant". "Això vol dir que a partir d'aquest moment, si foren aprovats, estaríem en situació de començar la construcció immediatament, depenent dels pressupostos generals de l'estat", ha aclarit.

"Si parlem de l'estació intermodal, ja hi ha un acord entre quatre administracions per a desenvolupar-la i per tant en un termini raonable de dos o tres anys podria ser una realitat. L'accés ferroviari nord és una idea que jo llance hui per al debat", ha manifestat Boira.

Segons ha assegurat, la seua idea és que "l'accés nord hauria de ser ferroviari i permetria o bé pujar als camions, o bé pujar el contenidor al tren i portar-lo fins al cor del port, això estalviaria milers de camions en la carretera".

Destacats