25n
25N
25N

El BOE publica el canvi de nom de Vilanova de Castelló a Castelló

El BOE publica el canvi de nom de Vilanova de Castelló a Castelló
16/10/2020 -

El Boletín Oficial del Estado d’aquest divendres publica el canvi de nom del municipi valencià de Vilanova de Castelló a la forma en valencià ‘Castelló’. Aquesta modificació, que ja va aprovar el Ple del Consell i compta amb l’aval de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha generat que l’Ajuntament de Castelló de la Plana anuncie un recurs administratiu.

El mes de juny passat, un informe de la Secció d’Onomàstica de l’ens normatiu del valencià, signat pel seu president, el catedràtic Emili Casanova, afirmava que el topònim ‘Castelló’ és “la manera tradicional per la qual és coneguda la població en tota la comarca i per tots els veïns”.

El municipi ha canviat diverses vegades de nom en les últimes dècades –ha estat Castelló de la Ribera i Vilanova de Castelló– en un procés que ha passat pels tribunals. Aquesta modificació ha generat polèmica a la ciutat de Castelló de la Plana, coneguda habitualment també com Castelló i capital de la província de Castelló.

De fet, la líder dels ‘populars’, Begoña Carrasco, va instar l’alcaldessa, Amparo Marco, a “defensar l’exclusivitat en la identitat i els interessos de la ciutat”. En una compareixença posterior, la primera edil de la capital de la Plana va indicar que va donar instruccions als serveis jurídics del consistori perquè iniciaren l’expedient administratiu corresponent a al·legacions i ha apuntat que si cal recórrer després als tribunals, es farà.

Marco va anunciar que l’Ajuntament de Castelló de la Plana anava a començar a actuar per la via “de la cortesia”, i que anava a escriure una carta al president de la Generalitat, Ximo Puig, “per a comentar-li que Castelló és capital de província i que ja existeix el topònim com a tal i no pot haver-hi dues ciutats amb el mateix nom”.

El BOE d’aquest divendres, no obstant això, destaca que la Direcció General de Règim Jurídic Autonòmic i Local, del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, va certificar que, consultats les dades del Registre d’Entitats Locals, la nova denominació de Castelló, proposta per al municipi de Vilanova de Castelló de la província de València, no coincideix amb la de cap municipi inscrit en aquest registre.

El butlletí assenyala que les referències a l’antic nom s’entendran fetes, a partir de la publicació d’aquest decret en el BOE, a la nova denominació, i que contra aquest decret cal presentar recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem de Justícia de la Comunitat Valenciana i de reposició davant el Consell.

El BOE publica igualment el canvi de nom de la localitat castellonenca d’Herbers, aprovat pel Consell el mateix dia que el de Castelló, i que passa a utilitzar la forma única en valencià ‘Herbers’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − huit =

Valencia activa
bombers
CCCC
bombers
Valencia activa