25n
25N
25N

Com seran les Falles municipals de València de 2021?

Descobreix els esbossos de les Falles Municipals de València 2021, amb les signatures d’Alejandro Santaeulalia i Ceballos i Sanabria

Com seran les Falles municipals de València de 2021?
16/07/2020 -

Les pròximes festes josefines comencen a tenir forma després d’un 2020 marcat per la pandèmia del coronavirus i la seua absència en el calendari. I és que aquesta vesprada el pavelló de la Petxina ha acollit la presentació dels esbossos de les Falles Municipals de València 2021, que retornen l’esperit fester de tots els seus sectors i donen alé per a l’any que ve.

De nou, Alejandro Santaeulalia plantarà el monument gran en la Plaça de l’Ajuntament juntament amb un dels artistes urbans valencians més internacionals, Dulk. En aquest cas, és tota una crítica al canvi climàtic i té com a objectiu que l’espectador i espectadora comprenga com influeix la seua actuació al medi ambient i la relació entre la naturalesa i els humans.

En el cas del monument infantil, els artistes seran Ceballos i Sanabria i han sorprés el públic anunciant que l’any que ve no sols plantaran un nou monument, sinó que a aquest li acompanyarà la Falla de 2020 per a donar-li una “oportunitat” i que no quede en l’oblit en aquest any tan estrany per al món de la festa.

El regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha animat al món de la festa a guardar ànims perquè l’any que ve serà “històric”: “per primera vegada en la història tindrem dues falles infantils municipals i, a més, és possible que l’últim cap de setmana de febrer es creme el cap de la meditadora d’aquest 2020”, ha avançat.

Esbós Falla Municipal de València 2021

El monument imperant en la plaça de l’Ajuntament tindrà el lema ‘Protegeix allò que estimes’. I és que el missatge que transmet en el seu conjunt és la importància que l’ésser humà canvie els seus actes per a respectar el medi ambient i acabar, així, amb el canvi climàtic.

“Obrir aquesta porta amb la creativitat és molt bonic i és necessari parlar de la salut del medi ambient també a través de les Falles”, han coincidit Santaeulalia i Dulk. Tot això estarà representat amb diferents personatges de l’obra dels artistes i del regne animal, que simbolitzaran diferents emocions i problemàtiques.

En total es van presentar quatre projectes per a convertir-se en la Falla Municipal de 2021 i la decisió la va prendre un jurat multidisciplinari completament despolititzat i paritari format per representants del Gremi d’Artistes Fallers, de València Capital del Disseny 2022, de la Interagrupació de Falles de València, de l’Escola Superior d’Art i Disseny de València i del Col·legi de Publicitaris de la Comunitat Valenciana.

Alejandro Santaeulalia (1971) es va formar en el taller del seu pare, el també artista faller Miguel Santaeulalia, i va crear el seu propi taller en 2000 per a dedicar-se, fonamentalment, a l’elaboració de falles, fogueres, escultura pública i tematització d’espais. En 2004 va incorporar tecnologies d’enginyeria inversa (digitalitzat 3D, maquetat digital i mecanitzats CAD/CAMROB). El disseny de projectes, tant per a treballs propis com per a altres artistes, és una de les seues especialitats més reconegudes. En 2001 es va estrenar en la secció Especial amb la falla de l’Antiga de Campanar i un any després, en col·laboració amb el taller del seu germà Pedro Santaeulalia, es va fer amb el primer premi de la secció Especial. En 2003 va plantar la seua primera falla en la Plaça de l’Ajuntament (juntament amb Agustín Villanueva i Jorge Ballester), on repetiria en 2005 com a responsable de la falla, en 2006 (en col·laboració amb el taller de Ramón Espinosa), en 2007 (col·laborant amb el taller de Pere Baenas), en 2009 i en 2010 (amb el seu germà Pedro Santaeulalia), en 2012 juntament amb Vicente Llácer i també en 2013. Huit anys després, viurà la seua novena experiència en la Plaça de l’Ajuntament i el farà acompanyat per Antonio Segura, Dulk (València, 1983), un dels artistes urbans de més reconeixement internacional, i que ha exposat en ciutats de tot el món, com per exemple València, Miami, Los Angeles, Londres, Roma, Anvers o Barcelona. Les seues obres d’art urbà també han arribat a bona part del planeta, des dels Estats Units, Suècia o Rússia, fins a Taiwan, Itàlia, França, Dinamarca o Espanya.

Esbós Falla Infantil de València 2021

Amb el lema ‘També?’, Ceballos i Sanabria elaboraran la Falla Infantil de València, aquesta vegada també amb un clar component didàctic, com han fet en altres anys. Tal com han destacat, ret homenatge a la València i als seus personatges més mítics de la història perquè els més xicotets, i els majors, facen un viatge al passat de la capital del Túria.

En concret, la figura central serà la d’una torre i estarà acompanyada per marcs que inclouran imatges d’espais de la València antiga. Entre els personatges que apareixeran estaran Blasco Ibáñez, Paco Roca, Mariano Benlliure, el pare Jofre, Francis Montesinos o Carlos Cortina, “valencians i ‘adoptats’ per la nostra terra tant de l’actualitat com de dècades i segles passats”, segons han explicat els artistes.

A més d’aquest monument, la plaça de l’Ajuntament lluirà al seu costat la Falla Municipal Infantil de 2020, d’ací el lema ‘També?’. “El concepte és el de ‘dues Falles i un mateix cor’, perquè es manté l’essència però canvia l’estil”, han destacat.

El jurat ha estat format per representants tant del Gremi d’Artistes Fallers com de València Capital de Disseny 2022, així com per membres de la Federació de Falles d’Especial, el Consell Escolar de la Comunitat Valenciana i Payasospital. “Creiem que el que ha agradat al jurat ha sigut el concepte de falla que presentem. És molt pròxima al públic infantil, molt divertida i, sobretot, molt didàctica perquè el que volem transmetre és aqueixa idea d’aprendre jugant”, comptava José Luís Ceballos a València Extra en conéixer-se la seua signatura per a la falla.

Ceballos i Sanabria conformen un equip artístic pluridisciplinari, que centra la seua creació artística en el món de les falles infantils, la il·lustració, l’escultura i la conservació i restauració de béns del patrimoni cultural. José Luis Ceballos García (València, 1978) és llicenciat en Belles arts i té un màster especialista professional en Conservació i Restauració de Béns Culturals, en sengles casos per la UPV. Per part seua, Francisco Sanabria Casado (València, 1979) és llicenciat en Història de l’Art per la UV i en Belles arts per la UPV i va cursar el mateix màster que Ceballos.
En 2014 van ser finalistes en els I Premis “Talent Jove de la Comunitat Valenciana’, en la modalitat de cultura, atorgats pel diari Levante-EMV. Enguany haurien d’haver plantat la seua desena falla municipal infantil, després d’haver plantat ininterrompudament en la Plaça de l’Ajuntament des de 2008 fins a 2016.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + 13 =

CCCC