El doble maltractament a la Comunitat Valenciana des de Madrid pel bloqueig polític

Al “deute il·legítim” calculat en uns 23 mil milions, se suma ara els fons que l’Estat no transfereix a la Comunitat pendents de 2018

Guardar

congreso_diputados
congreso_diputados

Han passat més de cinc mesos des que els ciutadans i ciutadanes donaren una majoria progressista en el Congrés, el 28 d'abril. No obstant això, des de llavors, no s'ha aconseguit arribar a un acord entre les principals forces -PSOE i Unides Podem- per a formar govern. Una paràlisi que des de l'executiu en funcions de Pedro Sánchez, argumenten, dificulta l'eixida de diners cap a les comunitats autònomes. Una "excusa" -segons Compromís- que dificulta el dia a dia als governs autonòmics, però especialment a la Comunitat Valenciana, la regió pitjor finançada de tot l'Estat.

"No hi ha excusa" perquè el Govern allibere els comptes pendents, va assenyalar ahir la vicepresidenta Mònica Oltra en una entrevista en la SER. Uns comptes endarrerits corresponents a 2018. Ahir a la vesprada, segons va anunciar el síndic de Compromís Fran Ferri, Oltra es va reunir amb el Conseller d'Hisenda, Vicent Soler, per a abordar el problema de la falta 'extra' de recursos. Extra, perquè encara que la Generalitat observa ara retards en els pagaments de l'Administració Central, el sistema de finançament autonòmic deixa a deure, aproximadament, mil milions d'euros anuals.

Fins a febrer de 2020

Si no s'arriba a un acord de govern durant aquest mes, el pròxim 10 de novembre tornarà a haver-hi Eleccions Generals. Si és així, 2020 arribarà, com ja ho va fer en 2019, amb uns pressupostos prorrogats de 2018 -elaborats per l'executiu popular de Mariano Rajoy-. Amb tot 'a la primera' i amb voluntat del pròxim Govern, la Comunitat no podria tindre solució fins a febrer de 2020.

Encara que el govern de Pedro Sánchez, ara ne funcions, va dir "no entendre" l'infrafinançament valencià i va prometre abordar el tema en un dels seus "divendres socials", no ha sigut així. Tampoc va escoltar l'opció d'eliminar part del "deute il·legítim" mitjançant la Llei d'Acompanyament en tramitar uns pressupostos.

Fins al moment, la resposta del PSOE ha sigut el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Un sistema de crèdit estatal al qual la Comunitat es veu obligada a recórrer -malgrat ser una de les regions que menys gasta per habitant-, que genera uns interessos. Tots els valencians i valencianes, com es denuncia des del Botànic, paguen un deute que es genera per rebre el pitjor finançament de l'Estat, malgrat ser una de les comunitats que més aporta al conjunt.

Un "deute il·legítim" com un any de despesa

Amb l'inici del nou curs polític, des de Compromís es treballarà a pressionar al Govern de l'Estat perquè aporte "solucions" i no "excuses" al problema del finançament valencià, que se suma al bloqueig actual. "El divendres passat van comprometre 110 milions per a despesa militar. Per què no poden buscar solucions a les reivindicacions dels valencians i valencianes", denúncia Ferri. El càlcul que fa el partit del deute generat per l'infrafinançament és de 20.693,2 milions d'euros. La Generalitat, en els pressupostos de 2019, contempla 23.300 milions. Una suma que, exigeixen, assumisca l'Estat.

Per les nous retards en els pagaments del govern d'Espanya, des del PSPV de Ximo Puig s'ha plantejat la possibilitat d'haver de realitzar retallades per a no entrar en una situació dramàtica. "Prop de 1.000 milions d'euros", calculava el President que estava costant a la Generalitat el bloqueig, fa dues setmanes. Tots dos partits assenyalaran en les pròximes hores si caldrà fer retallades, que els socialistes calculen en una mica menys de 500 milions: la negativa del govern de Sánchez pot portar a tindre noves retallades malgrat ser una Comunitat amb baixa despesa i obligada a pagar un "deute il·legítim".

Destacats