25n
25N
25N

Blasco i la seua cúpula en Solidaritat reconeixen el frau en les ajudes a ONG

Fins a set acusats aconsegueixen un acord amb Fiscalia Anticorrupció, entre ells el exconseller

Francisco Martínez - Europa Press - Arxiu

Blasco i la seua cúpula en Solidaritat reconeixen el frau en les ajudes a ONG
23/05/2019 -

L’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en Les Corts, Rafael Blasco, la que era la seua cúpula en aquest departament i els principals empresaris que se senten en la banqueta per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte del fallit hospital a Haití han reconegut aquest dijous els fets pels quals la Fiscalia Anticorrupció els acusa.

El grup de fins a set acusats que ha signat un pacte de conformitat amb el fiscal Anticorrupció Jesús Carrasco –alguns dels acords s’han signat abans de l’inici de la sessió d’aquest dijous, que per aquesta raó ha començat amb prop de dues hores de retard– inclou a Blasco, la seua cúpula en la Conselleria (l’exsecretària general, Tina Sanjuán; l’exdirector general, José María Felip i l’excap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares); els empresaris Augusto César i Arturo Tauroni, i el president de l’ONG Esperanza Sense Fronteres, Fernando Darder, a més de Alina Indiekina Lysenko i María Isabel Castillo.

Tant en el cas de Blasco com en la resta d’aquest grup, tots ells han corroborat davant el tribunal que accepten els fets relatats per Anticorrupció en el seu escrit d’acusació i que, per tant, reconeixen els delictes que se’ls imputen. Posteriorment, en el moment en el qual han sigut cridats a declarar, la majoria dels processaments s’ha limitat a acollir-se al seu dret a no fer-ho.

L’advocat de l’exconseller ‘popular’ ha defensat que no es tracta d’una conformitat “de mínims”, ha subratllat que es reserven el dret a última paraula i ha anunciat que sol·licitarà la imposició de les costes del procés a la Generalitat i les ONG, en continuar avant amb la vista malgrat aqueix acord amb Fiscalia.

El fiscal ha explicat que aprecia circumstàncies atenuants en aquests casos, com la de confessió tardana o reparació total o parcial del mal a conseqüència de l’aportació de quantitats en metàl·lic o dació en paga de béns immobles que cadascun d’ells ha realitzat.

Per contra, l’Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora d’ONGD han mostrat la seua “disconformitat” amb aquest acord per la responsabilitat penal que contempla i perquè “no se satisfan els greus perjudicis causats”, per la qual cosa han sol·licitat que continue el judici i la pràctica de prova.

Segons van confirmar a Europa Press fonts coneixedores de la negociació en el seu moment, el preacord entre Fiscalia Anticorrupció i els principals acusats contempla penes pròximes als tres anys i mig de presó. Tant Advocacia de la Generalitat com la Coordinadora entenen que no existeix una suficient reparació econòmica per a acceptar acord amb l’exconseller.

Per aquestes peces, Anticorrupció sol·licitava inicialment fins a 16 anys de presó per a Blasco i demanava com a responsabilitat civil la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat, mentre que per a Augusto César Tauroni demanava fins a 21 anys i mig de presó. També sol·licitava una multa de 3.136.800 euros i el decomís dels seus dos apartaments de Miami i un iot, a més dels diners dels comptes dels EUA de diferents societats per un delicte de blanqueig de capitals.

TRES TIPUS DE PACTES

Sis acusats més han aconseguit acords totals amb totes les acusacions (Fiscalia, Advocacia de la Generalitat i Coordinadora Valenciana de ONGD); altres quatre han presentat conformitats amb Fiscalia i Advocacia de la Generalitat i un més únicament amb Advocacia.

En el primer grup, amb pactes que impliquen a totes les acusacions, figuren Andrés Chust, Rosa María Castelo, Alberto Pampín, Luis Freire, José Bollaín i Miguel Ángel Climent Estruch, aquest últim a qui no acusa la Coordinadora. Tots ells han seguit el procés de reconéixer els fets davant la Sala i mostrar-se d’acord amb les penes establides.

Els acords que el fiscal ha qualificat de “parcials”, atés que només Anticorrupció i Generalitat els han subscrits, són l’exdirector general de la Conselleria José María Felip; Alfonso Navarro; el president de l’ONG Esperanza Sense Fronteres, Fernando Darder, i Jesús Urquiza. El lletrat de les ONG, que no signa aquestes conformitats, ha considerat necessària la pràctica de prova per a “avaluar la responsabilitat penal i pecuniària” d’aquests acusats.

Els principals acusats formen el tercer grup, amb acords únicament amb Fiscalia, mentre que en el cas d’un altre dels processaments, Fernando Cañete, només té un pacte amb l’Advocacia perquè Fiscalia no l’acusa, mentre que les ONG han tornat a mostrar la seua “disconformitat”.

LA MAJORIA ES NEGA A DECLARAR

En aquesta jornada estava previst que comparegueren Blasco, Augusto César Tauroni i Alina Indiekina, però tots ells s’han acollit al seu dret a no declarar. En el cas de Tauroni, sí que s’ha pronunciat el seu lletrat per a destacar que l’acord aconseguit “no suposa un sòl”, sinó que està “obert a circumstàncies que pogueren suposar una reducció de la pena”.

Així mateix, les principals defenses han coincidit a reservar-se el dret a l’última paraula i han insistit davant la Sala en la “no necessitat de la pràctica de la prova”, davant el que Generalitat i ONG han reiterat la seua “disconformitat” i han demanat la “prossecució del judici fins a aconseguir una sentència justa”.

El fiscal Carrasco també ha considerat innecessària la declaració dels acusats que tenen algun tipus d’acord, al que ha respost l’advocat d’un dels processaments que no ha signat cap conformitat, ja que ha defensat que el fet que aquests acusats no declaren pot perjudicar el seu client.

D’aquesta manera, la resta d’acusats amb pactes ha seguit la línia de no declarar, a excepció de Fernando Darder, que exclusivament ha respost al seu advocat per a ratificar-se en totes les seues declaracions prèvies. Aquells que no han arribat a cap conformitat han comparegut únicament per a explicar que declararan la setmana vinent, després de conéixer i estudiar el contingut dels pactes presentats aquest dijous.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 3 =

museo prehistoria
museo prehistoria