25n
25N
25N

Blasco, en la seua última paraula pel desviament de fons de Cooperació: "Mai he format part de cap trama delictiva"

Francisco Martínez - Europa Press - Arxiu

Blasco, en la seua última paraula pel desviament de fons de Cooperació: "Mai he format part de cap trama delictiva"
29/07/2019 -

L’exconseller ‘popular’ de Solidaritat i Cooperació Rafael Blasco ha emprat aquest dilluns el seu dret a l’última paraula en el judici per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i el fallit hospital d’Haití per a defensar que no va rebre “cap obsequi” i que “mai” ha format part de “cap trama delictiva”. A més, ha afirmat que respectarà el pacte de conformitat acordat amb Fiscalia Anticorrupció i que contempla una pena de tres anys i mig de presó.

El també exportaveu del PP en Les Corts Valencianes s’ha pronunciat d’aquesta manera durant la seua utilització del dret a l’última paraula en l’última jornada d’aquest prolongat procés, corresponent al segon judici del cas, en el qual es jutgen dues peces del conegut com a cas Cooperació –2 i 3– pels delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Per aquestes peces, Anticorrupció sol·licitava 16 anys de presó per a Blasco i demanava com a responsabilitat civil la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat. La pena més elevada que reclamava el fiscal era per a Augusto César Tauroni, fins a 21 anys i mig de presó.

No obstant això, els acords als quals han arribat aquests acusats contemplen penes inferiors –de tres anys i mig per als principals processaments–. Els encausats que han arribat a un acord amb la Fiscalia són, a més de Blasco, Augusto César i Arturo Tauroni; l’exsecretària general de la Conselleria, Tina Sanjuán; l’excap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares, així com Alina Indiekina Lisenko i María Isabel Castillo López.

Blasco ha dit haver patit durant aquest llarg camí judicial “moments molt durs” en la seua vida i ha reivindicat el “valor moral” de la primera clàusula del seu pacte amb Fiscalia –no signat per les altres dues acusacions, l’Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora Valenciana d’ONGD–: “Aqueixa clàusula diu que no consta que rebera o sol·licitara obsequi cap”.

L’ extitular de Solidaritat i Cooperació ha retret que s’hauria d'”haver evitat algunes de les afirmacions” que se li “han abocat” en aquest judici: “En idèntics termes ja s’havia pronunciat Fiscalia Anticorrupció, el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana”, ha apuntat.

“En la meua modesta opinió, res del que ací s’ha actuat està desconnectat del que vaig ser objecte en el seu moment davant el TSJCV”, ha insistit, al mateix temps que ha assegurat que aquest judici de les peces 2 i 3 ha sigut la “repetició d’una moviola que ja es va veure fa huit anys”.

Sobre el pacte de conformitat amb Anticorrupció, Blasco ha afirmat que l’ha ratificat “amb tot el dolor de la seua ànima” però, malgrat això, ha manifestat: “Els acords que es tanquen cal respectar-los. El tribunal coneix perfectament la meua situació judicial, econòmica i familiar”.

“INSOLVÈNCIA ECONÒMICA TOTAL”

Així, l’exconseller ‘popular’ ha defensat que pateix una “insolvència econòmica total”: “Tot el meu patrimoni ha sigut entregat per obligació a l’Administració pública, fins a la meua pensió de jubilació. He fet una dació en paga d’una propietat d’una filla meua per a complir amb el que s’havia acordat”.

Així mateix, ha mostrat la seua “confiança” en què “el resultat final d’aquest judici pot fer justícia i remoure algunes qüestions”. D’aquesta manera, ha desenvolupat: “No he format part mai en la meua vida de cap trama delictiva de cap classe. No hi ha res que testifique això perquè no es pot testificar. S’ha volgut difamar sobre unes actuacions sobre les quals cap testimoni ha pogut fer constar aqueixa trama delictiva”.

Blasco, en el seu extens al·legat final, ha insistit: “No m’he beneficiat mai passant per huit conselleries de cap recurs públic. Està ratificat per dues resolucions judicials i per dues vegades per la Fiscalia Anticorrupció”.

Igualment, ha negat també haver “participat en cap irregularitat administrativa relacionada amb els expedients de la Cooperació al desenvolupament”. “Cap testimoni m’ha relacionat amb cap irregularitat. Les acusacions han ocultat que jo tenia denegades les competències de fiscalització de les ajudes”, ha agregat.

“EXEMPLE ESCANDALÓS DE ‘FAKE NEW'”

Finalment, l’exconseller acusat en aquest judici per les irregularitats en les subvencions a la Cooperació i per l’hospital d’Haití que no va arribar a construir-se ha expressat el seu desig que “el pronunciament d’aquest tribunal servisca per a tancar un dels exemples més escandalosos de les ‘fake news’ que s’ha donat en aquesta comunitat en aquests anys, sostingut des de la maledicència”.

“El mal a la cooperació se li ha fet per aquells que s’han arrogat una defensa que és molt discutible”, ha resolt Blasco.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus