Bioremediació i una nova depuradora, possibles solucions al tancament de platges

Ciutadans denúncia alta presència de bacteris després de les pluges, malgrat que Ajuntament i Generalitat ja havien assenyalat aqueix problema amb antelació

Guardar

Playa cerrada Europa Press
Playa cerrada Europa Press

Dimecres passat la platja de Pinedo es va tancar al bany. En un episodi que s'ha repetit en diferents punts costaners de València -i de Castelló-, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i transició Ecològica -resumit habitualment com Medi Ambient-, va tancar el bany per alta presència del bacteri E. coli, per a obrir un dia després. Un problema per al qual des de l'Ajuntament es va exigir ahir "mesures", com podria ser "una nova depuradora" que sume els seus esforços a la de Pinedo.

Les platges del Puig, Alboraia, diverses del sud de València o Massamagrell han sigut tancades durant alguns dies de l'estiu pel mateix problema. Després de dies sense poder certificar l'origen del problema, aquest es va fitar a les séquies que recorren diferents zones de l'Horta valenciana. En elles aboquen, encara hui, algunes edificacions; uns abocaments que no passen per depuradores i acaben directament en el mar. Així, sobretot després de pluges, les aigües fecals -amb aquest bacteri- pot acabar a les platges valencianes.

Bioremediació

Des de l'ajuntament, amb aquest nou tancament, han demandat actuacions i diferents mètodes per a arreglar el problema, centrat en la zona més afectada, l'Horta Sud. la Regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, ha manifestat que "València no està disposada a patir conseqüències pel tractament d'aigües" que no són només de la ciutat, sinó també "d'altres municipis". Per això, demana "un tractament de bioremediació en l'azarbe de Pinedo", a més de la possibilitat d'una altra instal·lació depuradora si l'actual no és suficient.

La bioremediació recull aquells mètodes que utilitza elements naturals per a millorar la qualitat ambiental en algun mitjà, com l'aigua. L'Ajuntament proposa això perquè és alguna cosa que ja domina: des de l'any passat s'utilitza en el Llit Històric del Túria, en Natzaret. Es tracta d'utilitzar uns bacteris que s'alimenten dels contaminants i, així, millorar la qualitat ambiental. Així, l'ajuntament proposa que s'estudie utilitzar aquesta tècnica en dit azarbe. Aquest recull l'aigua que supera la capacitat de la depuradora, una cosa altament plausible després de les últimes pluges.

río Turia

D'altra banda, la Regidora ha assenyalat la possibilitat d'ampliar la xarxa de depuradores: "Si no és suficient, que facen més". Amb una nova depuradora al sud de la ciutat, es distribuiria la càrrega de l'actual depuradora de Pinedo i Sollana, i amb això la possibilitat que aigües sense tractar arriben a la costa.

"No ho volen entendre"

Vàlua ha criticat, en ser preguntada, l'"alarmisme desproporcionat" del PP i Ciutadans sobre aquest tema: "Han creat una situació d'alarma totalment desproporcionada i a més, no s'han preocupat en cap moment d'entendre què estava passant", ha asseverat.

Fernando Giner, el líder de Ciutadans a la ciutat, va denunciar "un nou focus de contaminació per bacteris en la desembocadura del Túria". Segons va relatar als mitjans, les analítiques les va prendre després de la setmana de pluges, i demostra que "les aigües estan contaminades". Giner va difondre aquesta afirmació a pesar que Ajuntament i Conselleria ja van explicar als mitjans que el problema era, precisament, la qual cosa ara ell denunciava. "O no ho comprenen o no ho volen entendre", ha assenyalat Valía.

Destacats