Beneyto, Aguirre, Alborch i l'amor des de la perspectiva de les dones centren el Dia de les Escriptores 2019

Guardar

alborch_archivo
alborch_archivo

El Dia de les Escriptores de 2019 --que celebrarà la seua quarta edició dilluns que ve, 14 d'octubre, a la Biblioteca de la Dona de València-- proposa explorar l'amor en la literatura des de la perspectiva de les dones. Així mateix, l'esdeveniment, promogut per l'associació Clàssiques i Modernes, reconeixerà les aportacions de les valencianes María Beneyto, Francisca Aguirre i Carmen Alborch.

Revisar el significat que han donat les autores de tots els temps a l'amor, amb les seues llums i les seues ombres, per a reflexionar sobre aquest sentiment des d'una òptica contemporània. Aquest és l'objectiu que el Dia de les Escriptores, destaquen les impulsores de la iniciativa en un comunicat.

Aquesta iniciativa de caràcter estatal comprén activitats en diverses ciutats del país, així com una Editatona, és a dir, una jornada d'edició en Wikipedia per a millorar els continguts sobre escriptores. Organitzada al costat de Wikimedia España, aquesta acció busca visibilitzar el llegat literari d'autores hispanes i hispanoamericanes a través de l'edició, la creació i la millora d'articles en l'enciclopèdia lliure des d'una perspectiva de gènere.

LECTURA COL·LECTIVA

A València, s'ha organitzat un acte a la Biblioteca de la Dona per a aqueix mateix dia, a les 18.30 hores, en el qual es procedirà amb una lectura col·lectiva de textos pertanyents a altres autores seleccionades per a aquesta ocasió, com serà el cas de les valencianes María Beneyto, Francisca Aguirre i Carmen Alborch.

Diferents personalitats de reconegut prestigi social i cultural de la ciutat juntament amb una representació de creadores en actiu s'encarregaran de donar-los veu a elles i a una altra vintena d'escriptores que ha sigut seleccionada per l'actriu i música Clara Sanchis, la comissària de la present edició.

El Dia de les Escriptores se celebra en tota Espanya per quarta vegada consecutiva gràcies a la col·laboració entre Clàssiques i Modernes, la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE) i la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE). Aquestes tres entitats van instaurar aquesta jornada el passat 2016 amb la intenció de visibilitzar a autores de l'àmbit hispànic i hispanoamericà, tant passades com presents, evidenciant les dificultats que impedeixen el seu just desenvolupament i el reconeixement a la seua labor.

La Comunitat Valenciana s'ha sumat al Dia de les Escriptores des del principi centrant la celebració en dues dones cèlebres cada any. Així, Sor Isabel de Villena i Maria Beneyto van ser les seleccionades per a l'estrena en 2016, les protagonistes en 2017 van ser Carmelina Sánchez-Cutillas i Maria Cambrils, mentre que en 2018 les triades van ser la compositora Matilde Salvador i la sainetera Pilar Monzó.

Així mateix, Clàssiques i Modernes ha impulsat aquesta celebració en l'àmbit autonòmic entre els centres escolars i de formació professional, així com associacions culturals i feministes, amb l'objectiu de recuperar obres d'autores que encara segueixen ignorades.

Destacats