caixa popular

Benvolguts Reis Mags, vos demane el meu joguet valencià

La Comunitat fa les delícies dels xiquets fabricant els seus joguets

Benvolguts Reis Mags, vos demane el meu joguet valencià

“Benvolguts Reis Mags, com enguany m’he portat tan ben i he sigut molt obedient, m’agradaria que em portàreu…” En estos moments molts són els xiquets que estan escrivint la carta tant a Papà Noel com als Reis Mags. Ells, molt gustosament, la rebran, la llegiran i repartiran els seus regals la nit del 24 de desembre i del 5 de gener. I això ha sigut així des de fa generacions i generacions de xiquets. Els Reis mai han fallat però, tal vegada, perquè a la Comunitat tenien un gran aliat. València i Alacant han sigut dues de les ciutats espanyoles on el joguet ha cobrat vida des de temps remots. Este particular món dels somnis ha estat centrat, principalment, en poblacions com Ibi, Castalla, Onil, Tibi o Biar i en la Vall del Joguet és on es pot acudir per a gaudir de la seua història.

Obert en 1990 a Ibi, el Museu Valencià del Joguet està situat en la mítica fàbrica dels germans Payà, aquella que en 1902 va començar a fabricar els seus primers joguets. En ella es pot gaudir de maquinària, útils i ferramentes. El que hui es recorda en eixe museu va ser i és el motor que va fer evolucionar la societat de diferents localitats. Famílies com els Picó, Moltó, Rico o Payá van ser els empresaris que amb el seu saber fer van fabricar els joguets amb els quals generacions i generacions de xiquets espanyols han jugat durant anys.

‘La Sense Rival’ va ser l’empresa creada per la família Payà els qui venien del món de la llauna i van fabricar els seus primers joguets a força d’esta matèria primera. Els utensilis i atuells de llauna soldada i pintada van fer les delícies dels més xicotets de principis del segle XX i hui dia la dels nostàlgics i el gust retro. Les peces que fabricaven reproduïen plats, olles, lleteres, cresols i diferents estris domèstics.

Famosa, tots recorden i són capaços de cantar la cançó de l’anunci de les nines de Famosa, és una altra de les empreses que va transformar l’economia de la regió i que fa somiar als més xicotets. Nenuco, Babyland, Nancy, Pin i Posa, Barriguitas, Mutant Busters, Feber… són algunes de les marques amb les quals esta empresa comercialitza els diferents joguets.

Moltó és una altra de les empreses que va nàixer en la Vall del Joguet allà per 1955 perquè els més xicotets passaren hores i hores jugant amb els seus camions i arrossegaments. A poc a poc l’empresa va evolucionar i ara són molts els productes que comercialitzen però entre ells destaquen els articles de muntar (passejador i tricicles) dels quals l’empresa va canviar el concepte amb el llançament en els anys 90 de Moltó Cross. Jocs de construcció i d’habilitats completen un gran catalogue que fa els més xicotets.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + 3 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats
25n Foios