Benetússer, un municipi amb perspectiva de gènere

‘Visquen les dones de color. Opre, romà!’ és una iniciativa que promociona el treball d'eminents feministes que van lluitar, i lluiten, per a fer front a la violència i a la discriminació

Guardar

1000X1000_MujeresColor_Bene_Mesa de trabajo 1
1000X1000_MujeresColor_Bene_Mesa de trabajo 1

Per a l'Ajuntament de Benetússer la lluita per la igualtat entre homes i dones no està associada únicament a un dia, sinó que forma part de l'agenda social, cultural i política que marca totes i cadascuna de les decisions i actuacions del municipi. A través de la regidoria d'Igualtat, cada any es desenvolupen tota mena de campanyes per a tractar de construir una societat més igualitària que, mitjançant la reivindicació del paper femení al llarg de la història, promoga la construcció d'un futur més inclusiu i lliure de masclisme.

En un 8 de març atípic, marcat per l'absència d'actes multitudinaris a causa de la crisi sanitària, el consistori benetussí aposta per promocionar la igualtat de gènere des d'una perspectiva interseccional que centra la seua causa en el racisme i la xenofòbia patit per les dones gitanes, així com per les dones de color que han lluitat, i lluiten, per la defensa dels seus drets. Per a això, a través d'un enfocament educatiu, s'ha posat en marxa el projecte 'Visquen les dones de color. Opre, romà!', una iniciativa que vol donar a conéixer a les noves generacions el treball d'eminents feministes que, a més, van haver de fer front a la violència i a la discriminació per motius del seu origen, sexe, ètnia, religió o orientació sexual. D'aquesta manera, l'ajuntament visibilitza la diversitat associada a les dones migrants o racialitzades, a més de rescatar la memòria històrica la biografia de diverses feministes que van tindre un paper fonamental durant la II República espanyola en la consecució la igualtat de drets.

Així, des del Departament d'Educació, es proposa als centres escolars de la localitat aproximar-se a la biografia de dones que poden convertir-se en referent per a construir una societat més diversa i plural. Tal és el cas de Safia Elaaddam, educadora social, llicenciada en filologia àrab i creadora de la campanya Votar és un dret o de l'activista sirià-espanyola Sirin Adlbi Sibai, arabista i politòloga doctorada en Estudis Internacionals Mediterranis. En Rafaela Pimentel, l'alumnat troba un exemple de dona activista, treballadora de llar i cures que lluita per a fer valdre el treball domèstic, mentre que l'advocada Sara Giménez es dedica a trencar els prejudicis i estereotips associats a les persones gitanes.

Des d'una perspectiva històrica, es rescata de l'oblit dels llibres de text a dones com Matilde de la Torre, periodista i escriptora espanyola que va ser elegida diputada de les Corts entre 1933 i 1936. També va obtenir el seu escó durant la II República Margarita Nelken, escriptora, crítica d'art i única dona a obtenir tres actes parlamentàries. De la mateixa manera, el consistori proposa endinsar-se en la vida d'Isabel Oyarzábal, periodista i actriu, primera dona inspectora de treball, així com primera dona ambaixadora d'Espanya. En el cas d'Emilia Elías, mestra i pedagoga republicana, va ser secretària del Comité Nacional de la MESTRESSA (Associació de Dones Antifeixistes). Es posa així en valor la biografia de quatre dones excepcionals que van haver d'emigrar a Mèxic després de finalitzar la Guerra Civil Espanyola.

El paper de la dona en els llibres

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, des de la biblioteca municipal de Benetússer proposa a la ciutadania un catàleg de lectures especial com a manera de donar a conéixer el treball literari i assagístic de nombroses escriptores del món. A més, el mateix dilluns 8 de març a les 18.30 hores es durà a terme la presentació del llibre 'El treball domèstic femení a la València del segle XVII' a càrrec de la seua autora, Isabel Baixauli, mitjançant una conferència telemàtica a través del canal de YouTube de l'ajuntament.

Destacats