Benetússer posa en marxa el projecte europeu ‘On-Off’ per a lluitar contra la violència masclista en la xarxa

Més de 220 alumnes i alumnes de 1r de l'ESO participaran en una iniciativa, coordinada per la Mancomunitat de l'Horta Sud, que té com a objectiu previndre i sensibilitzar a la joventut sobre la violència en línia cap a les dones i el ciberassetjament

Guardar

Proyecto OnOff
Proyecto OnOff

L'Ajuntament de Benetússer, a través de les seues àrees d'Igualtat i Educació, continua aprofundint en la seua labor coeducadora per a sensibilitzarprevindre a la població jove del municipi sobre la violència masclista en tots els seus vessants. En aquesta ocasió s'ha posat el focus en les noves tecnologies mitjançant la posada en marxa del projecte europeu 'On-Off', coordinat per la Mancomunitat de l'Horta Sud, una iniciativa amb la qual es pretén desenvolupar una metodologia que ajude a previndre qualsevol tipus de violència de gènere a través de la xarxa, així com posar fre al ciberassetjament. D'aquesta manera, el projecte parteix de contextualització de la nova realitat dels joves, en la qual les xarxes socials juguen un paper fonamental, i fa aflorar els nous tipus de violència, encara majoritàriament invisibilitzats, que vulneren els drets i llibertats de les dones.

Amb l'objectiu de conscienciar a l'alumnat i promoure un comportament positiu a través de la xarxa, l'ajuntament ha començat a impartir ja els tallers en els centres educatius de secundària, centrant-se específicament en les classes de 1r de l'ESO, que compten amb nodrit grup de més 220 alumnes i alumnes. "L'edat dels 12 i 13 anys és fonamental en la vida de l'alumnat, el pas de la infantesa a l'adolescència, per la qual cosa és important treballar amb ells els efectes negatius de la violència i del ciberassetjament en totes les seues facetes perquè sàpiguen identificar-les i rebutjar-les", destaca la regidora d'Educació i Igualtat, Ana Martín.

En la metodologia de treball, en la qual intervé també el professorat dels centres i que compta amb personal municipal especialitzat en gènere i polítiques d'igualtat, destaca fonamentalment el paper de les enquestes en les quals es pretén conéixer l'opinió i percepció de l'alumnat i la seua evolució. D'aquesta manera, a l'inici de les sessions els i les participants responen una sèrie de preguntes sobre els seus coneixements d'usos i abusos a través de la xarxa i, després de la finalització dels tallers, es repeteix el procediment per a poder analitzar l'efectivitat i impacte del projecte. Uns resultats que es treballaran més tard a través d'una plataforma en línia a nivell europeu.

Entre els objectius principals del projecte 'On-Off' es troba visibilitzar tots aquells comportaments i problemàtiques que poden ser percebuts com a 'normals' per l'alumnat quan es tracten de violència o assetjament en la xarxa, així com implicar la joventut i als seus educadors per a estar alerta davant les pràctiques negatives implementades a través de les noves tecnologies, per a conéixer els seus patrons i efectes a mitjà termini. Actualment, el projecte 'On-Off' s'està desenvolupant en l'IES Maria Carbonell i Sánchez i pròximament donarà principi en el Col·legi La nostra Senyora del Socors.

Destacats