Benetússer situa en primer pla a dones pioneres de la ciència i la tecnologia

Guardar

Benetusser_Ciencia2
Benetusser_Ciencia2

L'Ajuntament de Benetússer, a través de les seues àrees d'Igualtat i Educació, celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència donant visibilitat a referents femenins del món científic, tecnològic, enginyer i matemàtic. Per això, s'ha proposat als centres escolars aproximar-se a la biografia de dones que van superar amb gran èxit les barreres del masclisme, del racisme i de la xenofòbia per a convertir-se en partícips d'avanços científics fonamentals en la història de la humanitat. Donant a conéixer la trajectòria de dones molt diverses, "volem que les nostres xiquetes tinguen referents científics que els servisquen d'inspiració per a trencar la bretxa de gènere professional i que puguen somiar amb convertir-se en el que elles vulguen", afig la regidora d'Igualtat, Ana Martín Valero.

D'aquesta manera, el consistori s'ha proposat donar a conéixer el treball de dones que no apareixen en els llibres de text, els descobriments del qual han sigut silenciats o invisibilitzats al llarg de la història. A més, en aquesta ocasió, s'ha posat l'accent en històries diverses, multiracials i inclusives per a abastar un espectre més multicultural de la societat, tal com marquen els compromisos de les Ciutats Educadores.

Les activitats, propostes pel Departament d'Educació, s'han basat fonamentalment a donar a conéixer la trajectòria professional de Tu Youyou, química farmacèutica xinesa els descobriments de la qual van ser fonamentals per a tractar la malària; Hayat Sindi, primera dona d'Aràbia Saudita amb un doctorat en biotecnologia de la universitat de Cambridge; Cynthia Breazeal, creadora del primer robot social del món; Rosalind Franklin, descobridora de l'estructura de l'ADN; Juliana Rotich, tecnòloga implicada en democratització de la informació i la comunicació; Maria Da Penha, biofarmacéutica brasilera dedicada a la lluita contra la violència de gènere; Mae Jeminson, primera dona afroamericana a viatjar a l'espai; Gladys West, matemàtica els descobriments de la qual van contribuir al desenvolupament del GPS.

A través d'acolorits cartells, realitzats per il·lustradores de tot el planeta, l'alumnat ha pogut reflexionar i aprofundir en possibles referents professionals, que poden portar a les xiquetes i joves a triar carreres científiques que puguen garantir el seu accés a la plena ocupació, al treball decent, a la promoció i capacitació en condicions d'igualtat d'oportunitats. A més, s'han proposat activitats, adaptades als diversos cicles de primària i secundària, com la realització de manualitats, projeccions o jocs de trivial per a aproximar-se als referents femenins citats i a molts altres més com Marie Curie o Alice Gray.

Amb aquesta mena de campanyes, el consistori cerca canviar la tendència mundial, en la qual la matrícula de dones en carreres relacionades amb la tecnologia de la informació i les comunicacions a penes aconsegueix el 3%, en ciències naturals, matemàtiques i estadística, el 5%, i en enginyeria, manufactura i construcció, el 8%.

#BenetússerSueñaCiencia

A més d'educar en igualtat a les noves generacions, l'ajuntament també utilitza les seues xarxes socials com a eina per a l'apoderament femení en els diferents àmbits de la vida. Sota l'etiqueta #BenetússerSueñaCiencia, s'han publicat i compartit els diversos cartells amb les figures de dones científiques com a reconeixement a totes aquelles contribucions l'origen de les quals es desconeix en l'imaginari col·lectiu social.
Destacats