25n
25N
25N

Els propietaris que lloguen les seues vivendes als preus de referència marcats pel Consell tindran bonificacions

Els propietaris que lloguen les seues vivendes als preus de referència marcats pel Consell tindran bonificacions
02/02/2019 -

Els propietaris que lloguen les seues vivendes als preus de referència que ha marcat el Govern valencià per a cada àrea de la Comunitat tindran bonificacions fiscals com a “premi” per la seua “responsabilitat social” en cenyir-se a “un preu just” de mercat.

Així, ho ha anunciat aquest divendres la portaveu del Consell, Mónica Oltra, per a informar dels assumptes tractats en el ple del Consell, en el qual s’ha aprovat el decret pel qual es crea i regula l’Observatori de l’Hàbitat i Segregació Urbana.

Sobre este tema, ha explicat que la competència per a limitar el preu màxim del lloguer és estatal i per a açò l’Advocacia de l’Estat necessita d’una llei bàsica en tot el territori d’Espanya que fixe eixa limitació, com ja ocorre a França i Alemanya.

No obstant açò, la Conselleria d’Habitatge, de forma pionera en tota Espanya, ha establit uns preus de referència en totes les “àrees tensionadas” de la Comunitat Valenciana, en les quals “s’han disparat d’una manera no harmònica” sinó “de forma exponencial”.

D’aquesta manera, els propietaris que lloguen les vivendes seguint aquests preus de referència tindran bonificacions fiscals per a “premiar-los” per fer-ho a “un preu just de mercat” que ha establit el Consell després d’estudiar “àrea per àrea” i demostrar així “una actitud de responsabilitat social”.

La fixació d’aquests preus serà “una les funcions més importants” que aquest Observatori de l’Hàbitat i Segregació Urbana (OSHU), que s’ha creat com un instrument que “possibilite la participació, la coelaboración del coneixement i la transferència d’informació en matèria de vivenda i ciutat a la Comunitat, així com la regulació de la seua composició i funcionament”.

Així, l’OSHU elaborarà estudis relacionats amb l’anàlisi dels preus de vivenda i la seua evolució, de l’oferta i la demanda, de la pèrdua de vivenda per desnonament o execució hipotecària i dels indicadors socials d’exclusió. També vetlarà per l’estat i la suficiència del parc públic de Vivendes proposant mesures que hagen d’adaptar-se per a evitar la segregació social.

La creació de l’OSHU vé contemplada en la Llei de la Funció social de la Vivenda, que estableix el dret subjectiu a disposar d’una vivenda, així com els mecanismes per a fer-ho possible.

D’aquesta manera, l’OSHU es configura, així, com un òrgan col·legiat i consultiu, dependent de la Conselleria d’Habitatge, que servirà de fòrum de participació que permeta l’impuls compartit entre les administracions públiques, els agents econòmics i socials i la societat civil, amb capacitat de cooperació i de cogestió en la planificació estratègica de les polítiques públiques.

A més, participarà en l’avaluació i disseny de la política de vivenda i integració urbana, assegurant “la transparència, l’eficiència, l’eficàcia”.

Així mateix, servirà per a diagnosticar i realitzar el seguiment de la situació habitacional de les persones i dels recursos habitacionales públics i privats, contribuint a l’elaboració d’un sistema d’indicadors per a identificar les àrees que puguen presentar segregació urbana.

Segons figura en el decret, entre les funcions que desenvoluparà aquest observatori es troba la de facilitar la participació i la transferència d’informació a través de trobades de tots els sectors afectats en l’àmbit de la vivenda i la ciutat, especialment dels sectors vulnerables; a través d’un suport tècnic digital d’accés lliure per a proveir d’informació a la pròpia administració així com a sectors interessat i a la ciutadania en general.

D’igual manera, elaboraran publicacions de divulgació de la normativa vigent en matèria de vivenda per a millorar l’accés a la ciutadania i la seua participació sobre les normes vigents, entre uns altres.

ANÀLISI DELS EFECTES DE LA LLEI

Altra de les funcions que exercirà l’OHSU serà la d’avaluar els efectes de les mesures introduïdes en la Llei per la funció social de la Vivenda de la Comunitat a fi de permetre un control de la seua aplicació i proposar correccions o millores.

També analitzarà i diagnosticarà la situació habitacional a la Comunitat; farà seguiment de la funció social de la vivenda i de la realitat social amb especial atenció a l’exercici dels drets habitacionales i a les condicions de vulnerabilitat urbana. D’aquesta manera, elaborarà indicadors que permeten el diagnòstic de les polítiques públiques aplicades i la seua planificació, introduint la perspectiva de gènere.

El Ple de l’observatori estarà integrat per representants de la conselleria, la Federació Valenciana de Municipis i províncies, d’EVHA, IVE, de l’Institut Cartogràfic, així com dels col·lectius, socials, empresarials i organitzacions professionals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 4 =