25n
25N
25N

Bankia guanya 575 milions fins a setembre, un 22,6% menys, per majors provisions

Bankia guanya 575 milions fins a setembre, un 22,6% menys, per majors provisions
28/10/2019 -

Bankia va registrar un benefici net atribuït de 575 milions d’euros en els nou primers mesos d’enguany, la qual cosa suposa un descens del 22,6% respecte al mateix període de 2018, a causa del menor resultat en la venda de les carteres de renda fixa (ROF) i al repunt de les provisions associades a l’acceleració del ritme en la reducció de dubtosos.

En concret, la dotació a provisions i altres resultats van totalitzar una despesa de 384 milions d’euros acumulat fins a setembre (+14,5%), associat al cost de les vendes de carteres de crèdit i a la deterioració d’actius no financers, segons ha informat aquest dilluns l’entitat.

D’aquesta manera, pel costat del negoci purament bancari o ‘core’ (marge d’interessos més comissions menys despeses), el resultat va aconseguir els 946 milions d’euros entre gener i setembre, amb un avanç del 0,7% respecte al mateix període de l’any passat gràcies “a la bona evolució de l’activitat comercial i a l’impacte positiu de la contenció de costos, en un context de mercat marcat per noves rebaixes dels tipus d’interés”.

Així mateix, el marge d’interessos va sumar 1.520 milions d’euros entre gener i setembre, un 1,4% menys que un any abans. L’entitat ha subratllat que avança en l’estabilització del marge, que en el tercer trimestre de l’any es va situar en 502 milions, amb una alça de l’1,5% sobre igual període de l’any passat.

Quant als ingressos per comissions, es van mantindre estables durant els nou primers mesos de l’any i van aconseguir els 796 milions d’euros, amb una “bona” evolució interanual dels ingressos en mitjans de pagament (+9,6%) i en actius sota gestió (+3,4%), segons l’entitat.

A més, el marge brut es va situar en els 2.546 milions d’euros (-5,9%), mentre que les despeses d’explotació es van reduir un 2,3% en els primers nou mesos de l’any, fins als 1.370 milions d’euros, fruit de la materialització de les sinergies generades després de la integració amb BMN.

El marge brut de clients va tancar el tercer trimestre de l’any en l’1,63%, per damunt de l’1,51% del mateix període del 2018, i la ràtio d’eficiència de l’entitat es va situar en el 52,3%.

Entre gener i setembre, Bankia va avançar de “manera important” en la reducció dels actius improductius i de la taxa de morositat, al mateix temps que manté la cobertura en un nivell “confortable”, que se situa en el 53,7%.

REBAIXA LA TAXA DE MOROSITAT Al 5,5%.

En els primers nou mesos de l’exercici, els riscos dubtosos bruts es van reduir en 1.300 milions d’euros (-15,4%), la qual cosa va suposar rebaixar la taxa de morositat, que se situa en el 5,5%, des del 7,8% registrat al tancament dels nou primers mesos de 2018. En el trimestre, el descens de la morositat ha sigut de 20 punts bàsics.

La reducció de dubtosos va situar el volum de NPAs (dubtosos i adjudicats) en 9.500 milions d’euros bruts, amb un descens de 1.400 milions en el que va d’any (-13%). Amb això, la taxa d’actius improductius bruts va descendir fins al 7,2% dels riscos totals a tancament de setembre i s’acosta a l’objectiu de situar-lo per davall del 6% a final de 2020, com recull el Pla Estratègic de l’entitat.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha destacat que l’entitat compta amb un “fort dinamisme comercial, el major dels últims anys”, mesurat tant per l’augment de la seua base de clients com per l’increment en la comercialització de productes de major valor afegit.

En aquest sentit, Goirigolzarri ha subratllat que el balanç de l’entitat continua reforçant-se a través d’un “important” esforç de reducció d’actius improductius, la qual cosa li situa en una “excel·lent” posició per a complir els seus compromisos del Pla Estratègic per a l’any vinent.

“Aquest esforç de millora de qualitat de balanç ha sigut compatible amb un nou ascens en la nostra ràtio de capital, que aconsegueix ja el 13%, situant-se al capdavant dels grans bancs espanyols”, ha assegurat el president de Bankia.

Per part seua, el conseller delegat, José Sevilla, ha indicat que l’empenyiment comercial ha permés a l’entitat mantindre estable el marge d’interessos, la qual cosa, unit a la reducció de costos, ha donat lloc a un nou creixement del resultat ‘core’ del banc i a una millora de la ràtio d’eficiència.

Així mateix, el conseller delegat de l’entitat ha posat en valor que Bankia continua generant capital de manera orgànica. “Ja hem acumulat 1.280 milions d’euros d’excés de capital per a repartir als accionistes, en línia amb l’objectiu de 2.500 milions d’euros amb el qual estem compromesos per al trienni 2018-2020”, ha apuntat.

A tancament de setembre, Bankia va aconseguir una ràtio de capital CET1 ‘fully loaded’ baix criteris reguladors (incloent-hi plusvàlues sobiranes latents a valor raonable) del 13%, la qual cosa reflecteix un creixement de 61 punts bàsics en nou mesos.

La ràtio CET1 ‘phase in’ majoró fins a situar-se en el 14,22% i el capital total, en el 17,86%. Aquests nivells suposen un excés de capital sobre els requeriments mínims del SREP de 497 punts bàsics i de 511 punts bàsics a nivell total solvència.

Amb tot això, l’excés de capital generat des de principis de 2018 ascendeix a 1.280 milions d’euros, xifra que està en línia amb l’objectiu de distribució de capital per damunt del 12% CET1 ‘fully loaded’ recollit en el Pla Estratègic 2018-2020. Així, aquests 1.280 milions suposen el 51,2% de l’objectiu de 2.500 milions de generació de capital que recull el pla.

En els últims 12 mesos, la base de clients es va elevar en 165.000 persones, un ritme un 68% superior al que va tindre fa un any, mentre que va avançar un 20% el ritme de creixement de clients amb els ingressos domiciliats, fins a sumar 126.000 més.

Quant al crèdit, la formalització de noves hipoteques ha continuat creixent entre gener i setembre en termes interanuals (+1,3%) i es va situar en 2.074 milions d’euros. Les hipoteques a tipus fix representen el 48% de l’import del nou crèdit hipotecari i el 34% de les hipoteques signades es concedeix a nous clients.

Pel costat del finançament a empreses, el saldo no dubtós va créixer un 7,8% respecte a setembre de 2018, mentre que en el cas del saldo de consum l’avanç és del 12,6% en taxa interanual.

Gràcies a aquesta “positiva” evolució, va créixer per tercer trimestre consecutiu el saldo total de crèdit no dubtós i va superar els 107.200 milions d’euros (800 milions més que al tancament de 2018).

ALIANÇA AMB CRÉDIT AGRICOLE.

D’altra banda, Bankia, en aliança amb Crédit Agricole, ultima la posada en marxa de la ‘joint venture’ de consum Soyou, una vegada rebuda l’autorització per a operar com a establiment financer de crèdit a Espanya.

A més, Bankia ha creat la Direcció de Negoci i Finançament Sostenible, amb la qual reforça el seu compromís amb les finances sostenibles i amb l’impacte mediambiental de la seua activitat. També ha signat els Principis de Banca Responsable de l’ONU i s’ha incorporat a l’índex Dow Jones de Sostenibilitat Europeu.

MÉS DEL 50% DELS CLIENTS SÓN JA DIGITALS

D’altra banda, Bankia continua immersa a continuar amb l’avanç en digitalització, en el marc de la seua aposta per adaptar els seus productes i serveis a les demandes dels clients.

Així, en el marc de l’estratègia multicanal, les vendes per canals digitals de Bankia representen ja el 26,1% de les vendes totals que realitza l’entitat, quasi cinc punts més que fa un any (21,3%) i més de la meitat dels clients de l’entitat (51,4%) són ja digitals, amb un avanç de 8,6 punts percentuals en els últims dotze mesos.

A més, el nombre d’operacions de pagaments amb el mòbil el mes de setembre es va disparar un 139% sobre la dada de desembre de 2018, i Bankia es manté “com l’entitat líder del sector en transferències immediates”, segons destaca, amb una quota de mercat del 32,8%.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + nou =

caixaontinyent
paterna