La Biennal Internacional de Ceràmica conjuga una professió centenària amb l'avantguarda artística

Un conjunt d'activitats estendrà la interacció amb la ceràmica abans i després del lliurament de premis

Guardar

Bienal Cerámica Manises pablo Bellot 2017
Bienal Cerámica Manises pablo Bellot 2017

Manises es prepara per a entregar, divendres que ve 8 de novembre, els premis dela seua XIV Biennal Internacional de Ceràmica. Des de més de 40 procedències, es decidirà quina obra sobreïx entre les altres com a obra artística, a més de Disseny de Producte. No obstant això, la Biennal va més enllà d'aqueix divendres, tant abans com després.

Quatre dies abans, el dilluns quatre, iniciarà la programació 'especial' d'una Biennal que, en realitat, s'estén durant tot el període entre gales. Aqueix dilluns, en el Museu de la Ceràmica de manises, s'inaugurarà l'exposició "Pluja/Fraccions de Enotis" del Col·lectiu CSC, a les 19.30 de la vesprada. Una hora que es repeteix en la majoria d'activitats per a donar l'oportunitat d'assistir a aquells que treballen. L'endemà, a les 18h, aquest Col·lectiu oferirà una visita guiada per la seua exposició.

El 8 de novembre s'inaugurarà, a la sala Els Filtres, l'exposició oficial de la Biennal, motiu principal de tot. "Volem que no quede en res més que una exposició", relatava Xavier Morant, Regidor de Promoció de la Ceràmica, en presentar la programació. Exposicions, visites guiades, tallers i fins a cinefòrum completen la programació. "És un conjunt d'activitats lligades a aquest món, al voltant de la ceràmica d'art i disseny", relata.

Sara Blanes, la Directora del Museu de la Ceràmica de Manises, creu que la Biennal és una ocasió única per a "promocionar la ceràmica" i una "marca" de Manises que, d'altra banda, "ta està feta": "Però tenim el deure de mantindre-la".

La Biennal té diversos premis. El principal, el premi President de la Generalitat, dotat amb 5.000 euros, a la millor obra de ceràmica artística. Li segueixen, en la mateixa categoria d'art, el premi Diputació de València -3.000 euros- i el Ciutat de Vénissieux -1.800 euros-, una ciutat agermanada amb Manises. Hi ha un altre premi més dins d'aquesta categoria; l'atorgat per una altra ciutat agermanada, Montelupo Fiorentino, que atorga una residència artística.

A més, des de fa dues edicions, s'incorpora el premi de Disseny de Producte. "En arribar pensem que la Biennal es quedava tala en alguna cosa. En alguna cosa com Manises Industrial", relata Blanes. Així, es crec aquest premi per a premiar la millor obra reproduïble en l'àmbit industrial, per al seu ús i compra. Encara que l'exposició es queda amb l'obra, el creador o creadora mantindrà els drets, per la qual cosa després podrà negociar amb qualsevol empresa per a la seua producció si així ho desitja.

Tant Blanes com Morant assenyalen la importància d'un dels tallers o "màster class" d'aquesta edició. El dia 11 de novembre, com a continuació del concurs i les seues activitats, hi haurà una xarrada-taller a càrrec de Vicente Gimeno Peris, a la fàbrica La Ceràmica Valenciana. Un lloc on els assistents -un màxim de 20-, podran aprendre de primera mà a 'fer' ceràmica industrial i productes personalitzats. Els detalls es publicaran de totes les activitats i procés es posaran en la web de l'ajuntament. "És un taller que valorarà la matèria, el fang. Molta gent desconeix el procés", assenyala Blanes.

Destacats