Bartolomé Nofuentes rep als joves de la UPV guanyadors del concurs IGEM 2016

El projecte permetrà millorar les varietats de plantes com l’arròs sense alterar la seua naturalesa

Guardar

bartolome-nofuentes-con-los-jovenes-igem
bartolome-nofuentes-con-los-jovenes-igem

El diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, ha rebut en la Diputació als representants de l'equip de la Universitat Politècnica de València guanyadors del concurs de biologia sintètica IGEM 2016, organitzat pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Boston. Durant quatre dies, Mónica, Daniel i Iván van presentar el seu maletí per a editar gens en plantes mitjançant una eina que permetrà als agricultors millorar les varietats locals sense alterar la naturalesa del producte.

I el projecte va agradar no solament als organitzadors sinó també als més de 300 equips de diferents universitats de tot el món, com Harvard, Yale, Oxford, MIT, Columbia i San Diego, participants en aquesta edició. Més enllà del premi, els joves han assegurat que l'experiència els ha permès conèixer a altres universitaris de l'entorn científic amb els quals compartir coneixements i projectes futurs, a més de tenir l'oportunitat d'intercanviar targetes i currículum amb empreses i centres educatius que també van assistir al congrés.

L'equip UPV iGEM 2016 /HYPE-IT està format per 12 estudiants de diverses disciplines, com informàtica, electrònica i industrials, entre unes altres, i també compta amb la col·laboració de professors com Javier Urchueguia, Diego Orzáez i Alberto Conejero, i el suport de l'àrea que dirigeix Bartolomé Nofuentes en la Diputació de València.

 

Sistema d'editat genòmic

HYPE-IT utilitza el revolucionari sistema d'editat genòmic CRISPR/Cas9, descobert per l'investigador alacantí Francis Mojica. Per a superar les barreres tecnològiques, de formació i econòmiques que dificulten l'ús d'aquest sistema, els joves de la UPV han creat un instrument de la grandària d'un maletí que farà les funcions d'un laboratori però podrà ser manejat directament en les cooperatives.

Tal com han indicat els joves de l'equip, aquesta eina “permetrà l'obtenció de noves varietats de plantes amb característiques adequades per a augmentar la producció dels cultius i la seua qualitat alimentosa, a més d'aconseguir productes més atractius per als consumidors al mateix temps que es redueix el cost i els processos”.

Un ordinador farà les funcions de laboratori portàtil i els tècnics i investigadors que tinguen una bona idea per a millorar les seues varietats, podran immediatament desenvolupar-la i traure el màxim rendiment als cultius.

Per a realitzar les proves d'aquesta tecnologia, els joves han utilitzat la varietat valenciana de l'arròs bomba. A causa que la longitud de la tija de la planta de l'arròs està controlada per una sèrie de gens, si són inactivats, impedeixen el creixement, deixant disponible per a la planta més energia per a crear més gra d'arròs i augmentat el rendiment del cultiu. Així mateix, els joves han volgut destacar que “no es tracta d'aliments transgènics perquè s'utilitzen els gens propis de la planta”.

 

IGEM: una incubadora de talents

“IGEM” és l'acrònim d'International Genetically Engineered Machine i des de l'any 2004 fins a hui, ha passat de ser una competició d'estiu per a alumnes brillants a convertir-se en una cita mundial per als experts en biologia sintètica i una incubadora de talents que, any rere any, bat rècords de participació.

Destacats