25n
25N
25N

El 81,5% dels ciutadans de València estan a favor de l'eutanàsia

L’últim Baròmetre Municipal aborda qüestions ètiques com la mort digna i l’aborde, però també la satisfacció amb instal·lacions esportives o hàbits saludables

El 81,5% dels ciutadans de València estan a favor de l'eutanàsia
19/09/2019 -

Un 81,5% dels ciutadans i ciutadanes del Cap i Casal estan “a favor o molt a favor” de la mort digna. Un 67,4, també a favor de l’avortament. Un 4,7% assegura que mai o quasi mai menja peix… Són els resultats del Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana de setembre de 2019. Una eina que, segons assegura Carlos Galiana, regidor de Control Administratiu, serveix per a conéixer als habitants però també “per a prendre nota” i canalitzar polítiques.

Galiana ha presentat aquest nou baròmetre ressaltant que “s’han realitzat 2.298 entrevistes”: “El CIS sol fer aquestes entrevistes per a tot l’Estat. Nosaltres per a València, per la qual cosa és bastant representativa”, ha iniciat. Segons ha assenyalat, aquest baròmetre no parla dels polítics -acaben d’arribar i encara queda un temps perquè es “assenteixen” en l’actualitat diària i es coneguen-, si no els espais i pràctica esportiva, salut i teràpies, hàbits saludables, sanitat i valoracions ètiques sobre assumptes actuals, com l’eutanàsia.

Més piscines

Sobre les Instal·lacions Esportives, el Baròmetre desprén que “les més demandades”, com a construcció nova, són les piscines; potser relacionat amb la data de la mostra, entre juny i juliol -amb una gran onada de calor-. Un 53,45% dels enquestats creuen que hauria de fer-se aquesta nova instal·lació en els seus corresponents districtes. Ho segueixen els pavellons esportius -40,25%- i gimnasos o centres de ‘fitness’ amb un 32,55%. Es troba a la cua, en canvi, la demanda d’aparells de gimnàstica als parcs, amb un 1,2%.

Les instal·lacions actualment construïdes són aprovades per la majoria de la població; un 54,7% li donen una qualificació de “molt bona o bona”, enfront del 24,7% de “regular” i 14,8% de “dolenta o molt dolenta”. Galiana ha celebrat que dos de cada tres enquestats assegura practicar activitat física en el seu temps lliure; la més comuna “és caminar, per un 37,6%”. La puntuació mitjana dels espais per a practicar esport a l’aire lliure és del 5,8 sobre 10.

“La soledat”

“Els valencians se senten feliços i tranquils”, ha assenyalat el regidor. Segons el Baròmetre, els habitants de la ciutat posen una nota del 6,7 a la seua felicitat, i del 6,9 en tranquil·litat. No obstant això, també se’ls ha preguntat per les seues principals pors: la majoria troba com a principal motiu de preocupació “la deterioració mental o la pèrdua de memòria, la dependència d’altres persones i la soledat”. “Aquest govern posa l’accent en la dependència, igual que la Generalitat, i treballa contra la soledat”, ha afegit Galiana.

Respecte a hàbits d’alimentació, el Regidor ha assegurat sentir sorpresa, encara que “potser és que es menge millor” del que ell creia. Segons l’enquesta, un 93% dels enquestats menja diverses vegades a la setmana llet o derivats; fruita fresca un 91,9%, verdures i hortalisses un 90,9%, cereals un 89,5%… Mentre que només un 1% assenyala que mai menja les verdures necessàries, a un 1,9% les fruites.

Eutanàsia, ventres de lloguer o pròtesis robòtiques

Un de les seccions de l’enquesta que més ha cridat l’atenció és la relativa a “ètica, valors i salut”. En aquesta, es detalla com un 81,5% dels enquestats estan a favor d’una mort digna o assistència a la mort “en cas de malaltia incurable i irreversible”. També 67,4% estan a favor de l’avortament, mentre que un 21,4 diu estar en contra o molt en contra.

També hi ha una clara majoria a favor de les operacions de canvi de sexe: un 69,5 enfront del 14,8%.

Galiana ha assenyalat que l’activitat d’aquests baròmetres continua amb la “implicació dels regidors” als quals afecta, per a “poder valorar polítiques i prendre decisions”. Posa, per exemple, els resultats que assenyalen majors demandes en les instal·lacions esportives en districtes com Pobles del Sud.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 + setze =