25n
25N
25N

València: una ciutat lliure de gluten, lactosa i fructosa

Cada vegada més gent pateix una intolerància alimentícia, i València ja és una de les ciutats capdavanteres en la implementació d’aliments sense glútens, sense lactosa i sense fructosa en els seus restaurants i supermercats

València: una ciutat lliure de gluten, lactosa i fructosa
11/07/2019 -

Segons la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE), més de mig milió de persones en aquest país no pot menjar gluten, aqueixa proteïna present en el blat i en molts altres cereals. Segons la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu (FEAD), quasi el 40% de la població espanyola és intolerant a la lactosa o a la proteïna de la llet i més de la meitat no el sap. Més del 25% d’espanyols pateix alguna intolerància alimentària, segons confirma la Unitat de Malalties Digestives de Policlínica Guipúscoa. En l’àmbit internacional, un de cada quatre llars té un membre amb alguna intolerància alimentària, segons un informe realitzat per l’empresa holandesa Nielsen el 2017. El percentatge de persones que pateixen intolerància a la fructosa -una proteïna intrínseca al sucre- encara no s’ha pogut mesurar però, segons l’Associació Espanyola de Gastroenterologia (AEG), cada vegada més persones la pateixen.

No fa falta dir que és una realitat el fet que cada vegada més espanyols hagen de mirar la lletra xicoteta dels aliments per a poder mantenir una dieta saludable per al seu sistema digestiu. A més, ja en 2016 -ja que aquestes dades no estan actualitzats-, el 2,4% dels menors valencians que assistia a menjadors escolars necessitava menús especials per al·lèrgia o intolerància. Això significa que cada vegada més xiquets i joves no poden anar a qualsevol restaurant o a qualsevol supermercat a comprar qualsevol menjar; hauran d’acostumar-se a buscar llocs on s’oferisquen aliments sense glútens, sense lactosa o sense fructosa. O això és el que, a priori, podem pensar.

MENJAR SENSE GLUTEN A VALÈNCIA

Ara, menjar fora de casa o comprar menjar per a intolerants ja està deixant de ser un problema per a molts intolerants alimentaris, ja que existeixen cada vegada més restaurants i supermercats que ofereixen productes sense glútens, sense lactosa i, fins i tot, sense sucre; de fet, segons la web de referència per als celíacs, Celicidad, a Espanya hi ha 2.100 restaurants sense glútens.

Conegudes franquícies com McDonalds, Burger King, Ginos, Tommy Mel’s, Vips, 100 montaditos, entre moltes altres, s’han pujat al carro de l’alimentació sense gluten, així com ho han fet supermercats com Mercadona -que porta oferint productes sense glútens des del seu naixement-, Consum o altres.

En els últims anys, també s’han inaugurat a València nombroses fleques i rebosteries que ofereixen pa sense gluten o amb cereals que no ho continguen. És el cas de l’Herbolari Navarro i, també, de molts altres xicotets negocis com el Baking Free, situat a la ciutat de València, que ofereix tota mena de postres i pans sense glútens, sense ou i sense sucre.

GELATS SENSE LLET NI SUCRE

Per tant, els intolerants al gluten estan més que salvats. Però, què hi ha dels intolerants a la lactosa i a la fructosa? Els primers, en restaurants, l’única cosa que han de fer és evitar el formatge o qualsevol salsa que el porte -la majoria de locals ja indica en la seua carta quin plat conté lactosa o qualsevol altre ingredient-. Els segons, ho tenen més complicat, ja que fugir del sucre continua sent difícil en la societat en la qual vivim.

Així i tot, un aliment que des de fa uns pocs anys ja poden menjar els intolerants a la lactosa i a la fructosa, i que abans no podien, és el gelat. A València, en menys d’un lustre, pràcticament totes les seues gelateries han implementat gelats sense sucre i sense llet. Entre elles es troben la famosa IceCoBar, Amorino, Il Geliataio, entre moltes altres situades en la zona centre de la ciutat. A més, totes les gelateries de València han esborrat el gluten dels seus productes, ja que els xiquets celíacs, que cada volta en són més, també tenen dret a assaborir un deliciós gelat de xocolate.

Més informació

1 Comentari

  1. Albert
    Albert juliol 12, 15:37

    Molt bona notícia. Els intolerants al gluten, lactosa i fructosa som invisibles per a molta gent; celebre que des del vostre diari ens doneu un poc de la visibilitat que necessitem. La notícia, genial, molt bona informació. Gràcies.

    Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × dos =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus